Stelling
"We denken veel te optimistisch over onze eigen inzetbaarheid."
40
15
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Home Dossiers Arbeidsomstandigheden 10 tips voor omgaan met arbeidsbeperkingen
Arbeidsomstandigheden

10 tips voor omgaan met arbeidsbeperkingen

Hoe ga je als collega en leidinggevende om met een collega met arbeidsbeperking? Als de handicap zichtbaar is, is ook snel duidelijk wat wel kan en wat niet. Maar wat als je de beperking niet direct ziet? Tien tips van een ervaringsdeskundige.

Mathijs is 24 jaar en werkt als helpdeskmedewerker bij een ICT-bedrijf op Schiphol. “Mijn beperking houdt in dat ik een wittestofafwijking heb. Daarom ben ik in het dagelijks leven wat trager in het lopen, het begrijpen en verwerken van informatie.”

Tijdens de sollicitatie

Tijdens zijn sollicitatie was al bekend dat hij extra aandacht nodig had. Het ICT-bedrijf hield er al tijdens de sollicitatie rekening mee. Momenteel werkt Mathijs vier dagen per week op twee verschillende locaties. Op elke locatie is het werk verschillend.

Afgekeurd? Houd mij niet tegen

Toen Mathijs 18 jaar werd kwam hij voor het eerst in contact met het UWV. “Aan de hand van mijn medische voorgeschiedenis werd ik arbeidsongeschikt verklaard voor 80 tot 100 procent. Ik zei toen tegen het UWV: ‘Zal ik dan ook maar stoppen met mijn MBO opleiding, als ik toch niet kan werken?’ Door zo’n beoordeling heb ik mij echt niet laten tegenhouden: ik wil namelijk gewoon meedraaien in de maatschappij, zonder medelijden.”

Step2Work

Mathijs heeft een speciaal opleidingstraject gelopen bij ChainWorks: Step2Work van Alliander. Dit traject geeft mensen als Mathijs de kans op ontwikkeling: hun kennis neemt toe, maar ook persoonlijk ontwikkelen ze zich.

Omgaan met arbeidshandicaps: 10 tips

Mathijs heeft op een rij gezet hoe begeleiders, collega’s of leidinggevenden het beste kunnen omgaan met een arbeidsbeperking. Hij vertelt vanuit zijn eigen ervaring.

1} Juiste voorbereiding en begeleiding

Voor mij is het belangrijk dat de werkgever zorgt voor een juiste voorbereiding op de werkvloer en een goede begeleiding. Dit punt is vooral bij de start van belang. Door mijn beperking verwerk ik informatie trager. Als ik mijn werkzaamheden goed voorbereid en regelmatig evalueer is er niets aan de hand. Het belang van een vaste begeleider staat daarbij voorop, ook omdat ik dan een vertrouwensrelatie kan opbouwen.

2} Vertrouwen opbouwen

Probeer vertrouwen op te bouwen met je collega die een arbeidsbeperking heeft. Ik heb geleerd dat ik sneller goed functioneer als ik mij vertrouwd voel in mijn werkomgeving.

3} Anders denken

Persoonlijk is dit punt voor mijn beperking minder van toepassing, maar van andere ‘ervaringsdeskundigen’ om mij heen heb ik gezien dat dit belangrijk is: Probeer zelf eens anders te leren denken. De omgang met iemand die een arbeidsbeperking heeft vraagt soms om een aanpassing van jouw kant. Ieder mens is uniek!

4} Heb geduld

Ik vind het belangrijk dat mijn collega’s weten dat ik informatie trager verwerk maar dat ik mijn werkzaamheden wel juist uitvoer! Ze moeten in het begin meer geduld hebben, dit kan soms weleens vervelend zijn voor andere collega’s of managers. Ik heb dit bij mijn vorige werkgever opgelost door na ongeveer 6 weken een presentatie te houden over mijn beperking. Zo wist iedereen direct hoe of wat. Heel spannend om te doen, maar heel waardevol. Daarna voelde ik me enorm opgelucht.

5} Verdiep je in de beperking

Het kan zijn dat een arbeidsbeperking soms gepaard gaat met onbegrepen gedrag. Verdiep je daarom goed in de beperking van je collega zodat je kan leren welke gedragsmoeilijkheden je kunt verwachten. Ook hierbij is de presentatie over mijn beperking van enorme waarde geweest.

6} Maak heldere afspraken

Door duidelijke afspraken te maken en regelmatig te communiceren over wat goed of juist minder goed gaat, kan ik goed werken aan mijn persoonlijk ontwikkelingsplan. Ik wil graag meer leren en mezelf verder ontwikkelen. Heldere afspraken ondersteunen mij hierin.

7} Kijk naar wat ik kan

Denk in mogelijkheden en kijk niet naar wat ik niet kan. Ik geef zelf heel goed aan of ik de uitdaging aan ga of niet, maar denken in mogelijkheden helpt hierbij enorm en geeft mij veel zelfvertrouwen! Als ik gewend ben aan mijn collega’s en omgeving draai ik in een normaal werktempo mee.

8} Geen medelijden

Je helpt mij niet verder door medelijden met mij en mijn beperking te hebben. Ik ben niet zielig. Rond mijn 18e jaar had het UWV mij volledig arbeidsongeschikt verklaard. Door zo’n beoordeling heb ik mij echt niet laten tegenhouden, ik wil gewoon meedraaien in de maatschappij, zonder medelijden.

9} Geen werk overnemen

Ik werk soms op een andere manier. Dit betekent dat ik liever niet teveel werk in 1 keer krijg. Het voelt niet fijn als mijn collega’s werk van mij willen overnemen omdat ik soms trager ben. Je helpt mij juist door het werk niet over te willen nemen, tenzij in goed overleg.

10} Blijf altijd eerlijk

Ik wil graag dat mijn collega’s en manager eerlijk tegen mij zijn. Zo kan ik mij ook ontwikkelen en werken aan mijn aandachtspunten.

Nog iets makkelijker

Vanaf 1 januari 2017 is het nog iets makkelijker om mensen met een arbeidshandicap in dienst te nemen. Valt de werknemer onder de doelgroep van de banenafspraak en beschut werk dan kan de werkgever een no-riskpolis voor hem of haar gebruiken als zij ziek worden. UWV vergoed dan de kosten van loon doorbetalen tijdens de ziekte.  En werkgevers mogen de eerste zes maanden van het dienstverband rekenen met een loonkostensubsidie van 50 procent van het wettelijk minimumloon.  Meer informatie over deze en andere tegemoetkomingen geeft het UWV.

(Persbericht ChainWorks via NieuwsBank)

Tags :
Categorie : Arbeidsomstandigheden, cases, Gezonder werken, Nieuws
E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

15 maart 2018
HR-wetgeving actualiteitendag
Na deze dag kunt u de actuele stand van zaken direct vertalen naar uw dagelijkse praktijk. We concentreren ons op: sociale zekerheid, pensioenen, arbeidsrecht en personeel&fiscus.
Meer informatie

 

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .