Stelling
"Duurzaam inzetbaar is geregeld als we beter zouden inwerken."
25
30
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Home Anders werken 3 Redenen voor een leven lang leren
Anders werken

3 Redenen voor een leven lang leren

Jezelf blijven ontwikkelen is goed voor je inzetbaarheid. Dat wisten we al lang(er). Maar dat je er ook gezonder en gelukkiger van wordt en er makkelijker sociale contacten door aanknoopt? Je zou het misschien vermoeden. Onderzoeker en managementauteur John Coleman staaft die voordelen van persoonlijke ontwikkeling met vele ervaringsfeiten.

Zo studeerde in 2015 een dame af in de sociale wetenschappen aan de College of the Canyons, in Santa Clarita, California. Het was een zesjarige opleiding. Niets bijzonders, zou je denken. Maar deze dame was 99 jaar oud toen ze haar diploma kreeg. Waarom begon ze met 93 jaar nog aan die studie? Ze wilde voor zichzelf bewijzen dat ze het (nog) kon. Wilskracht en doorzettingsvermogen, en de behoefte om iets nieuws te leren.

Veel reden om niet te doen …

Allemaal goed en aardig, leren als tijdverdrijf, denkt u misschien. Maar ik heb nog andere verantwoordelijkheden. Huis, gezin, kinderen, ouders die zorg nodig hebben, een man / vrouw / vriend die me wil zien, en een baas die wil dat ik overwerk. Bovendien kosten de meeste opleidingen en cursussen ook nog eens aanzienlijk wat geld. Er zijn dus vele redenen om het niet te doen. En zeker bij belangrijke carrièrestappen kan het geen kwaad om even tot drie te tellen, zoals gedragswetenschapper Andy Molinsky bepleit.

.. veel gelegenheden waarbij het wel kan

Toch snapt Coleman niet veel van die voorzichtigheid. Er zijn dagelijks vele gelegenheden en manieren om ergens iets van op te steken. Ook in een jachtig werkend leven met vele verplichtingen. In zijn artikel in de Harvard Business Review geeft hij drie redenen om elke gelegenheid aan te blijven grijpen om iets nieuws te leren.

1} Het is een investering die zich vele malen terugbetaalt.

De statistieken laten het al decennia lang zien: hoe hoger de opleiding, hoe beter de verdiensten. In de VS bedragen de verschillen tussen een werkende met alleen middelbare school en een (minstens) hbo-geschoolde 4 ton bij vrouwen en 6 ton bij mannen. Dat verdienen ze tijdens hun hele werkende leven extra, en de verschillen worden groter als ze meer diploma’s of titels achter hun naam kunnen zetten. En dan is er ook nog de technologie, die mensen dwingt om ‘bij’ te blijven en nieuwe vaardigheden te leren. Wereldwijd onderzoek naar de effecten van robotisering laat zien dat de helft van de huidige functies binnen tien jaar is verdwenen door automatisering. Geen 20, zoals het World Economic Forum denkt…

2} Het is goed voor je gezondheid.

Misschien bent u niet zo’n lezer. U kijkt misschien liever naar video’s op diverse social media, of naar een streamingdienst op internet. Coleman verwijst naar een eerder artikel van zijn hand, waarin hij laat zien dat alle bekende leiders veel lezen. Zelfs enkele malen per dag kort wat lezen vermindert het stressgevoel al merkbaar. Niet alleen krijgt u zo meer informatie, u kunt in contacten met anderen ook beter aangeven wat u wilt en wat u bedoelt en u wordt er creatiever door. En dan vertraagt lezen ook nog de ontwikkeling van Alzheimer. Heeft u toch het idee dat u steeds minder begrijpt en kunt onthouden? Leer dan een muziekinstrument bespelen, of oefen een vaardigheid waar u altijd problemen mee hebt gehad. Opleiding is ook nadrukkelijk gekoppeld aan ouder worden. Elk jaar dat u een hogere opleiding volgt krijgt u er een half jaar leven bij, zo luidt de vuistregel van Coleman.

3} Het is goed voor je carrière en je persoonlijkheid.

Hiervoor is niet veel wetenschappelijk onderbouwd bewijs, aldus Coleman. Maar hij kijkt naar zijn persoonlijke ervaringen en contacten. Wat vindt u de meest interessante mensen? Zijn dat de mensen die makkelijk een praatje maken met iedereen, maar het eigenlijk bijna nooit echt ergens over hebben? Of zijn dat de mensen die van veel onderwerpen iets af weten, die hun kennis en ervaring inbrengen, maar die alleen de diepte ingaan over de onderwerpen waar ze echt veel van af weten? (En anders hun mond houden..) De ene mensensoort noemen we praatjesmakers, de andere netwerkers.

Tags : ,
Categorie : Anders werken, Nieuws, Opleiden en ontwikkelen, Talentontwikkeling

Reageer op dit artikel

*


*

Congres Over Duurzame Inzetbaarheid 2017

15 juni 2017 | Spelenderwijs duurzaam inzetbaar
Om medewerkers écht duurzaam inzetbaar te maken moeten zij er zelf mee aan de slag. Tijdens het congres Over Duurzame Inzetbaarheid krijgt u hiervoor de instrumenten.

Jaarlijks onderzoek naar DI
Aukje Nauta (Factor Vijf) presenteert de belangrijkste bevindingen uit het Nationaal Onderzoek Over Duurzame Inzetbaarheid 2017.

Kijk snel voor totale programma en schrijf u in>

Congres Anders Werken

20 april 2017 | Breukelen
In een wereld die continu verandert en waar ontwikkelingen elkaar in rap tempo opvolgen is HR de enige constante. Of toch niet? Blijf vernieuwen als HR. Ontdek hoe u zelf richting geeft aan een wendbare, toekomstbestendige organisatie, met tevreden medewerkers die samenwerken voor het beste resultaat.
Meer informatie / programma

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke twee weken het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

16 maart 2017
HR-wetgeving actualiteitendag
Na deze dag kunt u de actuele stand van zaken direct vertalen naar uw dagelijkse praktijk. We concentreren ons op: sociale zekerheid, pensioenen, arbeidsrecht en personeel&fiscus.
Meer informatie

28 maart 2017
Praktijkdag Strategische Personeelsplanning
Stuurt uw organisatie nog niet optimaal op de strategische inzet van personeel? Strategische personeelsplanning (SPP) is een goed hulpmiddel om dit te verbeteren. Kom thuis met een implementatieplan op maat. Meer informatie

 

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .