Stelling
"Direct na het diploma moeten jongeren een plan maken wat ze over 20 jaar gaan doen."
9
46
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Home Dossiers Arbeidsrelaties 4 Bijdragen van het management aan duurzame inzet
Arbeidsrelaties

4 Bijdragen van het management aan duurzame inzet

Als het gaat om het inzetbaar houden van medewerkers, krijgen leidinggevenden vaak een sleutelpositie toebedeeld. Zo helpt HR ze bij die vaak nieuwe, maar altijd complexe taak.

Hoe kan HR leidinggevenden helpen om mee te helpen aan duurzame inzetbaarheid? Maak duurzame inzetbaarheid onderdeel van de lopende activiteiten. Het is vooral een kwestie van zoeken naar aansluiting en overlap. Bij deze vier onderwerpen kan dat erg goed:

1) Vaardigheden
De vaardigheden die helpen om leiding te geven aan inzetbaarheid zijn eigenlijk heel algemeen. Dit betekent dat het niet uitsluitend voor duurzame inzetbaarheid van belang is om deze vaardigheden te hebben. Los van duurzame inzetbaarheid zijn dit vaardigheden die een leidinggevende een ‘goede leidinggevende’ maken.

2) Functioneringsgesprekken
In bijna elk bedrijf is het gebruikelijk om één à twee keer per jaar een gesprek te voeren tussen leidinggevenden en medewerkers. Deze gesprekken verlopen nog lang niet overal optimaal maar zijn wel een ideaal moment om het te hebben over duurzame inzetbaarheid. De gesprekken kun je eenvoudig aanvullen met onderwerpen die betrekking hebben op de toekomst en ontwikkelingen binnen het bedrijf. Ook kun je het naast vakinhoudelijk zaken ook over persoonlijke gezondheid en interesses hebben.

3) Arbo & verzuim
Het letten op gezonde arbeidsomstandigheden en werken aan verbetering is voor bijna alle bedrijven vanzelfsprekend. Goede omstandigheden dragen bij aan het gezond kunnen volhouden van het werk dus aan duurzame inzetbaarheid. Bij analyses en verbetermogelijkheden kan af en toe wel iets meer gekeken worden naar mogelijkheden voor maatwerk en hulpmiddelen voor ouderen. Ook is het handig om als leidinggevende te weten hoe de belastbaarheid van ouderen verandert en hoe je overbelasting en stress kunt herkennen.

4) Lean
Thema’s als Lean, Six Sigma en 5S zijn voor veel leidinggevenden bekende termen waar al langer op gestuurd wordt. Het kan helpen om de principes van deze verbetermechanismes te gebruiken bij het invoeren van duurzame inzetbaarheid. Ook daar gaat het immers om continue verbetering en zoeken van oplossingen voor problemen. We merken dat voor veel leidinggevenden de link naar verbetermethodieken een eye-opener is en hen inspireert om met duurzame inzetbaarheid aan de slag te gaan.

Bewustwording en training

Hiermee gaat het nog niet allemaal vanzelf goed. Het is belangrijk om leidinggevenden te informeren en trainen in hun rol. Een goede training is gericht op een viertal zaken:

  • Basisvaardigheden
  • Kennis over duurzame Inzetbaarheid
  • Het voeren van een gesprek
  • Kennis over beschikbare middelen en koers van de organisatie

Om medewerkers écht duurzaam inzetbaar te maken moeten zij er zelf mee aan de slag. Tijdens het congres Over Duurzame Inzetbaarheid krijgen HR-professionals de instrumenten om hun medewerkers aan de slag te laten gaan met duurzame inzetbaarheid. Lees hier het volledige programma.

Dit is een samenvatting van het artikel Leidinggeven aan duurzame inzetbaarheid, gepubliceerd in het aprilnummer van PW.

Tags : , , ,
Categorie : Arbeidsrelaties, Leiderschap, Nieuws
Congres Anders Werken

9 november |Jaarbeurs
Innovatieve organisaties delen met u hoe zij ‘anders werken’. Hoe zij conventies hebben durven loslaten. Anders werken en anders denken over:

> de inrichting van de organisatie;
> samenwerking;
> het organiseren en inrichten van HR.
Meer informatie / programma

Inzet Op Maat 2017

20 en 21 november 2017 | Hét vakevent over duurzame inzetbaarheid


Met ‘fitte’ medewerkers houd jij jouw organisatie ook vitaal en kun je sneller inspelen op ontwikkelingen en kansen die zich voordoen. Vanuit HR kun je aangeven wat er moet gebeuren om collega’s beter inzetbaar te maken en te houden. Er liggen nieuwe kansen, maar het vraagt om een heldere visie en een aanpassing van jouw huidige beleid. Kom langs bij Inzet op Maat en laat je inspireren en informeren!

Klik hier voor totale programma en schrijf u in>>

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

1 juni 2017
Veilig contracteren van ZPP’er
Wat is de actuele stand van zaken omtrent contracteren van ZZP’ers? Aan de hand van praktijk-
voorbeelden analyseert u de risico’s rondom de flexibele schil binnen uw organisatie, ziet u hoe bij u de zaken ervoor staan en krijgt u advies.
Meer informatie 

12 oktober 2017
HR-wetgeving actualiteitendag
Na deze dag kunt u de actuele stand van zaken direct vertalen naar uw dagelijkse praktijk. We concentreren ons op: sociale zekerheid, pensioenen, arbeidsrecht en personeel&fiscus.
Meer informatie

 

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .