Stelling
"Gezond personeel is belangrijker dan goed opgeleid personeel."
95
19
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Anders werken 5 Manieren om samen door de deur te gaan
Anders werken

5 Manieren om samen door de deur te gaan

Iedereen heeft het: iets dat je irriteert aan anderen. Collega’s. Toch moet u elke werkdag met elkaar door een deur. Sterker nog, er moet misschien wel worden samengewerkt in een zelfsturend team vol met ego’s, en personen die u letterlijk niet kunt luchten. Hoe houdt u dat vol? Vanuit de mindfulness komen 5 manieren om de bron van irritatie anders te bekijken. Zodat u langer, en beter kunt samenwerken.

Het kan die goedkope aftershave of deodorant zijn, die opzichtige jurkjes of felwitte driekwartsbroeken in de zomer, het haantje-de-voorste gedrag of de eindeloze monologen tijdens vergaderingen. En zo zijn er nog dui-zen-den andere zaken. Mensen kunnen elkaar om heel wat flink op de zenuwen werken. Toch is het meestal niet anders, u zult het met deze mensen moeten doen. In plaats van ertegen vechten, is ermee leren omgaan een betere strategie. Eentje die u meer opbrengt in uw werk, en waarmee u zichzelf beter leert kennen. Dat stelt mindfulness-coach Andy Puddicombe. Hier volgen vijf stappen waarmee u dat bewustzijn creëert, en verhoogt.

1} Zoek bewust naar de bron

Veel mensen lopen de halve dag geïrriteerd rond, zonder precies te weten waarom. Of ze weten het wel, maar verstoppen dat liever dan er steeds over na te denken. Het kan behoorlijk pijnlijk zijn om je te realiseren wat je precies ergert aan anderen. Maar als u dat niet weet, kunt u er ook niet veel aan doen. Behalve geïrriteerd blijven rondlopen. Probeer dus om zo exact mogelijk te omschrijven wat u irriteert in anderen. Het zijn waardevolle aanwijzingen over mogelijke blokkades bij u zelf. Waarom vindt u dat zo vervelend? Wat stoort u eraan?

2} Het is ‘maar’ uw mening

Hiermee bedoelen we niet dat uw mening er niet toe doet. Natuurlijk is die net zo belangrijk als de mening van de anderen. Maar ook niet belangrijker. Dat besef geeft de eerste ruimte om het ‘probleem’ eens anders te bezien. Misschien vinden anderen dat gedrag wel leuk, spontaan, prettig, uitdagend, stimulerend? Probeer zo veel mogelijk andere reacties te bedenken, en je realiseert je dat jouw irritatie maar een van de vele mogelijke reacties is. Dat maakt het gedrag niet direct minder irritant, maar het relativeert wel.

3} Verplaats u richting die ander

Hoe irritant die gewoontes ook zijn, meestal doet uw collega het niet met opzet. Vaak weet hij of zij niet eens dat er anderen zijn die zich eraan ergeren. U kunt het er natuurlijk gewoon eens over hebben, op een geschikt moment. Waarschijnlijk schrikt hij of zij enorm, en belooft plechtig om zo snel mogelijk iets te doen aan de bron van uw irritatie. Gesteld dat het al zou kunnen, zal hij of zij dat waarschijnlijk niet al te lang volhouden. En om er dan weer over te beginnen… Wat beter helpt, is het besef dat die ander het niet opzettelijk doet. Kost dat moeite, bedenk dan hoe vervelend u het zou vinden als u ‘iets’ had dat veel collega’s irritant zouden vinden. Zoals een fenomenaal slechte adem…

4} Bekijk het probleem van wat grotere afstand

Het is een duidelijk puntje vanuit de Oosterse wijsheid: yin en yang. Alles heeft twee kanten. Zijn er zaken die u irriteren aan een of meerdere mensen, dan hebben die mensen ook kanten die u leuk vindt. En, u raadt het al: je daarop concentreren geeft veel meer energie en voldoening dan focussen op de bronnen van irritatie. Sterker nog, als u volhardt in uw ergernis, is de kans groot dat er niets productiefs of constructiefs meer uit uw handen komt vandaag. Blijven de negatieve gedachten overheersen? Vraag u dan af of u het liefste dat u heeft zou opgeven om van deze bron van irritatie af te zijn. Wilt u dat?

5} Laat het probleem los

Dit is de ultieme stap op de ladder van verdraagzaamheid. En dit lukt alleen wanneer u de vorige stappen met succes heeft doorlopen. U weet dan hoeveel moeite en energie het kost om die afkeer van de ander(en) vol te houden. Hoe schadelijk het is voor uw werk, uw humeur, hoeveel energie u verspilt aan iets dat eigenlijk niet is op te lossen. Wijs die bron van irritatie af, negeer het zo veel mogelijk, focus op andere, leukere zaken die minstens zo belangrijk zijn. U krijgt vrijwel direct meer ‘ruimte’ in uw hoofd en meer energie in uw lijf. En dat wordt alleen maar beter als u zich meer concentreert op die andere, leukere zaken.Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Anders werken, Nieuws
Hét event Duurzame Inzetbaarheid

Hét event Duurzame Inzetbaarheid (voorheen Inzet op Maat), is hét vakevent waar u letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat u moet doen om er binnen uw organisatie mee aan de slag te gaan.

Het is het enige event in Nederland over Duurzame Inzetbaarheid waarbij een beursvloer, congres, interactieve sessies en het netwerken wordt gecombineerd. Hierdoor stelt u zelf uw eigen programma samen, afhankelijk van de vragen waar u een antwoord op wilt hebben.

Kom ook en verrijk uw kennis, wissel ervaringen uit en netwerk met elkaar!

Klik hier voor meer informatie & inschrijven

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

11 oktober en 8 november 2018
HR-wetgeving actualiteitendag
Na deze dag kunt u de actuele stand van zaken direct vertalen naar uw dagelijkse praktijk. We concentreren ons op: sociale zekerheid, pensioenen, arbeidsrecht en personeel&fiscus.
Meer informatie

 

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Over Duurzame Inzetbaarheid wordt mede mogelijk gemaakt door:Bekijk meer Vakmedianet Communities:

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid