Stelling
"Werkgevers en werknemers willen Het Nieuwe Beoordelen om verschillende motieven."
9
16
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Home Anders werken 5 Manieren om samen door de deur te gaan
Anders werken

5 Manieren om samen door de deur te gaan

Iedereen heeft het: iets dat je irriteert aan anderen. Collega’s. Toch moet u elke werkdag met elkaar door een deur. Sterker nog, er moet misschien wel worden samengewerkt in een zelfsturend team vol met ego’s, en personen die u letterlijk niet kunt luchten. Hoe houdt u dat vol? Vanuit de mindfulness komen 5 manieren om de bron van irritatie anders te bekijken. Zodat u langer, en beter kunt samenwerken.

Het kan die goedkope aftershave of deodorant zijn, die opzichtige jurkjes of felwitte driekwartsbroeken in de zomer, het haantje-de-voorste gedrag of de eindeloze monologen tijdens vergaderingen. En zo zijn er nog dui-zen-den andere zaken. Mensen kunnen elkaar om heel wat flink op de zenuwen werken. Toch is het meestal niet anders, u zult het met deze mensen moeten doen. In plaats van ertegen vechten, is ermee leren omgaan een betere strategie. Eentje die u meer opbrengt in uw werk, en waarmee u zichzelf beter leert kennen. Dat stelt mindfulness-coach Andy Puddicombe. Hier volgen vijf stappen waarmee u dat bewustzijn creëert, en verhoogt.

1} Zoek bewust naar de bron

Veel mensen lopen de halve dag geïrriteerd rond, zonder precies te weten waarom. Of ze weten het wel, maar verstoppen dat liever dan er steeds over na te denken. Het kan behoorlijk pijnlijk zijn om je te realiseren wat je precies ergert aan anderen. Maar als u dat niet weet, kunt u er ook niet veel aan doen. Behalve geïrriteerd blijven rondlopen. Probeer dus om zo exact mogelijk te omschrijven wat u irriteert in anderen. Het zijn waardevolle aanwijzingen over mogelijke blokkades bij u zelf. Waarom vindt u dat zo vervelend? Wat stoort u eraan?

2} Het is ‘maar’ uw mening

Hiermee bedoelen we niet dat uw mening er niet toe doet. Natuurlijk is die net zo belangrijk als de mening van de anderen. Maar ook niet belangrijker. Dat besef geeft de eerste ruimte om het ‘probleem’ eens anders te bezien. Misschien vinden anderen dat gedrag wel leuk, spontaan, prettig, uitdagend, stimulerend? Probeer zo veel mogelijk andere reacties te bedenken, en je realiseert je dat jouw irritatie maar een van de vele mogelijke reacties is. Dat maakt het gedrag niet direct minder irritant, maar het relativeert wel.

3} Verplaats u richting die ander

Hoe irritant die gewoontes ook zijn, meestal doet uw collega het niet met opzet. Vaak weet hij of zij niet eens dat er anderen zijn die zich eraan ergeren. U kunt het er natuurlijk gewoon eens over hebben, op een geschikt moment. Waarschijnlijk schrikt hij of zij enorm, en belooft plechtig om zo snel mogelijk iets te doen aan de bron van uw irritatie. Gesteld dat het al zou kunnen, zal hij of zij dat waarschijnlijk niet al te lang volhouden. En om er dan weer over te beginnen… Wat beter helpt, is het besef dat die ander het niet opzettelijk doet. Kost dat moeite, bedenk dan hoe vervelend u het zou vinden als u ‘iets’ had dat veel collega’s irritant zouden vinden. Zoals een fenomenaal slechte adem…

4} Bekijk het probleem van wat grotere afstand

Het is een duidelijk puntje vanuit de Oosterse wijsheid: yin en yang. Alles heeft twee kanten. Zijn er zaken die u irriteren aan een of meerdere mensen, dan hebben die mensen ook kanten die u leuk vindt. En, u raadt het al: je daarop concentreren geeft veel meer energie en voldoening dan focussen op de bronnen van irritatie. Sterker nog, als u volhardt in uw ergernis, is de kans groot dat er niets productiefs of constructiefs meer uit uw handen komt vandaag. Blijven de negatieve gedachten overheersen? Vraag u dan af of u het liefste dat u heeft zou opgeven om van deze bron van irritatie af te zijn. Wilt u dat?

5} Laat het probleem los

Dit is de ultieme stap op de ladder van verdraagzaamheid. En dit lukt alleen wanneer u de vorige stappen met succes heeft doorlopen. U weet dan hoeveel moeite en energie het kost om die afkeer van de ander(en) vol te houden. Hoe schadelijk het is voor uw werk, uw humeur, hoeveel energie u verspilt aan iets dat eigenlijk niet is op te lossen. Wijs die bron van irritatie af, negeer het zo veel mogelijk, focus op andere, leukere zaken die minstens zo belangrijk zijn. U krijgt vrijwel direct meer ‘ruimte’ in uw hoofd en meer energie in uw lijf. En dat wordt alleen maar beter als u zich meer concentreert op die andere, leukere zaken.

Tags : ,
Categorie : Anders werken, Nieuws
Congres Anders Werken

9 november |Jaarbeurs
Innovatieve organisaties delen met u hoe zij ‘anders werken’. Hoe zij conventies hebben durven loslaten. Anders werken en anders denken over:

> de inrichting van de organisatie;
> samenwerking;
> het organiseren en inrichten van HR.
Meer informatie / programma

Inzet Op Maat 2017

20 en 21 november 2017 | Hét vakevent over duurzame inzetbaarheid


Met ‘fitte’ medewerkers houd jij jouw organisatie ook vitaal en kun je sneller inspelen op ontwikkelingen en kansen die zich voordoen. Vanuit HR kun je aangeven wat er moet gebeuren om collega’s beter inzetbaar te maken en te houden. Er liggen nieuwe kansen, maar het vraagt om een heldere visie en een aanpassing van jouw huidige beleid. Kom langs bij Inzet op Maat en laat je inspireren en informeren!

Klik hier voor totale programma en schrijf u in>>

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

1 juni 2017
Veilig contracteren van ZPP’er
Wat is de actuele stand van zaken omtrent contracteren van ZZP’ers? Aan de hand van praktijk-
voorbeelden analyseert u de risico’s rondom de flexibele schil binnen uw organisatie, ziet u hoe bij u de zaken ervoor staan en krijgt u advies.
Meer informatie 

12 oktober 2017
HR-wetgeving actualiteitendag
Na deze dag kunt u de actuele stand van zaken direct vertalen naar uw dagelijkse praktijk. We concentreren ons op: sociale zekerheid, pensioenen, arbeidsrecht en personeel&fiscus.
Meer informatie

 

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .