Stelling
"Wie een ander gestrest vindt, moet eerst naar zichzelf kijken."
20
16
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Home Dossiers Langer werken 5 uitgangspunten voor Het Nieuwe Beoordelen
Langer werken

5 uitgangspunten voor Het Nieuwe Beoordelen

Niemand houdt van beoordelingsgesprekken. Werknemers voelen zich vooral veroordeeld en leidinggevenden zijn er veel tijd en energie aan kwijt. Jacco van den Berg ging op zoek naar het nieuwe beoordelen. In een interview met Glenn van der Burg noemt hij de vijf uitgangspunten.

Waarom staat de beoordelingscyclus zo ter discussie, wil interviewer Glenn van der Burg weten. “Eigenlijk was iedereen er een beetje klaar mee”, zegt Jacco van den Berg, auteur van het boek Het Nieuwe Beoordelen. “Het was een rituele dans: men dronk een glas, men deed een plas en alles bleef zoals het was. Afvinken, kruisje zetten en overgaan tot de orde van de dag.”

Veroordelingsgesprekken

Dat past niet meer in deze tijdgeest, signaleert Van den Berg. Mensen willen veel meer horen hoe het gaat en veel meer in hun kracht worden gezet. Werknemers willen geen veroordelingsgesprekken waarin je alleen maar te horen krijgt wat niet goed is gegaan. En vanuit het perspectief van de leidinggevende kost het traditionele beoordelingsgesprek heel veel tijd en energie en het levert onvoldoende op.” Met dat ‘traditionele beoordelen’ krijgt u dus geen duurzaam inzetbare mensen, die vanuit kennis over hun eigen sterkten en zwakten zelf blijven werken aan hun inzetbaarheid.

Anders aangevlogen

Van den Berg ging voor zijn boek bij verschillende organisaties op zoek naar nieuwe manieren van beoordelen (HNB). Welke uitgangspunten heeft dat opgeleverd. Hij benadrukt dat beoordeling in geen enkele organisatie is afgeschaft. “Het wordt anders aangevlogen.”

Vijf uitgangspunten van HNB

1} Focus op talenten

Van den Berg noemt vijf uitgangspunten: “Het eerste is: focus op talenten. In plaats van een magere vier in een zes te veranderen, met heel veel tijd, geld, energie en chagrijn, kijken naar waar mensen goed in zijn en ze veel meer in hun kracht zetten.

2} Verantwoordelijkheid bij de werknemer

“Wat ook een uitgangspunt is, is veel meer verantwoordelijkheid bij de werknemer leggen. Dat begint al bij de formulering van de doelstellingen. In plaats van eenrichtingsverkeer – de leidinggevende die beoordeelt – krijgt de werknemer de vraag: ‘Dit is de inzet voor de komende beoordelingsperiode. Welke bijdrage zou jij daaraan willen leveren?’ Dus eigen verantwoordelijkheid voor de prestaties en de eigen ontwikkeling.”

3} Feedback vragen

“Wat je ook ziet is dat mensen door het nieuwe werken opereren buiten het gezichtsveld van hun leidinggevende. Dan is het maar de vraag of de leidinggevende de meest aangewezen persoon is om te beoordelen en feedback te geven. Waarom dan geen feedback vragen aan een klant, een projectleider of een collega waar je dagelijks mee optrekt? En daar is de medewerker zelf verantwoordelijk voor.

4] Continue dialoog

“Het vierde uitgangspunt is de continue dialoog. Niet een keer per jaar die rituele dans, maar korte krachtige gesprekjes waarin je vooruitblikt. Veel korter op de bal zitten. Het is natuurlijk heel raar als je na zes maanden of een jaar te horen krijgt dat iets niet goed gaat. Ik zou dat als medewerker niet prettig vinden. Zes tot twaalf maanden is mij de kans ontnomen om te verbeteren. Ik wil het eerder horen. Dan kan ik eerder kennis gaan halen of me laten coachen.”

5} Dienend leiderschap

“Het gaat dus steeds meer om de eigen verantwoordelijkheid van de medewerker. Wat doet de leidinggevende dan nog? Dat is het laatste uitgangspunt: dienend leiderschap. De leidinggevende is veel meer op de achtergrond aanwezig. Natuurlijk heb je nog steeds doelstellingen, divisieplannen en afdelingsplannen die moeten worden gerealiseerd. De schoorsteen moet blijven roken. Maar eigenlijk moet de leidinggevende een klimaat creëren waarin de medewerker dat allemaal zelf kan doen.”

(Lees het hele artikel op PW.!)

Tags : ,
Categorie : Langer werken, Nieuws
Congres Anders Werken

9 november |Jaarbeurs
Innovatieve organisaties delen met u hoe zij ‘anders werken’. Hoe zij conventies hebben durven loslaten. Anders werken en anders denken over:

> de inrichting van de organisatie;
> samenwerking;
> het organiseren en inrichten van HR.
Meer informatie / programma

Inzet Op Maat 2017

20 en 21 november 2017 | Hét vakevent over duurzame inzetbaarheid


Met ‘fitte’ medewerkers houd jij jouw organisatie ook vitaal en kun je sneller inspelen op ontwikkelingen en kansen die zich voordoen. Vanuit HR kun je aangeven wat er moet gebeuren om collega’s beter inzetbaar te maken en te houden. Er liggen nieuwe kansen, maar het vraagt om een heldere visie en een aanpassing van jouw huidige beleid. Kom langs bij Inzet op Maat en laat je inspireren en informeren!

Klik hier voor totale programma en schrijf u in>>

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

1 juni 2017
Veilig contracteren van ZPP’er
Wat is de actuele stand van zaken omtrent contracteren van ZZP’ers? Aan de hand van praktijk-
voorbeelden analyseert u de risico’s rondom de flexibele schil binnen uw organisatie, ziet u hoe bij u de zaken ervoor staan en krijgt u advies.
Meer informatie 

12 oktober 2017
HR-wetgeving actualiteitendag
Na deze dag kunt u de actuele stand van zaken direct vertalen naar uw dagelijkse praktijk. We concentreren ons op: sociale zekerheid, pensioenen, arbeidsrecht en personeel&fiscus.
Meer informatie

 

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .