Stelling
"Wie een ander gestrest vindt, moet eerst naar zichzelf kijken."
20
16
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Home Dossiers Arbeidsvoorwaarden 8 obstakels tegen gelukkiger doorwerken
Arbeidsvoorwaarden

8 obstakels tegen gelukkiger doorwerken

De waarde van werkgeluk, als basis om te komen tot je beste prestaties zal inmiddels bekend zijn. En de tips om gelukkiger te worden in uw werk kent u inmiddels ook wel. Daarom draaien we het nu eens om. Wat zijn de belangrijkste factoren die werkgeluk in de weg staan?

Misschien dat werkgeluk bevorderen, ondanks de stortvloed aan tips en trucs, toch lastig blijft. Het is voor iedereen weer anders, en voor je het weet doen bedrijf of collega’s iets dat een ander in de gordijnen jaagt. Maar als u een optimale  sfeer wilt, waarin werkgeluk de meeste kans heeft om goed te gedijen, dan zijn er (gelukkig) wel wat zaken te bedenken die u echt niet moet doen. Vicki Morris noemt er op TLNT acht. Als u die kunt voorkómen, optimaliseert u de kans op werkgeluk voor zo veel mogelijk mensen in de organisatie.

1} Slechte verstandhouding met de collega’s en de leidinggevende.

Uit de meeste onderzoeken (niet alle) blijkt dat de relatie met de baas en de collega’s de belangrijkste reden is om op te stappen. Wie het niet goed kan vinden met de mensen waarmee hij of zij dagelijks moet samenwerken, heeft ook niet veel kans om zijn of haar ‘draai’ te vinden in het bedrijf. Dan is de kans op fluitend naar je werk gaan vrijwel verkeken, hoe goed je ook mag zijn in dat werk. Klikt het niet, dat is dat de eerste prioriteit bij de vergroting van werkgeluk. Hoe er wat aan te doen, en of dat kan bij dit bedrijf, is een verhaal apart.

2} Gebrek aan waardering en zekerheid.

Bijna de helft van de werkenden krijgt te weinig of zelfs helemaal geen waardering voor zijn werk. Dit is de op een na belangrijkste hindernis bij vergroting van werkgeluk. Voeg daar aan toe dat steeds meer werk op tijdelijke of flexibele basis wordt verricht, waardoor mensen minder werkzekerheid ervaren, en slechte motivatie in het werk en desinteresse voor het bedrijf waar het wordt verricht is bijna onvermijdelijk. Meer werkzekerheid geeft meer bestaanszekerheid, en dat geeft de rust die nodig is voor de optimale prestaties die iedereen kan leveren. Zeker als ze daar dan ook de waardering voor krijgen die ze verdienen.

3} Onvoldoende ruimte om je talenten te ontplooien.

Natuurlijk werkt bijna iedereen beter als hij zijn talenten kwijt kan in zijn werk. Maar het omgekeerde is net zo waar. Wie het gevoel heeft vast te zitten in zijn werk, zonder uitzicht op groei of onwikkeling, wordt daar ongelukkig van. Net zoals vastzitten in een baan die niet echt aansluit bij die persoonlijke talenten en aanleg.

4} Onvoldoende identificeren met doel en beleid van het bedrijf.

De meeste mensen die opzeggen, gaan bij een ander bedrijf werken. Klinkt als een open deur, maar Morris wil hiermee zeggen dat erg weinig opzeggers voor zichzelf beginnen (tenminste niet in de VS). Ze zeggen dus op ondanks het financiële risico dat ze hiermee nemen. Identificeren met het bestaansrecht van het bedrijf en de manier van werken wegen kennelijk nog zwaarder dan bestaanszekerheid bij veel mensen.

5} De beloning is niet in orde.

Driekwart van de Europese werknemers vindt waardering en erkenning (zie punt 2) belangrijker dan materiële beloning, maar… het salaris en de andere emolumenten moeten wel in orde zijn. Volgens Glassdoor verdienen overstappers gemiddeld 5,2 procent meer salaris in hun nieuwe baan. En zelfs 90 procent van de veelbesproken Millennials blijven bij hun huidige werkgever als ze een jaarlijkse salarisverhoging en promotie kunnen verwachten. Morris vermeldt er niet bij of dit het enige motief voor ze is om te blijven ‘plakken’…

6} De arbeidsvoorwaarden zijn niet flexibel.

Bijna elke werknemer heeft andere voorkeuren als het gaat om de secundaire arbeidsvoorwaarden. De een wil meer vrije tijd, de ander meer pensioenpremie. Een derde gaat niet aan het werk zonder leuke leasewagen. En de vierde wil flexibele werktijden voor het gezin. Zo nu en dan thuiswerken wil bijna iedereen. Bedrijfsorganisaties die hun mensen hierin geen keuzes bieden, maken het zichzelf en hun mensen wel erg moeilijk.

7} Doe het er maar ‘even’ bij!

Tijdens de nog maar net afgelopen recessie heeft menigeen die kreet om zijn oren gekregen. Meer doen met minder mensen was het credo, want anders… Uit de toenemend alarmerende statistieken over stress en burn-out, ook op steeds jongere leeftijden blijkt dat de rek er bij de meeste organisaties en mensen nu echt uit is. Werkgevers die zich, aansluitend bij het vorige punt, star opstellen en steeds meer productie vragen zonder compensatie te bieden, onder andere in de werk-privébalans, en in de techbalans (het recht om offline te zijn), plegen roofbouw op een personeelsbestand dat steeds ongelukkiger wordt. Let dus op de balans in het hele leven van de werknemer.

8} Liever voor jezelf werken.

Dit lijkt tegenstrijdig met punt 3, maar ook in de VS zou 41 procent van de werknemers liever voor zichzelf beginnen. En onder de Millennials geldt dat voor ruim de helft. Misschien is dit punt beter te begrijpen als: meer zelfstandigheid, eigen verantwoordelijkheid en bevoegdheid willen in je werk, zoals in de werktijden en –plekken, de taken en de manier waarop je ze uitvoert. Dat maakt veel werknemers een stuk gelukkiger dan ze nu (al) zijn!

Meer informatie?

Medewerkers zelf duurzaam inzetbaar laten worden is een hele puzzel. Wat werkt bij de een, raakt bij de ander kant noch wal. Tijdens Inzet op Maat – hét vakevent over duurzame inzetbaarheid dit jaar ‑ kunt u daarom uit 30 (!) keuzesessies het gereedschap kiezen dat het beste past bij de mensen in uw organisatie. Lees het hele programma!

Tags :
Categorie : Arbeidsvoorwaarden, Gezonder werken, Nieuws

Reageer op dit artikel

*


*

Congres Anders Werken

9 november |Jaarbeurs
Innovatieve organisaties delen met u hoe zij ‘anders werken’. Hoe zij conventies hebben durven loslaten. Anders werken en anders denken over:

> de inrichting van de organisatie;
> samenwerking;
> het organiseren en inrichten van HR.
Meer informatie / programma

Inzet Op Maat 2017

20 en 21 november 2017 | Hét vakevent over duurzame inzetbaarheid


Met ‘fitte’ medewerkers houd jij jouw organisatie ook vitaal en kun je sneller inspelen op ontwikkelingen en kansen die zich voordoen. Vanuit HR kun je aangeven wat er moet gebeuren om collega’s beter inzetbaar te maken en te houden. Er liggen nieuwe kansen, maar het vraagt om een heldere visie en een aanpassing van jouw huidige beleid. Kom langs bij Inzet op Maat en laat je inspireren en informeren!

Klik hier voor totale programma en schrijf u in>>

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

1 juni 2017
Veilig contracteren van ZPP’er
Wat is de actuele stand van zaken omtrent contracteren van ZZP’ers? Aan de hand van praktijk-
voorbeelden analyseert u de risico’s rondom de flexibele schil binnen uw organisatie, ziet u hoe bij u de zaken ervoor staan en krijgt u advies.
Meer informatie 

12 oktober 2017
HR-wetgeving actualiteitendag
Na deze dag kunt u de actuele stand van zaken direct vertalen naar uw dagelijkse praktijk. We concentreren ons op: sociale zekerheid, pensioenen, arbeidsrecht en personeel&fiscus.
Meer informatie

 

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .