Stelling
"Direct na het diploma moeten jongeren een plan maken wat ze over 20 jaar gaan doen."
0
0
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Home Achtergrond 8 tips voor de omgang met bevlogen mensen
Achtergrond

8 tips voor de omgang met bevlogen mensen

Weet u nog waar het om gaat bij duurzame inzet? Precies, fluitend naar je werk blijven gaan. Elke dag opnieuw. Bevlogenheid noemen ze dat ook wel. Zin hebben in de nieuwe dag als je uit bed stapt. Travis Bradberry schetst acht kenmerken van de ultiem bevlogen werkmens. Wij zetten er wat kanttekeningen bij, want super bevlogen grenst aan burn-out.

Een bevlogen medewerker heeft veel energie, voelt zich fit en kan hierdoor lang en onvermoeibaar doorwerken. Hij of zij komt dus erg vitaal over, is bereid om energie in het werk te steken, is betrokken bij het werk en de organisatie, houdt vol bij problemen. Het zijn vaak de enthousiaste en proactieve collega’s waarvan de positieve instelling opvalt. Ze houden van hun werk, zijn misschien niet eens heel erg ervaren of deskundig, maar het belang ervan motiveert ze om door te gaan tot (en met) het uiterste. Zij zetten zich zichtbaar in, en behalen vaak mooie resultaten. Kort gezegd werken bevlogen medewerkers met passie en energie, waarbij zij hun talenten voor zowel zichzelf, de organisatie als de klant volledig tot hun recht laten komen.

Zo geniet u langer van de bevlogen bedrijfsmens

Wat kenmerkt de bevlogen mens, en waar dreigt het mis te gaan? Travis Bradberry noemt op LinkedIn Pulse acht eigenschappen van de uiterst bevlogen bedrijfsmens. Wij plaatsen waar nodig wat piketpaaltjes bij zijn vrij Amerikaanse beschrijvingen, waarschuwingen die deskundigen de afgelopen jaren op deze website hebben geplaatst bij teveel bevlogenheid.

1} Ze lijken wel bezeten

Wie iets doet waar hij van houdt, heeft niet het gevoel dat hij werkt. Die uitspraak typeert echt bevlogen mensen. Ze blijven altijd bezig met hun werk, in gedachten en handelen, niet omdat ze bang zijn dat het niet goed (genoeg) gaat, maar omdat ze het zo verdraaid interessant en leuk vinden. Hier ligt vooral een gevaar voor de werk-privébalans. Deze mensen hebben zo’n passe voor hun werk, het schenkt ze zoveel plezier en voldoening dat al het andere daarbij in het niet valt. Dat vindt ‘dat andere’ (meestal privé) niet altijd even lollig. En als er dan nog iets vervelends gebeurt in de privéomgeving, leidt dat snel tot uitval wegens overbelasting.

2} Ze verspillen geen tijd

Echt bevlogen mensen besteden zo weinig mogelijk tijd aan andere ‘dingen’ dan hun werk. Dat is namelijk het enige echt belangrijke in hun leven. Ze vinden het dus ook bijna nooit vervelend om meer tijd in hun werk te stoppen. Of om over te werken, ’s avonds, in de vakantie of in het weekend. Dat leidt tot een verwachtingspatroon, bij de werkgever en bij de collega’s. Als er iets is, kan je het altijd aan X vragen. X doet het wel. Tot X ‘op’ is.

3} Ze zijn altijd optimistisch

Het glas is altijd halfvol bij bevlogen mensen. Het kan niet alleen altijd beter, het gaat ook altijd beter! Als ze een doel hebben bereikt, dan focussen ze alweer op het volgende. Hier dreigt het probleem dat Guido Heezen heeft aangeduid met ‘het blokje’ op de weg. Dat zijn obstakels die ervoor zorgen dat de kar niet lekker vooruit gaat. Denk aan een weerbarstige organisatiecultuur, een overschot aan onzinnige regeltjes, politiek in de organisatie of een slecht functionerend informatiesysteem. Blokjes voor de kar kunnen bevlogen medewerkers enorm frustreren, aangezien ze niets liever willen dan dat de kar zo snel mogelijk vooruit gaat. Hierdoor ontstaat het risico dat een bevlogen medewerker de kar niet verder vooruit krijgt, voelt dat hij trekt aan een dood paard en op een bepaald moment afhaakt. Een burn-out ligt op de loer.

4} Ze staan vroeg op

Het werk houdt ze zò bezig, dat ze er het liefst zo veel mogelijk tijd aan besteden. Uitslapen is maar tijdverspilling. Van slapen als noodzakelijke rust- en hersteltijd komt niet genoeg bij deze mensen. De gevolgen laten zich raden.

5} Ze schuwen de risico’s niet

De opbrengst bepaalt vaak het risico dat je bereid bent te lopen. Echt bevlogen mensen zijn echte pokeraars. Voor hun werk, waar ze echt in geloven riskeren ze alles. De risico’s van een keer falen zijn hoog bij hen.

6} Ze gaan er altijd helemaal voor

Bevlogen mensen doen nooit iets halfslachtig. Vraag ze niet om ’s avonds om zeven uur de deur achter zich dicht te trekken, of om op vakantie te stoppen met het werk. Ze zijn hun werk, ze leven ervoor. En ze gaan dus ook helemaal voor wat ze doen, tot het doel is bereikt of tot ze halfdood op de vloer liggen. Het uitval duurt langer, de kosten en tijd gemoeid met herstel zijn duidelijk veel hoger.

7} Ze hebben het er voortdurend over

Bevlogen mensen kunnen er vaak niets aan doen, ze zijn nu eenmaal zo bezeten van hun werk. Wie ze wil begrijpen, of zelfs maar volgen, moet mee kunnen praten met een bevlogen mens. Over zijn of haar passie, dat spreekt. Vermoeiend? Vinden zij niet.

8} Ze winden zich snel op

Je kunt niet bevlogen zijn over iets zonder er vrij snel emotioneel over te worden. De emoties laaien bij hen dus snel op, als je het over het juiste onderwerp hebt. Dan staan bevlogen mensen snel klaar met hun standpunt, en dat is meestal positief. Ze zijn direct klaar om aan de slag te gaan, en bereid om langer dan de meesten door te gaan. Die opwinding duurt bij hen langer dan bij meer evenwichtige mensen. Gelukkig leggen ze niet bij elk onderwerp die passie aan de dag; bevlogen mensen kunnen vaak maar over een paar zaken echt opgewonden raken.

Haal het beste uit de kar-trekkers

Hoe gaan organisaties om met de bevlogen kar-trekkers, zodanig dat de bevlogen medewerker zelf en de collega’s er zo lang mogelijk plezier van hebben? De beste strategie lijkt te zijn: de energie kanaliseren. De kar-trekker moet zo nu en dan even bovenop de kar gaan zitten om wat bij te komen van zijn inspanningen. Om anderen de kans te geven zich te bewijzen. Al dan niet gedwongen, en overladen met passende dankbetuigingen en verzekeringen dat hij weer wordt ingeschakeld zodra dit nodig is. Zo blijft het enthousiasme van de bevlogen medewerkers het langst behouden, en kan de organisatie – en de medewerker zelf – er het langst van genieten.

Tags : , ,
Categorie : Achtergrond, Gezonder werken, Nieuws

0 reacties op 8 tips voor de omgang met bevlogen mensen

Congres Anders Werken

9 november |Jaarbeurs
Innovatieve organisaties delen met u hoe zij ‘anders werken’. Hoe zij conventies hebben durven loslaten. Anders werken en anders denken over:

> de inrichting van de organisatie;
> samenwerking;
> het organiseren en inrichten van HR.
Meer informatie / programma

Inzet Op Maat 2017

20 en 21 november 2017 | Hét vakevent over duurzame inzetbaarheid


Met ‘fitte’ medewerkers houd jij jouw organisatie ook vitaal en kun je sneller inspelen op ontwikkelingen en kansen die zich voordoen. Vanuit HR kun je aangeven wat er moet gebeuren om collega’s beter inzetbaar te maken en te houden. Er liggen nieuwe kansen, maar het vraagt om een heldere visie en een aanpassing van jouw huidige beleid. Kom langs bij Inzet op Maat en laat je inspireren en informeren!

Klik hier voor totale programma en schrijf u in>>

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

1 juni 2017
Veilig contracteren van ZPP’er
Wat is de actuele stand van zaken omtrent contracteren van ZZP’ers? Aan de hand van praktijk-
voorbeelden analyseert u de risico’s rondom de flexibele schil binnen uw organisatie, ziet u hoe bij u de zaken ervoor staan en krijgt u advies.
Meer informatie 

12 oktober 2017
HR-wetgeving actualiteitendag
Na deze dag kunt u de actuele stand van zaken direct vertalen naar uw dagelijkse praktijk. We concentreren ons op: sociale zekerheid, pensioenen, arbeidsrecht en personeel&fiscus.
Meer informatie

 

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .