Stelling
"Werkgeluk heeft niks te maken met blijdschap."
36
49
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Home Dossiers Arbeidsomstandigheden Beleid voor gezond en veilig werken voortgezet
Arbeidsomstandigheden

Beleid voor gezond en veilig werken voortgezet

 

Staatssecretaris de Krom van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft zijn visie op het stelsel voor gezond en veilig werken bekend gemaakt. Nederlandse regels worden beperkt tot wat internationale regels vereisen.

Deze visie komt voort uit de evaluatie van het stelsel en actuele ontwikkelingen op het terrein van arbeid, economie en technologie.  Resultaten van deze evaluatie zijn naar de Tweede Kamer gestuurd.

Marktwerking
De evaluatie bevestigt dat de eerder in gang gezette koers van meer marktwerking, een sterkere rol voor sociale partners en gericht toezicht, succesvol is. Het kabinet blijft daarom aansturen op de eigen verantwoordelijkheid van werkgevers en werknemers voor veilig en gezond werken. Het nationaal belang van gezond en veilig werk dat bijdraagt aan blijvende inzetbaarheid van de beroepsbevolking wordt onderkend, maar het kabinet trekt haar terughoudende overheidsrol door en wil alleen de kaders scheppen.  

Het voornemen is om Nederlandse regels nog meer te beperken tot wat internationale regels vereisen. Ook zullen algemene doelvoorschriften vaker de plaats innemen van gedetailleerde middelvoorschriften en zal stevig worden gehandhaafd waar regels niet worden nageleefd.

Werk tot op hogere leeftijd aantrekkelijk houden
De staatssecretaris schrijft verder in de evaluatie dat het kabinet het concurrentievermogen van de Nederlandse economie wil versterken, door onder andere de arbeidsparticipatie en arbeidsproductiviteit te verhogen. Om dat te bereiken moet werk aantrekkelijk zijn, tot op hogere leeftijd te verrichten en gecombineerd kunnen worden met andere activiteiten. Goede arbeidsomstandigheden worden dan ook genoemd als voorwaarde voor een goed functionerende arbeidsmarkt, en hoge arbeidsparticipatie en -productiviteit.

Aandacht voor gezond en veilig werken in bedrijven loont. In sectoren waar in het afgelopen decennium bijzondere aandacht was voor arbeidsomstandigheden daalde het verzuim sterker dan in sectoren waar dat niet het geval was. De extra daling van het verzuim vertegenwoordigde een besparing van €450 miljoen per jaar. Een reductie van het aantal arbeidsongevallen met 50% zou een besparing opleveren van ruim €400 miljoen per jaar.

De begroting van SZW verwoordt de doelstelling van het beleid voor gezond en veilig werken: ‘Bevorderen dat werkgevers en werknemers in bedrijven, branches en sectoren een effectief en efficiënt arbeidsomstandigheden- en verzuimbeleid voeren’.

Lees hier de volledige kamerbrief en het onderzoeksrapport ‘Verantwoordelijk werken’.

Tags :
Categorie : Arbeidsomstandigheden, Gezonder werken, Langer doorwerken, Nieuws, Uncategorized

One reacties op Beleid voor gezond en veilig werken voortgezet

  1. Katrin Beersen

    Jammer dat gezond en veilig werken niet van allen kanten gestimuleerd wordt. Onze organisatie kent op dit gebied vooral inspanningen van sectoren waarin veiligheid de allerhoogste prioriteit heeft. Denk hierbij aan de olie & gas productie, offshore werk in het algemeen, evenals crisisbeheersing, korpsen en andere hulpverleners. Hier is duidelijk aantoonbaar wat de inspanningen opleveren: zijn medewerkers niet in staat om veilig te werken, te evacueren en bijvoorbeeld branden te blussen heeft niet alleen de organisatie, maar de hele maatschappij een probleem. Anderzijds: mensen die regelmatig en gevarieerd eten houden zo hun concentratievermogen en productiviteit hoog, en door voldoende te sporten houden ze hun conditie op peil. Een win-winsituatie! Lofwaardig dus dat werkgevers alle moeite doen om hun personeel te motiveren tot een gezond eetgedrag en een gezonde leefstijl. Maar waarom moet dit beperkt zijn op risicogevoelige werkomgevingen en -sectoren? Wij zouden elke inspanningen van de overheid en trouwens ook van verzekeringsmaatschappijen op prijs stellen, waardoor de inspanningen van werkgevers gestimuleerd en extra beloont worden!

    Katrin Beersen
    Voedingskundige & Vitaliteitsadviseur bij Enerjoy | Voeding & Vitaliteit
    http://www.ener-joy.nl

Congres Anders Werken

9 november |Jaarbeurs
Innovatieve organisaties delen met u hoe zij ‘anders werken’. Hoe zij conventies hebben durven loslaten. Anders werken en anders denken over:

> de inrichting van de organisatie;
> samenwerking;
> het organiseren en inrichten van HR.
Meer informatie / programma

Inzet Op Maat 2017

20 en 21 november 2017 | Hét vakevent over duurzame inzetbaarheid


Met ‘fitte’ medewerkers houd jij jouw organisatie ook vitaal en kun je sneller inspelen op ontwikkelingen en kansen die zich voordoen. Vanuit HR kun je aangeven wat er moet gebeuren om collega’s beter inzetbaar te maken en te houden. Er liggen nieuwe kansen, maar het vraagt om een heldere visie en een aanpassing van jouw huidige beleid. Kom langs bij Inzet op Maat en laat je inspireren en informeren!

Klik hier voor totale programma en schrijf u in>>

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

1 juni 2017
Veilig contracteren van ZPP’er
Wat is de actuele stand van zaken omtrent contracteren van ZZP’ers? Aan de hand van praktijk-
voorbeelden analyseert u de risico’s rondom de flexibele schil binnen uw organisatie, ziet u hoe bij u de zaken ervoor staan en krijgt u advies.
Meer informatie 

12 oktober 2017
HR-wetgeving actualiteitendag
Na deze dag kunt u de actuele stand van zaken direct vertalen naar uw dagelijkse praktijk. We concentreren ons op: sociale zekerheid, pensioenen, arbeidsrecht en personeel&fiscus.
Meer informatie

 

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .