Stelling
"Langer doorwerken en korter bij een werkgever in dienst zijn onverenigbaar."
38
15
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Arbeidsomstandigheden Beleid voor gezond en veilig werken voortgezet
Arbeidsomstandigheden

Beleid voor gezond en veilig werken voortgezet

 

Staatssecretaris de Krom van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft zijn visie op het stelsel voor gezond en veilig werken bekend gemaakt. Nederlandse regels worden beperkt tot wat internationale regels vereisen.

Deze visie komt voort uit de evaluatie van het stelsel en actuele ontwikkelingen op het terrein van arbeid, economie en technologie.  Resultaten van deze evaluatie zijn naar de Tweede Kamer gestuurd.

Marktwerking
De evaluatie bevestigt dat de eerder in gang gezette koers van meer marktwerking, een sterkere rol voor sociale partners en gericht toezicht, succesvol is. Het kabinet blijft daarom aansturen op de eigen verantwoordelijkheid van werkgevers en werknemers voor veilig en gezond werken. Het nationaal belang van gezond en veilig werk dat bijdraagt aan blijvende inzetbaarheid van de beroepsbevolking wordt onderkend, maar het kabinet trekt haar terughoudende overheidsrol door en wil alleen de kaders scheppen.  

Het voornemen is om Nederlandse regels nog meer te beperken tot wat internationale regels vereisen. Ook zullen algemene doelvoorschriften vaker de plaats innemen van gedetailleerde middelvoorschriften en zal stevig worden gehandhaafd waar regels niet worden nageleefd.

Werk tot op hogere leeftijd aantrekkelijk houden
De staatssecretaris schrijft verder in de evaluatie dat het kabinet het concurrentievermogen van de Nederlandse economie wil versterken, door onder andere de arbeidsparticipatie en arbeidsproductiviteit te verhogen. Om dat te bereiken moet werk aantrekkelijk zijn, tot op hogere leeftijd te verrichten en gecombineerd kunnen worden met andere activiteiten. Goede arbeidsomstandigheden worden dan ook genoemd als voorwaarde voor een goed functionerende arbeidsmarkt, en hoge arbeidsparticipatie en -productiviteit.

Aandacht voor gezond en veilig werken in bedrijven loont. In sectoren waar in het afgelopen decennium bijzondere aandacht was voor arbeidsomstandigheden daalde het verzuim sterker dan in sectoren waar dat niet het geval was. De extra daling van het verzuim vertegenwoordigde een besparing van €450 miljoen per jaar. Een reductie van het aantal arbeidsongevallen met 50% zou een besparing opleveren van ruim €400 miljoen per jaar.

De begroting van SZW verwoordt de doelstelling van het beleid voor gezond en veilig werken: ‘Bevorderen dat werkgevers en werknemers in bedrijven, branches en sectoren een effectief en efficiënt arbeidsomstandigheden- en verzuimbeleid voeren’.

Lees hier de volledige kamerbrief en het onderzoeksrapport ‘Verantwoordelijk werken’.Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Arbeidsomstandigheden, Gezonder werken, Langer doorwerken, Nieuws, Uncategorized
Congres Over Duurzame Inzetbaarheid

31 mei 2017 | Congres Over Duurzame Inzetbaarheid

Ook in 2018 staat Duurzame Inzetbaarheid hoog op de HR-agenda. Uit onderzoek blijkt echter dat de implementatie van DI voor veel organisaties complex is. De 10e editie van het congres Over Duurzame Inzetbaarheid van PW. helpt HR-professionals daarom met het implementeren van een toekomstbestendig duurzaam beleid. Aan de hand van theorie, best practices en workshops door de kenners op het gebied van duurzame inzetbaarheid.

Klik hier voor complete programma en schrijf u in>>

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

15 maart 2018
HR-wetgeving actualiteitendag
Na deze dag kunt u de actuele stand van zaken direct vertalen naar uw dagelijkse praktijk. We concentreren ons op: sociale zekerheid, pensioenen, arbeidsrecht en personeel&fiscus.
Meer informatie

 

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Over Duurzame Inzetbaarheid wordt mede mogelijk gemaakt door:Bekijk meer Vakmedianet Communities:

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid