Stelling
"Werkgevers en werknemers willen Het Nieuwe Beoordelen om verschillende motieven."
9
16
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Home Blog Bent u een job locker?
Blog

Bent u een job locker?

De vakantieperiode is weer achter de rug. Hopelijk heb je een fijne vakantie gehad, was het lekker ontspannend of heb je nieuwe ervaringen opgedaan. Dan is het nu weer tijd om aan de slag te gaan. Ga je met tegenzin weer aan de slag? Heb je het gevoel dat je weer “moet”? Misschien ben je dan een job locker. Voor deze mensen heeft Patricia de Wit goed nieuws op HR-Base.

Job lockers zijn mensen die niet gelukkig zijn met hun werk maar zich vast voelen zitten in hun werk. Job lock is het onvermogen om van baan te wisselen omdat dit te negatieve consequenties heeft voor salaris, ontslagbescherming en pensioen.

Waarom zitten job lockers vast?

Waarom blijven zoveel mensen werk doen dat ze helemaal niet (meer) leuk vinden? Job lockers zijn ervan overtuigd dat niet erg succesvol zullen zijn op de arbeidsmarkt. Die overtuiging kan allerlei gronden hebben. Zo is wellicht het aantal banen in je regio beperkt, of is er weinig vraag naar jouw expertise, weinig vraag naar parttimers of is er sprake van leeftijdsdiscriminatie. Ook word je wellicht nu overbetaald maar heb je dat betalingsniveau wel nodig om de hypotheek te betalen. Allemaal dingen die de harde realiteit kunnen zijn. Ook helaas zaken waar je zelf niet zo veel aan kunt veranderen.

Teveel kijken naar bezwaren

Onderzoek laat zien dat er ook interne factoren zijn waar job lockers vaak last van hebben. Zo lijden job lockers nogal eens onder een lage zelfwaardering en zijn ze erg zelfkritisch, soms zelf perfectionistisch. Daardoor denken ze dat ze niet goed genoeg zijn voor ander werk. Ook denken job lockers veel na over hun (on)mogelijkheden, maar komen ze amper in actie. En job lockers zijn veel gefocust op de externe gevaren, in dit geval de drukte in hun huidige baan en privé leven en de harde externe realiteit op de arbeidsmarkt. Stress en andere gezondheidsklachten zijn hier vaak aan gerelateerd.

Hou contact met het kalmeringssysteem

Het vakantiegevoel is erg belangrijk voor job lockers. Vakantie zorgt voor het activeren van je kalmeringssysteem. Herken je dat je moest afschakelen? Sommige mensen hebben echt een paar dagen nodig, soms zelf langer, om tot rust te komen. Als het je lukt om in contact te blijven met dit kalmeringssysteem, dan zal je merken dat je emotieregulatie je gaat helpen om betere besluiten te nemen aangaande je toekomst(ig) werk. Het is dus niet zo zeer de bedoeling dat je je huidige relaxed gevoel gebruikt om nu snel goede besluiten te nemen. Nee, het is de kunst langere tijd je kalmeringssysteem toegankelijk te houden.RustRelaxYoga

Hoe blijf je relaxed?

Er zijn heel veel manieren om contact te houden met je kalmeringssysteem. Voor iedereen zijn er wel technieken die bij hem of haar passen. Ik ben hier zeker niet volledig maar noem er een paar:

  • Neem pauze. Het dagelijks even leren afschakelen en ontspannen is belangrijk. Dus lunch met je collega’s en niet achter je werkplek, klets en lach of wandel even. Vang desnoods Pokémons.
  • Adem uit. Veel ontspanningsoefeningen en meditatietechnieken maken gebruik van het fysiek effect van je lichaam op uitademen. Uitademen vertraagt je hartslag. Een vertraagde hartslag geeft een ontspannen gevoel. Kleine momentjes op een dag waarin je een paar keer heel langzaam uitademt brengen ontspanning.
  • Beweeg. Niks is zo ontspannend als fysieke inspanning. Dus ga sporten, wandelen, werken in de tuin of neem een hond.

(Lees de hele blog op HR-Base)

Tags : ,
Categorie : Blog, Langer werken, Nieuws

0 reacties op Bent u een job locker?

Congres Anders Werken

9 november |Jaarbeurs
Innovatieve organisaties delen met u hoe zij ‘anders werken’. Hoe zij conventies hebben durven loslaten. Anders werken en anders denken over:

> de inrichting van de organisatie;
> samenwerking;
> het organiseren en inrichten van HR.
Meer informatie / programma

Inzet Op Maat 2017

20 en 21 november 2017 | Hét vakevent over duurzame inzetbaarheid


Met ‘fitte’ medewerkers houd jij jouw organisatie ook vitaal en kun je sneller inspelen op ontwikkelingen en kansen die zich voordoen. Vanuit HR kun je aangeven wat er moet gebeuren om collega’s beter inzetbaar te maken en te houden. Er liggen nieuwe kansen, maar het vraagt om een heldere visie en een aanpassing van jouw huidige beleid. Kom langs bij Inzet op Maat en laat je inspireren en informeren!

Klik hier voor totale programma en schrijf u in>>

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

1 juni 2017
Veilig contracteren van ZPP’er
Wat is de actuele stand van zaken omtrent contracteren van ZZP’ers? Aan de hand van praktijk-
voorbeelden analyseert u de risico’s rondom de flexibele schil binnen uw organisatie, ziet u hoe bij u de zaken ervoor staan en krijgt u advies.
Meer informatie 

12 oktober 2017
HR-wetgeving actualiteitendag
Na deze dag kunt u de actuele stand van zaken direct vertalen naar uw dagelijkse praktijk. We concentreren ons op: sociale zekerheid, pensioenen, arbeidsrecht en personeel&fiscus.
Meer informatie

 

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .