Stelling
"Direct na het diploma moeten jongeren een plan maken wat ze over 20 jaar gaan doen."
9
46
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Home Achtergrond Blijf het ‘echte gesprek’ aangaan
Achtergrond

Blijf het ‘echte gesprek’ aangaan

Bert Bloem werkt bij Meurs HRM. Hij gelooft dat elke medewerker veel meer talent heeft dan hij kan laten zien op zijn werk. Dat heeft ook gevolgen voor de personeelsplanningen, op korte en op langere termijn. En op andere manieren van werken, zoals Het Nieuwe Werken en op generatiemanagement. Zijn oplossing heet: het echte gesprek blijven aangaan, met alle medewerkers.

Hoe kijk je aan tegen strategisch talent management. Is talent volgens jou aangeboren of kan je het opkweken bij iedereen?

“ik geloof niet in SPP of strategisch talent management. Niemand kan voorspellen hoe de wereld er over 5 jaar of langer uitziet, laat staan welke competenties nodig zijn in een organisatie over 3 tot 5 jaar. Je moet medewerkers dus niet selecteren op één talent. De uitspraak ‘we werven mensen voor de toekomst en weten nog niet hoe die er uitziet dus moeten we mensen werven die met ons de toekomst kunnen maken’ vind ik mooi en veelzeggend. Je kunt bijvoorbeeld veel beter kijken naar flexibele houding, bewustzijn van de eigen competenties, en de mate waarin iemand past bij de organisatie en daar het juiste commitment voor kan opbrengen. Waar zit je kracht en hoe kan je die inzetten bij de organisatie waar je werkt. Mensen moeten hun energie niet stoppen in verbeteren wat ze minder goed kunnen, de gedachte achter het competentiemanagement Ze kunnen zich beter concentreren op hun sterke kanten en dat verder uitnutten. Weet waar je kracht zit en zet dit effectief in. Je kunt namelijk veel meer dan je kunt laten zien op je werk. Laat het werk waar je minder goed in bent liever over aan anderen. Job carving op deze manier vind ik heel zinvol.”

Maar wat doen we met de werkzaamheden waar niemand erg goed in is?

“Wanneer iedereen zijn sterke kanten kent en benoemt, wordt sneller duidelijk welke taken overblijven. Door dat overzicht kan je er makkelijker afspraken over maken: wie doet het en wie helpt daarbij. Vooral het signaleren van ieders sterke kanten en in gesprek blijven over hoe we het werk dan optimaal kunnen verdelen is erg belangrijk. Ik vind dat HR daarin een belangrijke rol heeft, om het ‘echte gesprek’ te blijven aanjagen en stimuleren.”

Zou dat ‘echte gesprek’ ook kunnen helpen bij het maken van resultaatafspraken en daarop beoordeeld worden, een van de knelpunten bij Het Nieuwe Werken?

“Ja, mits je concrete afspraken maakt. Liever minder afspraken, maar wel heel duidelijke. Een simpel voorbeeld: Piet moet uiterlijk aanstaande vrijdagmiddag om 16 uur zorgen dat 5 groentewinkels in regio X zijn voorzien van elk 2 kilo aardappelen. Als Piet de juiste persoon is voor die functie, dan ziet hij al snel wat hij moet doen om daarvoor te zorgen. Verpakking, opslag, overslag, transport… En als hij zelf geen prijskaartje kan hangen aan elk van die posten, dan is er zeker wel een collega die dat kan. Zo is vrij snel duidelijk of een resultaat haalbaar is, en onder welke voorwaarden. Daar maak je afspraken over en blijf je over in gesprek. Blijf ook tijdens het werk met elkaar in gesprek over het werk. Piet maakt aan de voorkant direct en expliciet afspraken met hem die opdracht geeft. Kijkt zelf hoe hij het realiseert en wie hij nodig heeft. Als dat vooraf moet worden geregeld, dan hoort dit bij de afspraken. Piet is dan verantwoordelijk voor de uitvoering, hij heeft zelf de regie. Zo kan (elke) Piet de verantwoordelijkheid voor dat resultaat ook echt aan.”

Die permanente dialoog wordt misschien steeds belangrijker, nu er in veel bedrijfsorganisaties vier generaties aan het werk moeten blijven?

“Zeker waar het om kennisdeling gaat. Jongeren vinden kennis belangrijk, vooral als het aansluit bij hun interesses en kunde. En als je het ook direct kunt toepassen. Jongeren lijken wat praktischer gericht op het hier en nu. In de meeste organisaties is veel kennis en talent aanwezig door de generaties heen. De 40-ers en 50-ers vervullen de leidinggevende posities. Aan hen om talentmanagement te sturen. Aanwezige kennis delen en verbinden aan nieuwe frisse ideeën. Zo kunnen alle generaties van elkaar leren. Jongeren willen best leren van 60-ers. Maar niet van mopperaars die overal op afgeven.”

Over…

Bert Bloem is senior HR Consultant, trainer, (e)coach en interimmanager bij Meurs HRM. In het verleden heeft hij veel HR–functies en enkele managementposities bekleed. Daarnaast is hij parttime docent aan de Hanzehogeschool Groningen geweest. Hij heeft diverse achtergrondverhalen geschreven voor deze website.

Dit interview is onderdeel van de Expertserie Over Duurzame Inzetbaarheid. Een serie inspirerende gesprekken met mensen met een duidelijke visie, een opvallende of afwijkende mening over de actuele thema’s rond langer, anders en gezonder werken. Klik hier voor Bert’s visie op de instroom van talenten, en op de beruchte ‘ontziemaatregelen’ om mensen langer te laten doorwerken…

Tags : , , , ,
Categorie : Achtergrond, Anders werken, Expertserie, Expertserie, Nieuws

0 reacties op Blijf het ‘echte gesprek’ aangaan

Congres Anders Werken

9 november |Jaarbeurs
Innovatieve organisaties delen met u hoe zij ‘anders werken’. Hoe zij conventies hebben durven loslaten. Anders werken en anders denken over:

> de inrichting van de organisatie;
> samenwerking;
> het organiseren en inrichten van HR.
Meer informatie / programma

Inzet Op Maat 2017

20 en 21 november 2017 | Hét vakevent over duurzame inzetbaarheid


Met ‘fitte’ medewerkers houd jij jouw organisatie ook vitaal en kun je sneller inspelen op ontwikkelingen en kansen die zich voordoen. Vanuit HR kun je aangeven wat er moet gebeuren om collega’s beter inzetbaar te maken en te houden. Er liggen nieuwe kansen, maar het vraagt om een heldere visie en een aanpassing van jouw huidige beleid. Kom langs bij Inzet op Maat en laat je inspireren en informeren!

Klik hier voor totale programma en schrijf u in>>

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

1 juni 2017
Veilig contracteren van ZPP’er
Wat is de actuele stand van zaken omtrent contracteren van ZZP’ers? Aan de hand van praktijk-
voorbeelden analyseert u de risico’s rondom de flexibele schil binnen uw organisatie, ziet u hoe bij u de zaken ervoor staan en krijgt u advies.
Meer informatie 

12 oktober 2017
HR-wetgeving actualiteitendag
Na deze dag kunt u de actuele stand van zaken direct vertalen naar uw dagelijkse praktijk. We concentreren ons op: sociale zekerheid, pensioenen, arbeidsrecht en personeel&fiscus.
Meer informatie

 

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .