Stelling
"We denken veel te optimistisch over onze eigen inzetbaarheid."
46
18
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Home Dossiers Langer doorwerken Bouw zit ‘erg gebakken aan eigen werk’
Langer doorwerken

Bouw zit ‘erg gebakken aan eigen werk’

Bouwvakkers hebben vaak fysieke klachten. En de meeste oudere bouwvakkers denken niet dat ze hun huidige werk tot het pensioen kunnen volhouden. Dat bleek tijdens het BouwDebat, georganiseerd door Cobouw en Adviescentrum Volandis. Oplossingen zijn niet direct voorhanden.

Het aantal mensen op de bouwplaats met fysieke klachten is nog steeds erg hoog. Een kwart van het bouwplaatspersoneel heeft werkgerelateerde gezondheidsklachten, waaronder gehoorschade of gewrichtsproblemen Zeventig procent van de 55-plussers die op de bouwplaats werken, geeft zelf aan dat ze de pensioengerechtigde leeftijd in de huidige functie niet gaan halen.

Duurzame inzet niet boven aan agenda

“Dit is een scenario dat we niet gaan volhouden. Duurzame inzet is nodig”, vindt Volandis-directeur Hobma. “Het is een maatschappelijk probleem. De maatschappij verandert, dus de sector moet mee. Maar ook al neemt de werkgelegenheid toe, toch stromen er minder jongeren de sector binnen. De bouw vergrijst.” Toch is duurzame inzetbaarheid niet het eerste waar werknemers in de bouw over nadenken. “Zolang jongere werknemers nergens last van hebben en fysiek gezond zijn, zijn ze niet met dit thema bezig. Jongeren staan nu eenmaal niet vaak stil bij hun latere arbeidsdeelname. Maar goed vakmanschap is ook naar de toekomst kijken.”

Nog niet klaar voor langer doorwerken

En juist dat is nu belangrijker dan ooit, meent Hobma. “De pensioenleeftijd gaat naar 67 en daarna nog verder. Maar de bouwsector is eigenlijk is nog lang niet toe aan die late pensionering. Veel mensen die op de bouwplaats blijven werken, halen de pensioengerechtigde leeftijd niet gezond. Dat is een groot probleem voor de sector.”

DIA

Kenniscentrum Volandis ondersteunt bedrijven in de bouwsector om hun werknemers gemotiveerd en productief te houden door veiliger te werken en werknemers te ondersteunen. Dat doet ze onder andere met de Duurzame Inzetbaarheidsanalyse (DIA) die elke vier jaar door de arbeidsdiensten wordt afgenomen. De DIA is een aanvulling op het PAGO (Periodiek ArbeidsGezondheidskundig Onderzoek), en bestaat uit adviesgesprekken met de werknemer over de thema’s Werk veilig, Houd plezier en Kijk vooruit.

‘Dit doe ik mijn hele leven’

Tijdens het congres bleek niet iedereen ervan overtuigd dat de DIA leidt tot meer bouwvakkers die langer en gezonder kunnen doorwerken. Ook in het expertpanel klinken tegengeluiden. “Het is een mooi idee,” zegt Karin Rog, van de Twentse Weg- en Waterbouw, “Maar hoe gaat dat in de praktijk. Wat moet ik met mijn tien stratenmakers die boven de 55 zijn en echt niet meer kunnen? Ik kan toch niet tegen ze zeggen: doe maar iets anders? Als ik al wat anders voor ze had; ze hebben er echt geen zin in om nog een keer een opleiding te doen. Ze doen dit al hun hele leven.” Hobma: “Daar heb ik geen pasklaar antwoord op. Wij willen de discussie verleggen naar preventie. Dat moet je samen oplossen.”

In gesprek over je werk

Daar sloot Karlien Haak, directeur van bouwopleider James, zich bij aan. “De werkgever kan daar ook wat aan doen. Bij werving en selectie rekening houden met de toekomst, en gedurende het traject kijken naar iemands opleiding. Mensen zitten wel heel gebakken aan hun eigen beroep. Het helpt al om in gesprek te gaan over je werk en om er op tijd het gesprek met de werkgever aan te gaan, voordat ze echt vastlopen. De DIA is een middel, maar er zijn ook andere.”

(Lees het vervolg op Cobouw)

Tags : ,
Categorie : Langer doorwerken, Langer werken, Nieuws
E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

15 maart 2018
HR-wetgeving actualiteitendag
Na deze dag kunt u de actuele stand van zaken direct vertalen naar uw dagelijkse praktijk. We concentreren ons op: sociale zekerheid, pensioenen, arbeidsrecht en personeel&fiscus.
Meer informatie

 

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .