Stelling
"We denken veel te optimistisch over onze eigen inzetbaarheid."
46
16
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Home Dossiers Langer werken Crisis over? Zet maar een tandje bij!
Langer werken

Crisis over? Zet maar een tandje bij!

De werkdruk is hoog bij 60 procent van iedereen die nu werkt. En bijna de helft vindt het werk lichamelijk of geestelijk zwaar. Dat blijkt uit de Gewoongoedwerkmeter.nl van de FNV. De vakbond concludeert dat werknemers het nu moeilijker hebben dan tijdens de economische crisis.

Aan het onderzoek werkten 46.000 mensen mee. Een kwart zegt dat de verdiensten nu te weinig zijn om rond te komen en 44 procent is bezorgd over de toekomst. Volgens hoogleraar Werk, Gezondheid en Welbevinden Marc van Veldhoven zijn de resultaten “een goede weerspiegeling van het soort economie dat we nu zijn’. Salarissen blijven achter en de armoede onder werknemers groeit, stelt de Tilburgse hoogleraar in het AD. Volgens hem werken Nederlandse werknemers internationaal genomen ‘intensief’, maar is dat niet eeuwig vol te houden. Met alle gevolgen voor werkgevers en hun klanten. ‘Het is een dun lijntje tussen ‘lekker druk’ en ongelukken’, aldus Van Veldhoven in het AD.

Werkdruk was al hoog

In het onderzoek staat verder dat de werkdruk is toegenomen. “Die was al hoog en is nu nog veel hoger”, stelt coördinator arbeidsvoorwaarden Patijn bij de FNV. “Als je dan kijkt naar de emotionele en geestelijke werkdruk, het gevoel dat mensen hebben dat ze het niet meer redden, is er sprake van een toename van 30 naar 50 procent. Als je dan ziet dat 35 procent, een derde van alle mensen, niet rond kan komen van zijn salaris, snap je waarom er zoveel stress is.”

We zijn nog productiever..

Wie werkt, is sinds het uitbreken van de crisis in 2008 relatief minder gaan verdienen. Maar per gewerkt uur doen we wel meer. Dat bleek in februari uit onderzoek van het CBS. Door de hoge werkloosheid en het toenemende aantal flexwerkers en zelfstandigen hebben werkenden vaak weinig te eisen en ontbreekt bij werkgevers de prikkel om hun salaris op te schroeven.

.. maar verdienen wat minder

Na 2009 steeg de arbeidsproductiviteit afgerond met een procent per jaar. Dat is wel iets minder dan in de jaren voor de crisis. Mensen zijn gecorrigeerd voor inflatie tegelijkertijd elk jaar ongeveer 0,1 procent minder gaan verdienen. Er lijkt zich inmiddels weer een kentering af te tekenen. Vorig jaar is de reële beloning per werknemer weer wat aangetrokken, maar we verdienen nog steeds onder het niveau van 2008.

Het devies is: doorgaan!

Het CBS wijst erop dat het met het oog op de vergrijzing belangrijk is dat de arbeidsproductiviteit ook in de toekomst blijft toenemen. Dan kan de economie ook komende jaren groei laten zien.

(Platform Over Personeelsplanning, ANP, CBS)

Tags : , ,
Categorie : Langer werken, Nieuws
E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

15 maart 2018
HR-wetgeving actualiteitendag
Na deze dag kunt u de actuele stand van zaken direct vertalen naar uw dagelijkse praktijk. We concentreren ons op: sociale zekerheid, pensioenen, arbeidsrecht en personeel&fiscus.
Meer informatie

 

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .