Stelling
"Werkgevers en werknemers willen Het Nieuwe Beoordelen om verschillende motieven."
11
16
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Home Anders werken De 6 V’s van duurzame inzetbaarheid
Anders werken

De 6 V’s van duurzame inzetbaarheid

De wereld om ons heen verandert sneller dan ooit te voren. Internet en sociale media maken kennis overal beschikbaar. Grondstofschaarste, de noodzaak om CO2-emissies te beperken, andere behoeften aan zorg door de vergrijzing, en werk dat snel en makkelijk over de continenten schuift. Alles gaat bijna net zo snel heen- en weer als de brandstofprijzen. Hoe blijft de organisatie werken aan duurzame inzetbaarheid in al deze turbulentie?

De kern van duurzame inzetbaarheid is de terugkeer naar de menselijke maat in werk en organisatie. Die zoektocht om de mens weer centraal te zetten in organisaties, kan door de zes V’s van Duurzame Inzetbaarheid te volgen. Niet als minitieus reisschema, maar als kompas voor de koers van iedere organisatie.

De zes V’s van duurzame inzetbaarheid zijn:

1. Vertrouwen.
Bij een accountskantoor gingen partners één op één met elkaar in gesprek over Het Nieuwe Werken. Het woord ‘vertrouwen’ stond in bijna elke paragraaf van elk beleidsdocument, plan van aanpak en voorlichtingsbrochure. Vertrouwen moest dus een centraal thema worden. Want wat betekent vertrouwen eigenlijk? En hadden de partners er een gezamenlijk beeld van? De betekenis, invulling en waarde van vertrouwen bleek behoorlijk uiteen te lopen bij de partners.

2. Vasthouden door los te laten.
Organisaties zullen steeds vaker talent delen en samen het zogenaamde multi-jobben mogelijk maken. Het lijkt een tegenstelling, maar binden en boeien gaat vaak een stuk beter door te delen en los te laten.

3. Vrijheid in verbondenheid.
Volgens bestsellerauteur Daniel Pink is autonomie de sterkste van de drie intrinsieke drijfveren die mensen hebben. De belofte van Het Nieuwe Werken ligt dus vooral in het verhogen van de autonomie van collega’s. Organisaties en leidinggevenden kunnen daar eenvoudig op inspelen. De financiële kosten zijn nihil.

4. Vitaliteit
Binnen grote organisaties schieten de bedrijfsfitness, hardloopclinics en gezondheidsprogramma’s als paddenstoelen uit de grond. Het nut is al meermaals overweldigend aangetoond. In een onderzoek onder depressieve patiënten bleek bijvoorbeeld dat het effect van drie keer per week bewegen op korte termijn net zo sterk was als een flinke dosis antidepressiva.

5.Vakmensschap
Doorontwikkelen van je eigen vakmanschap tot ‘vakmensschap’ is een uitdaging waarbij iedereen wel wat hulp bij kan gebruiken. Want in de hectiek van alle dag verdwijnt de urgentie om op langere termijn de eigen kwaliteiten uit te diepen, bij te schaven en op te poetsen. Iedereen kan wel een APK op zijn eigen vakmensschap gebruiken.

6. Vol betekenis
‘Wat is betekenisvol werk voor jou?’ Vanuit die eenvoudige vraag heeft MVO Nederland binnen Vebego een casestudie uitgevoerd, van schoonmakers tot aan de raad van bestuur. Eén belangrijk kenmerk is: weten waarom je het werk doet. Wellicht klinkt dat heel logisch, maar dat is het niet altijd.

Duurzame Inzetbaarheid is een gigantische uitdaging voor ons allemaal. En er is maar één manier om deze enorme uitdaging te lijf te gaan: stapje voor stapje. Eén idee per keer. Eén voornemen per keer. En zoals de Engelsen dat zo mooi zeggen: trial and error.

Lees de complete blog in het decembernummer van PW De Gids.

Tags :
Categorie : Anders werken, Blog, Het Nieuwe Werken, Langer werken, Talentontwikkeling, Tools
Congres Anders Werken

9 november |Jaarbeurs
Innovatieve organisaties delen met u hoe zij ‘anders werken’. Hoe zij conventies hebben durven loslaten. Anders werken en anders denken over:

> de inrichting van de organisatie;
> samenwerking;
> het organiseren en inrichten van HR.
Meer informatie / programma

Inzet Op Maat 2017

20 en 21 november 2017 | Hét vakevent over duurzame inzetbaarheid


Met ‘fitte’ medewerkers houd jij jouw organisatie ook vitaal en kun je sneller inspelen op ontwikkelingen en kansen die zich voordoen. Vanuit HR kun je aangeven wat er moet gebeuren om collega’s beter inzetbaar te maken en te houden. Er liggen nieuwe kansen, maar het vraagt om een heldere visie en een aanpassing van jouw huidige beleid. Kom langs bij Inzet op Maat en laat je inspireren en informeren!

Klik hier voor totale programma en schrijf u in>>

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

1 juni 2017
Veilig contracteren van ZPP’er
Wat is de actuele stand van zaken omtrent contracteren van ZZP’ers? Aan de hand van praktijk-
voorbeelden analyseert u de risico’s rondom de flexibele schil binnen uw organisatie, ziet u hoe bij u de zaken ervoor staan en krijgt u advies.
Meer informatie 

12 oktober 2017
HR-wetgeving actualiteitendag
Na deze dag kunt u de actuele stand van zaken direct vertalen naar uw dagelijkse praktijk. We concentreren ons op: sociale zekerheid, pensioenen, arbeidsrecht en personeel&fiscus.
Meer informatie

 

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .