Stelling
"Werkgeluk heeft niks te maken met blijdschap."
36
49
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Home Anders werken De baas mag zich best bemoeien met hoe zijn werknemer leeft
Anders werken

De baas mag zich best bemoeien met hoe zijn werknemer leeft

Werkgevers mogen best hun werknemers aanspreken op hun leefstijl als deze niet bevorderlijk is voor hun inzetbaarheid. Ruim de helft van de HR professionals heeft er geen probleem mee als een baas zich met de leefstijl van zijn medewerkers bemoeit. Dat is iets meer dan vorig jaar. 

Dat blijkt uit het Nationaal Onderzoek Over Duurzame Inzetbaarheid van 2015 onder ruim 4800 HR professionals.

Gezamenlijke verantwoordelijkheid
“Duurzame inzetbaarheid is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van zowel werkgever als werknemer”, is een veelgehoorde reactie. “Werkgevers zouden daarom hun werknemers meer mogen aanspreken als zij gedrag vertonen dat niet bevorderlijk is voor duurzame inzetbaarheid.” Anderen voegen daar een financieel argument aan toe: “Het financieel belang voor de werkgever is groot dat werknemers gezond aan het werk blijven. Daar mag hij zich dan ook mee bemoeien.”

Opvallend is dat de toon af en toe best wel hard klinkt onder de reacties. “70% van het ziekteverzuim was vorig jaar gerelateerd aan privé-oorzaken. De vraag is of de werkgever dat dan ook moet ‘subsidiëren’. Werknemers nemen te weinig eigen verantwoordelijkheid voor deze privé-problemen. Prima, maar dan moeten ze ook zelf betalen. Of in overleg met de werkgever samen kijken naar hoe het op te lossen.” Of: “Deze kosten komen op het bordje van de werkgever te liggen, dus is het logisch dat werkgever zich gaat bemoeien met het gedrag van zijn mensen.”

Een leidinggevende in het onderzoek zegt het al te doen: “Het is mijn ervaring dat het wijs is je te bemoeien met de leefstijl van mensen, zowel de jonge als de wat oudere collega’s. Als het vertrouwen er is, werkt het over en weer zeer verhelderend om leefstijl aspecten in relatie tot het werk te bespreken. Voor een ieder is het goed bij tijd en wijle een spiegel voorgehouden te krijgen over je leefstijl in relatie tot je werk.”

Grenzen stellen
Staan HR professionals dan allemaal open om hun leefstijl door hun baas te laten beoordelen? Nee, er zijn genoeg professionals die hier grenzen aan stellen. Het moet vooral bij advies blijven, of bij het stimuleren van gezonder leven, door bijvoorbeeld gezondere lunch of snacks in de kantine of de koffiecorner. Het mag zeker niet gaan om daadwerkelijk bemoeienis van de baas in het privéleven. Alleen bij negatieve uitwassen, is dat volgens de meeste mensen acceptabel. Bijvoorbeeld bij hoog ziekteverzuim, of wanneer de medewerker door zijn leefstijl zijn werk niet goed kan doen. Maar dan nog mag dat alleen binnen werktijd en de ‘muren van de organisatie’.

Eén professional is zijn werkgever dankbaar voor zijn ’bemoeienis’: “15 jaar geleden heb ik een cursus stoppen met roken gevolgd bekostigd door de organisatie. Hier heb ik nog steeds veel profijt van. Ik ben sindsdien veel gezonder gaan leven.” Anderen willen er echt niets weten van een baas die je vertelt hoe je moet leven. “Je hebt als werkgever helemaal niets te maken met de levensstijl van de werknemers en dat moet vooral zo blijven. Werk en privé lopen in Nederland al veel te veel door elkaar. Meteen mee stoppen dus. Wat natuurlijk wél moet is vanuit de verantwoordelijkheid als werkgever goede voorbeelden, ervaringen en/of tips uitdragen. En zorgen voor een goed en effectief ziekteverzuimbeleid.”

Betutteling
Bemoeien gaat velen wat te ver, maar op de vraag of ze het prettig vinden als hun baas hen advies geeft over gezonde voeding, antwoordt ruim de helft (52%) van de professionals ja! Dat is een lichte stijging ten opzichte van vorig jaar, toen 49% dat goed vond. “Je moet alleen er voor waken dat het geen jacht op mensen wordt of mensen worden uitgesloten”, reageert iemand. “Mensen bewust maken van hun verantwoordelijkheid in relatie tot hun werk is prima.” Ook staat een kleine meerderheid er open voor, de reacties zijn vooral negatief: “Betutteling vanuit mijn werkgever over gezonde voeding zal ik niet waarderen.” Of: “Als mijn werkgever me adviezen gaat geven over voeding ben ik wel benieuwd waar die wijsheid vandaan komt.” En: “Voor gezonde voeding heb ik mijn werkgever niet voor nodig.”

Download hier de whitepaper van het Nationaal Onderzoek Over Het Nieuwe Werken 2015.

Tags : , , , , , ,
Categorie : Anders werken, Arbeidsrelaties, Balans werk-privé, Gezonder werken, Leiderschap, Nieuws, Vitaliteit

6 reacties op De baas mag zich best bemoeien met hoe zijn werknemer leeft

 1. Ad de Beer

  De universele verklaring van de rechten van de mens geeft iedereen het recht op een privéleven en krachtens deze verklaring, die wetskracht heeft, mag een werkgever zich niet bemoeien met de lifestyle van medewerkers.
  Aan de andere kant hebben personeelmensen echt wel wat beters te doen dan zich te bekommeren om kroketten, radijs, sportscholen en zo voorts.
  Zorg dat mensen zich thuis voelen in het bedrijf, in hun functie, want daar schort het nog al aan. 70% van de werkende beroepsbevolking geeft aan zijn functie en taken niet passend te vinden, de helft hiervan, en dat zijn bijna 3 miljoen mensen, zoekt actief naar een andere baan!
  Duurzaam personeelbeleid zou zich beter kunnen richten op deze zaken dan op betutteling en randzaken.
  Het is niet voor niets dat veel medewerkers klagen over de bemoeizucht van P&O.

 2. Cees Westland

  Veel arbeidsverzuim door sport wordt niet expliciet genoemd in uw artikel. Volksvermaak no. 1 voetbal, kickboxen etc. zorgen voor veel blessures en verzuim. Overmatig alcoholgebruik in de week-ends alsmede het gebruik onder de jongeren van XTC en andere pillen, coke, weet etc. leidt tot disfunctioneren en spanningen binnen de onderneming.
  Als je je als werkgever bemoeit met deze levensstijlen dan kom je aan hun privéleven.
  De instrumenten functioneringsgesprekken en beoordeling zijn n.m.m. de handvaten om mee te werken. Verlenging van contracten of niet zijn de gevolgen van de uitkomsten van het gebruik van voornoemde instrumenten.

 3. Tineke

  Bemoeien is iets anders dan bijvoorbeeld gezonde voeding aanbieden in een bedrijfskantine. Een organisatie kan niet op de stoel van een arts gaan zitten. Dik zijn/worden heeft niet altijd iets te maken met teveel calorie inname. Dit kan ook andere oorzaken hebben. Iemand die iedere dag hardloopt of op de racefiets klimt kan ook blessures oplopen of iemand die een aantal keer per jaar gaat skiën loopt kans om in de ziektewet terecht te komen. Oorzaken liggen dan in de privé sfeer maar hebben direct gevolg voor de werkzaamheden.

 4. Alex

  Aanbieden is prima, maar controleren of iemand er gebruik van heeft gemaakt kan niet.mdat is vergaande bemoeienis en inbreuk op de persoonlijke levenssfeer. Daar rust een wettelijk verbodop, gelukkig!

 5. John Behrens

  Het perspectief van werknemers in Nederland is: langer (moeten) doorwerken. Daarnaast verschraalt ons sociale vangnet, is de werkgever meer risicodrager van arbeidsongeschiktheid en zou de aandacht van de werknemer steeds meer op zijn/haar eigen benutbare mogelijkheden moeten liggen.

  Dan is logisch dat werknemers en werkgevers met elkaar in gesprek moeten gaan over duurzame inzetbaarheid. Dus ja, daar hoort vitaliteit en leefstijl ook bij. En nee: dat doe je niet bemoeizuchtig, maar vanuit wederzijdse verantwoordelijkheid. En als je dat samen goed oppakt, zul je zien dat werknemers dat zeker waarderen!
  (En overigens gaat dat dan verder dan aanbieden van gezonde voeding in de kantine….

 6. Taco Keulen

  Uiteraard mag een werkgever zicht bemoeien met de leefstijl van de werkgever, wanneer dit raakt aan dienst employability en inzetbaarheid. Medewerkers die dien fit zijn omdat ze de hele nacht aan het stappen zijn geweest, die niet goed achter hun bureau passen omdat ze te dik zijn, die vaak ziek zijn omdat ze slecht eten of die zich moeten afmelden omdat ze bij het kickboksen hebben verloren…. Natuurlijk is dat onderwerp van gesprek! De kosten van dit ongemak zijn immers voor de werkgever! Het zou hypocriet zijn je hierbij te verschuilen achter ‘persoonlijke verantwoordelijkheid voor persoonlijke levenssfeer’. Dat zou een goed argument zijn wanneer de consequenties voor de werknemer waren. Nu ze voor de werkgever rechtvaardigt dit een open dialoog en in extremen ook ingrijpen van werkgever. Ik heb onlangs een medewerker verboden aan zgn kooigevechten mee te doen.

Congres Anders Werken

9 november |Jaarbeurs
Innovatieve organisaties delen met u hoe zij ‘anders werken’. Hoe zij conventies hebben durven loslaten. Anders werken en anders denken over:

> de inrichting van de organisatie;
> samenwerking;
> het organiseren en inrichten van HR.
Meer informatie / programma

Inzet Op Maat 2017

20 en 21 november 2017 | Hét vakevent over duurzame inzetbaarheid


Met ‘fitte’ medewerkers houd jij jouw organisatie ook vitaal en kun je sneller inspelen op ontwikkelingen en kansen die zich voordoen. Vanuit HR kun je aangeven wat er moet gebeuren om collega’s beter inzetbaar te maken en te houden. Er liggen nieuwe kansen, maar het vraagt om een heldere visie en een aanpassing van jouw huidige beleid. Kom langs bij Inzet op Maat en laat je inspireren en informeren!

Klik hier voor totale programma en schrijf u in>>

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

1 juni 2017
Veilig contracteren van ZPP’er
Wat is de actuele stand van zaken omtrent contracteren van ZZP’ers? Aan de hand van praktijk-
voorbeelden analyseert u de risico’s rondom de flexibele schil binnen uw organisatie, ziet u hoe bij u de zaken ervoor staan en krijgt u advies.
Meer informatie 

12 oktober 2017
HR-wetgeving actualiteitendag
Na deze dag kunt u de actuele stand van zaken direct vertalen naar uw dagelijkse praktijk. We concentreren ons op: sociale zekerheid, pensioenen, arbeidsrecht en personeel&fiscus.
Meer informatie

 

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .