Stelling
"Direct na het diploma moeten jongeren een plan maken wat ze over 20 jaar gaan doen."
9
46
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Home Anders werken Dit zouden wij doen, maar …
Anders werken

Dit zouden wij doen, maar …

Wist u dat? Voor elk rationeel besluit nemen we er 250.000 op de automatische piloot. Tegen zoveel verschil is geen informatie opgewassen, hoe duidelijk en afgewogen ook. Wie mensen wil overhalen om een bepaalde keuze te maken, zal dus met meer moeten komen dan rationele argumenten. Wijs de gewenste kant op, maar laat andere keuzes wel bestaan. Zo kom je uit bij nudging, een begrip dat snel populair wordt. Maar hoe werkt dat precies?

Het klassieke voorbeeld van nudging is een streep of reeks pijlen op de vloer van de ingang naar de trap in plaats van naar de lift. Wie op zijn werk binnenkomt, heeft haast en gaat daarom niet eerst uitgebreid nadenken over het waarom van die pijlen. Hij volgt ze gewoon, en doet dan precies wat zijn werkgever wil: met de trap naar zijn werkplek.

Doen wat je meestal doet

Volgens gedragspsycholoog Joost Baalbergen, werkzaam bij Tabula Rasa is nudging in dit soort situaties dan ook het meest kansrijk. “Wanneer mensen te weinig informatie hebben om een bewuste, rationele afweging te maken of als het niet heel erg veel uitmaakt wat je kiest, of je bent moe of met andere besluiten bezig. Dan ben je geneigd om de automatische piloot te gebruiken. Je maakt dan gebruik van mentale shortcuts, bijvoorbeeld door te doen wat je meestal doet in soortgelijke situaties, of wat andere mensen om je heen doen.

Waarom luisteren we niet naar goede raad, maar volgen we wel het goede voorbeeld als dat door veel anderen wordt gegeven?

“Mensen zijn van nature lui, we moeten elke dag duizenden beslissingen nemen en we hebben gewoon niet voldoende hersencapaciteit om alles rationeel af te wegen. Bovendien hoeft dat vaak ook niet, het maakt niet zoveel uit of je een kop thee of een glas water drinkt. Bij een nudge pas je de omgeving zodanig aan dat mensen de goede kant op gaan, je pakt geen keuzes af maar past de omgeving aan zodat mensen on(der)bewust de kant op gaan die de organisatie gewenst lijkt. Maar alle andere opties blijven bestaan en mensen kunnen die ook kiezen.”

Wat gebeurt er als je helemaal niet ‘nudged’?

“Als je niet ‘nudged’ maken mensen hun keuze nog steeds in een bepaalde omgeving. En als ze die keuze op de automatische piloot maken, dan zal die ook door de omgeving worden beïnvloed. Alleen stuurt die keuze in dat geval niet in een gewenste richting. Organisaties doen er goed aan erop te letten steeds de meest gewenste keuzes voorop zetten. Zo zag je bij studiefinanciering lange tijd het maximale leenbedrag vooringevuld op het formulier staan. Toen ze die standaardkeuze veranderden in ‘niets lenen’ daalde het aantal studenten dat het maximale bedrag leende met ongeveer de helft. Veel mensen kiezen uit onzekerheid of onbekendheid voor de optie die is aangegeven. Ze denken dan al snel dat het wel goed zal zijn.”

Verder komen met nudging?

Maar hoe komt een organisatie erachter wat de beste of meest gewenste optie is in bepaalde situaties? Kan je in elke situatie werken met nudging of zijn er onderwerpen waarbij een rationele overweging echt beter is? En hoe geef je als organisatie die meest gewenste of waarschijnlijke keuze duidelijk aan zonder mensen te dwingen om dat te kiezen? U kunt het zelf vragen aan Joost Baalbergen, tijdens de workshop ‘Nudging: Casuïstiek omgeving en gedrag’ op het congres Over Duurzame Inzetbaarheid op 15 juni aanstaande. Breng uw eigen, specifieke situatie in waarbij medewerkers teveel op hun handjes blijven zitten en kijk of u met de tips van Joost de zaak wel in beweging krijgt. Lees het volledige programma en schrijf u in

Tags : , ,
Categorie : Anders werken, Nieuws
Congres Anders Werken

9 november |Jaarbeurs
Innovatieve organisaties delen met u hoe zij ‘anders werken’. Hoe zij conventies hebben durven loslaten. Anders werken en anders denken over:

> de inrichting van de organisatie;
> samenwerking;
> het organiseren en inrichten van HR.
Meer informatie / programma

Inzet Op Maat 2017

20 en 21 november 2017 | Hét vakevent over duurzame inzetbaarheid


Met ‘fitte’ medewerkers houd jij jouw organisatie ook vitaal en kun je sneller inspelen op ontwikkelingen en kansen die zich voordoen. Vanuit HR kun je aangeven wat er moet gebeuren om collega’s beter inzetbaar te maken en te houden. Er liggen nieuwe kansen, maar het vraagt om een heldere visie en een aanpassing van jouw huidige beleid. Kom langs bij Inzet op Maat en laat je inspireren en informeren!

Klik hier voor totale programma en schrijf u in>>

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

1 juni 2017
Veilig contracteren van ZPP’er
Wat is de actuele stand van zaken omtrent contracteren van ZZP’ers? Aan de hand van praktijk-
voorbeelden analyseert u de risico’s rondom de flexibele schil binnen uw organisatie, ziet u hoe bij u de zaken ervoor staan en krijgt u advies.
Meer informatie 

12 oktober 2017
HR-wetgeving actualiteitendag
Na deze dag kunt u de actuele stand van zaken direct vertalen naar uw dagelijkse praktijk. We concentreren ons op: sociale zekerheid, pensioenen, arbeidsrecht en personeel&fiscus.
Meer informatie

 

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .