Stelling
"Werkgevers en werknemers willen Het Nieuwe Beoordelen om verschillende motieven."
8
16
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Home Achtergrond Diversiteit in 5 beklijvende tips
Achtergrond

Diversiteit in 5 beklijvende tips

Generatiemanagement, of werken met je opa is al langer bekend als aandachtspunt bij langer, beter en anders doorwerken. Toch is het maar een aspect van diversiteitsmanagement. Ook werken met mensen uit andere culturen, met andere geloofsovertuiging, chronische aandoening of andere vrijetijdsbesteding kan een ‘uitdaging’ zijn voor een team dat samenhangend en zelfsturend moet zijn, en blijven. Vijf tips om ‘de zaak’ beter bij elkaar te houden.

Willen bedrijven echt duurzamer produceren én succesvol innoveren, dan doen ze er slim aan hun innovatieteams anders in te richten. Diversiteit, gezamenlijke besluitvorming, historisch inzicht en begeleiding door ervaren, senior managers zijn daarbij cruciaal. Dat concludeerde de onderzoeker Han van Kleef twee jaar geleden.

Betere resultaten

De promovendus liet in zijn proefschrift zien dat de analyses van de economische, sociale en ecologische achtergronden van knelpunten in een divers projectteam beter zijn uitgewerkt. De leereffecten zijn dan ook groter, en de ontwikkelde innovaties sluiten hierdoor beter aan op praktijkvraagstukken. Diversiteit in een team geeft dus meestal resultaten die langer houdbaar zijn, innovatiever en ze leveren vaker echt concurrentievoordeel op. Maar hoe maak je een team blijvend divers, zonder dat de leden elkaar niet-begrijpend de tent uit vechten?

Vijf uitgangspunten voor diversiteit

Russell Reynolds Associates schreef een whitepaper (Diversity and Inclusion #GameChangers) over onderzoek naar diversiteit bij bedrijven die het concept succesvol hebben geïmplementeerd. Voornaamste conclusie: er zijn geen eenvoudige panacees om diversiteit en inclusiviteit (zo veel mogelijk mensen aangehaakt) op een achternamiddag te implementeren. De onderzoekers kwamen wel met deze vijf aandachtspunten.

1} Hier wil ik bij horen

Het ultieme doel van elk diversiteitsbeleid moet zijn: het gevoel bij de meeste werknemers dat ze hier thuis zijn. Dit is de organisatie waar ze willen werken, waar ze op hun plaats zijn. Gewaardeerd om hun bijdrage, die prima past bij de koers en de identiteit van de onderneming. Het idee hebben ‘hier kan ik succesvol zijn’. Vraag u bij elke beleidswijziging af of dit bijdraagt aan dat gevoel bij de meeste mensen.

2} Hier wil de klant bij horen

Klanten zijn kritischer, doelgroepen worden steeds grilliger, wensen, meningen en voorkeuren veranderen steeds vaker en sneller. De samenstelling van de teams die hen bedienen, moet daar naadloos op aansluiten. Zo dicht mogelijk op de klantgroepen zitten wil ook zeggen dat sommige medewerkers uit die klantgroepen moeten komen. Alleen zij weten precies wat de klant wil, en nog belangrijker: wat de klant straks wil. Intensief contact, op allerlei manieren en soms nieuwe instroom zijn daarbij onvermijdelijk.

3} Heb een lange adem

Zorgen voor diversiteit wil niet zeggen dat u vogels van zo veel mogelijk pluimage binnenhaalt. Het moet ook geen eenmalige, incidentele actie zijn die leuk staat op de cover van het jaarverslag. Geen ‘excuus-Truzen’ of troetel-turken dus, maar het gaat er ook niet om Streamermeer ‘mensen zoals wij’ binnen te halen, die de bestaande bedrijfscultuur bevestigen. Diversiteitsbeleid begint met een goede omschrijving van de juiste match tussen medewerker en bedrijf. Niet het bedrijf van vijf jaar terug tot nu toe, maar het bedrijf van volgend jaar tot en met vijf jaar in de toekomst. Het gaat om de mensen die daar invloed op kunnen hebben. Smeed die samen met de mensen die u al binnen hebt, tot coherente teams per klantgroep. Dat vergt een lange adem, vallen en opstaan inderdaad.

4} Implementeren betekent integreren

Diversiteit en inclusiviteit staat niet op zichzelf. Het heeft alles te maken met talent management, en uw strategisch meerjarenplan voor de nabije toekomst. Het moet ingebed zijn, of nog beter voortkomen uit de keuzes die het bedrijf daarin maakt. Soms moet u zich dan wel eerst bewust worden van de on(der)bewuste culturele vooroordelen en voorkeuren die met name het management vaak impliciet uitdraagt. U herkent het in het benoemingsbeleid, beoordelingssystemen en het aannamebeleid. Ons soort mensen zoekt u niet, meer van hetzelfde helpt u niet de toekomst in.

5} Al het goede komt van boven

Als er iets lijkt te veranderen, kijken de mensen naar boven. Dat geldt voor het weer, maar ook voor diversiteit en inclusiviteit, als onderdelen van goed talent management en organisatieontwikkeling, is de voorbeeldrol van het (top)management essentieel. Zij moeten dan om te kunnen beginnen snappen waarom de veranderingen nodig zijn. Waarom het bedrijf zonder verandering niet verder kan. Die passie voor veranderen moeten zij uitdragen, elke (werk)dag opnieuw en vol vuur. Soms duurt die campagne jarenlang, misschien wel altijd. Maar leiders die de noodzaak begrijpen om te blijven veranderen richting klanten en markten, vinden het niet zo lastig, moeilijk of vervelend om hun keuzes te verantwoorden. Ze kennen hun eigen on(der)bewuste culturele vooroordelen en voorkeuren, en ze hebben geleerd om ermee af te rekenen.

Tags : ,
Categorie : Achtergrond, Anders werken, Nieuws

0 reacties op Diversiteit in 5 beklijvende tips

Congres Anders Werken

9 november |Jaarbeurs
Innovatieve organisaties delen met u hoe zij ‘anders werken’. Hoe zij conventies hebben durven loslaten. Anders werken en anders denken over:

> de inrichting van de organisatie;
> samenwerking;
> het organiseren en inrichten van HR.
Meer informatie / programma

Inzet Op Maat 2017

20 en 21 november 2017 | Hét vakevent over duurzame inzetbaarheid


Met ‘fitte’ medewerkers houd jij jouw organisatie ook vitaal en kun je sneller inspelen op ontwikkelingen en kansen die zich voordoen. Vanuit HR kun je aangeven wat er moet gebeuren om collega’s beter inzetbaar te maken en te houden. Er liggen nieuwe kansen, maar het vraagt om een heldere visie en een aanpassing van jouw huidige beleid. Kom langs bij Inzet op Maat en laat je inspireren en informeren!

Klik hier voor totale programma en schrijf u in>>

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

1 juni 2017
Veilig contracteren van ZPP’er
Wat is de actuele stand van zaken omtrent contracteren van ZZP’ers? Aan de hand van praktijk-
voorbeelden analyseert u de risico’s rondom de flexibele schil binnen uw organisatie, ziet u hoe bij u de zaken ervoor staan en krijgt u advies.
Meer informatie 

12 oktober 2017
HR-wetgeving actualiteitendag
Na deze dag kunt u de actuele stand van zaken direct vertalen naar uw dagelijkse praktijk. We concentreren ons op: sociale zekerheid, pensioenen, arbeidsrecht en personeel&fiscus.
Meer informatie

 

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .