Stelling
"Maak geen opleidingsplan, maar een inzetbaarheidsplan."
0
0
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Home Anders werken Duurzaam inzetbaar? Altijd welkom!
Anders werken

Duurzaam inzetbaar? Altijd welkom!

We worden in HR en recruitment doodgegooid met de term ‘duurzame inzetbaarheid’ als het gaat om een leven lang werkplezier. Je kunt het soms bijna niet meer horen, hoewel de betekenis absoluut grote waarde heeft.

Eerst dacht ik dat het aan het woord duurzaam lag, want dat wordt aan van alles geplakt, terecht en onterecht. Maar ik merk nu dat het woord inzetbaarheid me tegenstaat, een weinig menselijk woord, alsof je een pion plaatst. En daar draait het hier toch om, om mensen en hun plezier in werk.

Er is soms ook wat verwarring als het gaat over die duurzame inzetbaarheid. Er wordt vaak aangenomen dat het om oudere werknemers draait die nog kansen moeten krijgen of bijgespijkerd moeten worden op technologisch gebied om steeds langer door te kunnen werken.

Geldt voor iedereen

Maar daar draait het niet alleen om. Het geldt voor iedereen, ook voor de starters op de arbeidsmarkt. Het is belangrijk om je te realiseren dat ontwikkelingen zo snel gaan dat je vanaf dat je begint met werken, je moet blijven bijleren. Ook kun je liever niet langer dan een jaar of vier in dezelfde functie blijven hangen, verrijk je kennis en ervaring constant. Dan word je vanzelf duurzaam inzetbaar.

HR en recruitment moeten zich daar bij aanname al bewust van zijn. Zorgen dat iemand zijn talent naar boven komt en dat dat past bij de organisatie en mag groeien, zodat iemand met een grotere rugzak vertrekt of doorschuift naar een andere functie dan hij of zij is binnengekomen.

Het maakt ook niet uit of je een vaste werknemer bent of in de flexibele schil werkt, in het laatste geval is het belangrijk dat je van werk naar werk kunt blijven gaan en niet van baan naar baan.

Breng- en haalplicht

Als recruiter moet je dus goed weten wat mensen komen brengen en hopen te halen, niet alleen inhoudelijk qua kennis maar ook als persoon. Authentiek, jezelf kunnen zijn, is een belangrijke factor om plezier in je werk te hebben. Hetzelfde geldt voor het halen van resultaten, de verwachtingen moeten aansluiten op iemands competenties. Jezelf mogen ontwikkelen wordt hoog gewaardeerd. En vergis je niet in hoe belangrijk het is voor mensen om iets van zingeving in hun werk te ervaren, dat kan alleen als normen en waarden van de persoon overeen komen met die van het bedrijf.

Altijd welkom!

We zijn er nog niet uit wat betreft een andere term, voorlopig zal het wel bij ‘duurzame inzetbaarheid’ blijven. Ik zou die twee woorden zelf graag veranderen in twee hele eenvoudige: altijd welkom!

(HR-Base, Els Brouwer)

Tags : ,
Categorie : Anders werken, Blog, Nieuws, Talentontwikkeling

0 reacties op Duurzaam inzetbaar? Altijd welkom!

Congres Over Duurzame Inzetbaarheid 2017

15 juni 2017 | Spelenderwijs duurzaam inzetbaar
Om medewerkers écht duurzaam inzetbaar te maken moeten zij er zelf mee aan de slag. Tijdens het congres Over Duurzame Inzetbaarheid krijgt u hiervoor de instrumenten.

Jaarlijks onderzoek naar DI
Aukje Nauta (Factor Vijf) presenteert de belangrijkste bevindingen uit het Nationaal Onderzoek Over Duurzame Inzetbaarheid 2017.

Kijk snel voor totale programma en schrijf u in>

Congres Anders Werken

20 april 2017 | Breukelen
In een wereld die continu verandert en waar ontwikkelingen elkaar in rap tempo opvolgen is HR de enige constante. Of toch niet? Blijf vernieuwen als HR. Ontdek hoe u zelf richting geeft aan een wendbare, toekomstbestendige organisatie, met tevreden medewerkers die samenwerken voor het beste resultaat.
Meer informatie / programma

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke twee weken het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

16 maart 2017
HR-wetgeving actualiteitendag
Na deze dag kunt u de actuele stand van zaken direct vertalen naar uw dagelijkse praktijk. We concentreren ons op: sociale zekerheid, pensioenen, arbeidsrecht en personeel&fiscus.
Meer informatie

28 maart 2017
Praktijkdag Strategische Personeelsplanning
Stuurt uw organisatie nog niet optimaal op de strategische inzet van personeel? Strategische personeelsplanning (SPP) is een goed hulpmiddel om dit te verbeteren. Kom thuis met een implementatieplan op maat. Meer informatie

 

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .