Stelling

Een werkrooster is niet meer nodig. Je regelt het beter onderling

17
20
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Home Anders werken Duurzaam inzetbaar? Liever Altijd Inzetbaar!
Anders werken

Duurzaam inzetbaar? Liever Altijd Inzetbaar!

Op mijn vijftiende las ik een boek. Over Leonardo da Vinci, en het idee achter homo universalis. Universeel genie, dat leek mij ook wel wat. Tot dat moment verkeerde ik in de veronderstelling (we hebben het over het einde van de jaren 80) dat je hard moest werken aan je huiswerk, met een goed rapport thuis moest komen en dat je steeds hogere diploma’s moest halen zodat je ooit een vak kon gaan uitoefenen. Vervolgens zou de vaste baan zorgen voor inkomenszekerheid; de geplaveide weg naar een leven dat voldoet aan de maatschappelijke standaard.

Universeel genie ben ik nooit geworden, en inkomenszekerheid heb ik nog nooit gehad. (Ik heb overigens nog nooit een beroep gedaan op een uitkering.) Ik ben nu 41 en durf mezelf in elk geval universeel prutser te noemen. Sommigen zouden het twaalf ambachten dertien ongelukken noemen, maar ik noem het geluk. Omdat het mij steeds duidelijker begint te worden dat vele mensen beginnen te ontdekken dat een vaste baan een illusie blijkt.

Tien reden tegen de vaste baan
Steve Pavlina schreef ooit een legendarisch stuk, getiteld: 10 reasons not to get a job, met daarin een paar uitstekende argumenten om nooit een vaste baan te willen. Zijn belangrijkste argument is dat je in de meeste banen alleen in de eerste paar maanden veel leert en dat je leerervaringen daarna zowel kwantitatief en kwalitatief snel afnemen.

Hoe word je duurzaam inzetbaar?
Mensen raken nu eenmaal snel geïnstitutionaliseerd door het systeem waarin ze bewegen. Duurzaam inzetbaar? Hoe word je dat? Door de bizarre rollercoaster die anderen mijn carrière noemen, heb ik ondervonden dat je relatief moeiteloos op tientallen vakgebieden actief kunt zijn, zonder ervaring of diploma’s. Zo heb ik al meerdere malen postdoctoraal les gegeven zonder enige opleiding, op meerdere vakgebieden. Met boerenverstand en –logica kom je een heel eind.

Zelf duur je het langst
Tim Sanders, auteur van het boek Love is the killer app en ouddirecteur bij Yahoo, zei het in 2002 al heel mooi: ‘Leer zo snel als je kunt, zo veel als je kunt, en deel je kennis zo fanatiek mogelijk’ en ‘Verbind je met de mensen die dezelfde waarden als jij hebben, en verbind die met de lui die je al gevonden had’, en volgens hem het allerbelangrijkste: ‘Vind de moed om je authentieke emoties en mens-zijn te laten zien in de drukke gestresste wereld van werk’.

Houding bepaalt inzet
Ik ben het met hem eens. Iemand die deze aanpak kiest, komt overal binnen, leert sneller en verkrijgt daarom steeds meer toegang tot hetgeen hij nodig heeft om duurzaam inzetbaar te kunnen blijven. De meeste mensen zijn niet bezig met permanent leren, en al helemaal niet met fanatiek alle aangeleerde kennis en vaardigheden overbrengen op anderen. Daarom is mijn opvatting dat houding de bepalende factor is in het inzetbaarheidsvraagstuk. Niet opleiding of expertise, dat kun je allemaal wel aanpakken, maar als je met de verkeerde houding in het leven staat, dan maakt de rest niets uit.

Martijn Aslander is ideeënbedenker, spreker en schrijver. Hij houdt zich bezig met het verkennen van de netwerk- en informatiesamenleving.

Deze blog is eerder als speech verschenen in de bundel ‘PAMFLET 2.NL Blijvend in beweging 64 visies op duurzame inzetbaarheid’ door Bibi de Vries en Ab Klink. Een uitgave van Koninklijke Van Gorcum, Assen en mede mogelijk gemaakt door Achmea en Booz & Company.

Tags :
Categorie : Anders werken, Blog, Competentiemanagement, Gezonder werken, Langer werken, Pensioen, Tools, Uncategorized, Vitaliteit
Inzet Op Maat 2017

20 en 21 november 2017 | Hét vakevent over duurzame inzetbaarheid


Met ‘fitte’ medewerkers houd jij jouw organisatie ook vitaal en kun je sneller inspelen op ontwikkelingen en kansen die zich voordoen. Vanuit HR kun je aangeven wat er moet gebeuren om collega’s beter inzetbaar te maken en te houden. Er liggen nieuwe kansen, maar het vraagt om een heldere visie en een aanpassing van jouw huidige beleid. Kom langs bij Inzet op Maat en laat je inspireren en informeren!

Klik hier voor totale programma en schrijf u in>>

Congres Over Duurzame Inzetbaarheid 2017

15 juni 2017 | Spelenderwijs duurzaam inzetbaar
Om medewerkers écht duurzaam inzetbaar te maken moeten zij er zelf mee aan de slag. Tijdens het congres Over Duurzame Inzetbaarheid krijgt u hiervoor de instrumenten.

Jaarlijks onderzoek naar DI
Aukje Nauta (Factor Vijf) presenteert de belangrijkste bevindingen uit het Nationaal Onderzoek Over Duurzame Inzetbaarheid 2017.

Kijk snel voor totale programma en schrijf u in>

Congres Anders Werken

9 november |Jaarbeurs
Innovatieve organisaties delen met u hoe zij ‘anders werken’. Hoe zij conventies hebben durven loslaten. Anders werken en anders denken over:

> de inrichting van de organisatie;
> samenwerking;
> het organiseren en inrichten van HR.
Meer informatie / programma

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke twee weken het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

1 juni 2017
Veilig contracteren van ZPP’er
Wat is de actuele stand van zaken omtrent contracteren van ZZP’ers? Aan de hand van praktijk-
voorbeelden analyseert u de risico’s rondom de flexibele schil binnen uw organisatie, ziet u hoe bij u de zaken ervoor staan en krijgt u advies.
Meer informatie 

12 oktober 2017
HR-wetgeving actualiteitendag
Na deze dag kunt u de actuele stand van zaken direct vertalen naar uw dagelijkse praktijk. We concentreren ons op: sociale zekerheid, pensioenen, arbeidsrecht en personeel&fiscus.
Meer informatie

 

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .