Stelling
"Werkgevers en werknemers willen Het Nieuwe Beoordelen om verschillende motieven."
8
16
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Home Blog Duurzame inzet blijft werk in uitvoering
Blog

Duurzame inzet blijft werk in uitvoering

“Vorige week mocht ik een presentatie houden over duurzame inzetbaarheid voor een groepje klanten van een groot uitzendbureau. In de discussies bleek dat heel veel bedrijven al veel zaken opgestart hebben, maar dat het vaak zo lastig is om de vertaalslag te maken van de ideeën en initiatieven van HRM naar het werkveld van de lijnmanagers.” Hoe trek je de zaak vlot(ter)? Marleen Kukler vertelt er meer over, op HR-Base.

Noodzaak blijkt dat de top er achter gaat staan. Als herkend wordt dat duurzame inzetbaarheid noodzakelijk is voor het voortbestaan van de organisatie, is het heel gemakkelijk om de initiatieven succesvol te laten slagen. Een mooi voorbeeld van deze stelling was een directeur die met een medewerker het gesprek aanging, omdat hij oprecht wilde weten wat de drijfveren van de medewerker waren om niet mee te doen aan het verbeteren van zijn duurzame inzetbaarheid. Juist door zijn open interesse durfde de medewerker over zijn angsten heen te stappen, en is hij nu bezig met het verbreden van zijn toegevoegde waarde.

De kracht van het management

Wat het verschil was met de HR adviseur die hetzelfde gesprek had gevoerd, blijft een interessante vraag. Ook zij was geïnteresseerd geweest, had hem serieus genomen en met hem mee gedacht. Het simpele feit dat de directeur het belang aangaf om te werken aan duurzame inzetbaarheid maakte echter meer indruk, waardoor de medewerker wel mee ging.

Fysieke beroepen

Een ander probleem waar HR–afdelingen tegenaan lopen is dat ze bij sommige beroepen voorzien dat medewerkers op termijn de fysieke zwaarte van de functie niet meer uit kunnen voeren. En wanneer begin je dan met het gesprek hierover? En nog belangrijker: wat kun je voor ander werk bieden? Uitvoerende beroepen, zoals in de bouw, schoonmaakbranche of plantsoenendiensten, zijn zwaar. Tenminste, dat denk ik altijd als ik een dagje in mijn tuin heb gewerkt. Ik heb dan ook spieren gebruikt die ik als normale kantoorbewoner niet dagelijks gebruik.

Spieren zijn geen gewrichten

Nu weten we allemaal dat spieren van belasting niet stuk gaan, maar juist steviger worden. Van die ervaring maken veel sportscholen gebruik. Maar dat is wat anders dan gewrichten. De gemiddelde stratenmaker, schoonmaker en zelfs verpleegkundige maakt heel veel gebruik van zijn en haar knieën en rug. Slijtage is dan een veel voorkomende reden voor uitval. En wat laat je deze mensen dan als alternatief werk doen, zodat ze op een gezonde manier hun pensioengerechtigde leeftijd halen? We constateerden met elkaar dat we het probleem hadden, maar nog niet de oplossing.

APK voor mensen?

Een auto die wat ouder is, laat je elk jaar een APK-keuring ondergaan. Misschien is dat ook wel de oplossing voor ons als medewerker: elke paar jaar even bewust staan bij onze eigen duurzame inzetbaarheid. Waar krijgen we nog plezier van, wat kost meer moeite en wat willen we bijleren in de komende tijd. Daarmee hoeven we niet automatisch onze werkgevers te belasten, we kunnen ook een heleboel in onze eigen tijd en vanuit eigen verantwoordelijkheid doen.

Uitdagen tot nadenken

Maar uitgedaagd worden om hierover na te denken, is dan wel een eerste stap. Een werkgever die hiervoor de mogelijkheid biedt, houdt zijn medewerkers langer vitaal, is mijn stellige overtuiging. En met vitale medewerkers krijg je betere bedrijfsresultaten.

Nog geen oplossing

Het biedt niet een oplossing voor de fysiek zwaardere beroepen zoals hier boven beschreven. De organisatie die hiervoor een oplossing weet, nodig ik graag uit om hun ideeën te delen. We kunnen er zo samen voor zorgen dat medewerkers gezonder hun werk kunnen blijven doen.

(HR-Base, Marleen Kukler)

Tags : , ,
Categorie : Blog, cases, Langer werken, Nieuws
Congres Anders Werken

9 november |Jaarbeurs
Innovatieve organisaties delen met u hoe zij ‘anders werken’. Hoe zij conventies hebben durven loslaten. Anders werken en anders denken over:

> de inrichting van de organisatie;
> samenwerking;
> het organiseren en inrichten van HR.
Meer informatie / programma

Inzet Op Maat 2017

20 en 21 november 2017 | Hét vakevent over duurzame inzetbaarheid


Met ‘fitte’ medewerkers houd jij jouw organisatie ook vitaal en kun je sneller inspelen op ontwikkelingen en kansen die zich voordoen. Vanuit HR kun je aangeven wat er moet gebeuren om collega’s beter inzetbaar te maken en te houden. Er liggen nieuwe kansen, maar het vraagt om een heldere visie en een aanpassing van jouw huidige beleid. Kom langs bij Inzet op Maat en laat je inspireren en informeren!

Klik hier voor totale programma en schrijf u in>>

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

1 juni 2017
Veilig contracteren van ZPP’er
Wat is de actuele stand van zaken omtrent contracteren van ZZP’ers? Aan de hand van praktijk-
voorbeelden analyseert u de risico’s rondom de flexibele schil binnen uw organisatie, ziet u hoe bij u de zaken ervoor staan en krijgt u advies.
Meer informatie 

12 oktober 2017
HR-wetgeving actualiteitendag
Na deze dag kunt u de actuele stand van zaken direct vertalen naar uw dagelijkse praktijk. We concentreren ons op: sociale zekerheid, pensioenen, arbeidsrecht en personeel&fiscus.
Meer informatie

 

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .