Stelling
"Maak geen opleidingsplan, maar een inzetbaarheidsplan."
0
0
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Home Anders werken Duurzame inzetbaarheid? Dekt deze term de lading nog wel?
Anders werken

Duurzame inzetbaarheid? Dekt deze term de lading nog wel?

De term duurzame inzetbaarheid is haast niet weg te denken uit de HR-wereld. Maar dekt het de lading nog wel? We hebben het vooral over de toegevoegde waarde van de professional voor de organisatie. Maar wat heeft de organisatie voor toegevoegde waarde voor de professional. Moeten we het daarom niet hebben over duurzame uitzetbaarheid? Dat vraagt Marleen Kukler zich af op HR Base.

Een beetje HR-afdeling is bezig met de duurzame inzetbaarheid van de medewerkers. We zijn immers niet blind voor de slogans als: “verandering is de enige constante” en “we mogen allemaal langer werken; binnenkort tot 67, maar daarna tot 70 of nog langer”. En bovendien wij weten al veel langer dat investeren in de kennis, vitaliteit en arbeidsvreugde van mensen helpen bij het verhogen van het rendement van de organisatie.

“Wanneer we het over duurzame inzetbaarheid hebben, dan lijkt het vaak te gaan om een medewerker attractief te houden voor de eigen organisatie”, stelt Kukler. “Logisch aan de ene kant: de toegevoegde waarde van een medewerker voor een organisatie is een deel van de basis waarop de relatie tussen werknemer en werkgever is gebouwd. Maar aan de andere kant is het net zo interessant om na te denken over de toegevoegde waarde van de organisatie voor de medewerker. En dan gaat het niet meer alleen over de toegevoegde waarde binnen de organisatie.”

Duurzame uitzetbaarheid dekt meer de lading
Kukler: “Ik zou het dan ook erg mooi vinden als we het gaan hebben over duurzame uitzetbaarheid. Dat wil niet zeggen dat elke medewerker naar buiten moet worden gewerkt, helemaal niet! Het gaat om de toegevoegde waarde voor de markt en die zal ook voor de eigen organisatie daarmee groot blijven. Wanneer ik dat in mijn omgeving, zowel tegen managers als vakgenoten uit, dan word ik vooral geconfronteerd met schrikgeluiden. Blijkbaar ben ik erg naïef in mijn veronderstelling dat je prima het gesprek met medewerkers aan kunt gaan over wat zij willen halen uit de relatie met de werkgever. Ik geloof erin dat je je alleen verbindt met iets of iemand omdat er een waardevolle opbrengst uit voort komt. Ben ik misschien te veel geworden tot een calculerende burger/ HR Manager? Ik denk van niet. Het gaat me namelijk niet alleen om geld, maar ook om de sociale omgeving, de groeikansen, het leuke werk en ga zo maar door. Wat iemand belangrijk vindt om uit het werk te halen, kan per persoon verschillen. Daarom is het ook zo boeiend om het gesprek tussen medewerker en manager over dit onderwerp te laten plaatsvinden.

En als ik het dan doortrek, dan zou ik het gesprek nog breder laten plaatsvinden: waar droomt een medewerker van, ook als dat buiten zijn huidige organisatie is. Op die manier kan namelijk gesproken worden over wat de win-win situatie is van die droom.

Marleen Kukler.

Marleen Kukler.

Kies voor groei!
De vergelijking tussen liefdesrelaties en arbeidsrelaties is soms gemakkelijk te trekken. Ik ben bang dat we allemaal wel mensen kennen die hun liefdesrelatie willen verbreken, maar dit niet doen vanwege “praktische bezwaren”: het huis staat onder water, de kinderen zijn nog zo jong en meer van dergelijke redenen. Ik hoor vergelijkbare argumenten ook wel van medewerkers als het gaat om hun baan: ik kan hier niet weg, want ik heb hier zoveel zekerheden of ik moet me ergens anders weer helemaal gaan bewijzen. Juist die argumenten is voor mij een reden om het gesprek aan te gaan over duurzame uitzetbaarheid. Ik gun iedereen een relatie waar hij of zij in wil zitten. Of dat nu uit liefde is of vanuit de overtuiging dat het toegevoegde waarde heeft. Uiteindelijk zorgt dat mooie groeimogelijkheden.”

Tags : , , , , , , , , ,
Categorie : Anders werken, Blog, Nieuws, Opleiden en ontwikkelen, Talentontwikkeling

0 reacties op Duurzame inzetbaarheid? Dekt deze term de lading nog wel?

Congres Over Duurzame Inzetbaarheid 2017

15 juni 2017 | Spelenderwijs duurzaam inzetbaar
Om medewerkers écht duurzaam inzetbaar te maken moeten zij er zelf mee aan de slag. Tijdens het congres Over Duurzame Inzetbaarheid krijgt u hiervoor de instrumenten.

Jaarlijks onderzoek naar DI
Aukje Nauta (Factor Vijf) presenteert de belangrijkste bevindingen uit het Nationaal Onderzoek Over Duurzame Inzetbaarheid 2017.

Kijk snel voor totale programma en schrijf u in>

Congres Anders Werken

20 april 2017 | Breukelen
In een wereld die continu verandert en waar ontwikkelingen elkaar in rap tempo opvolgen is HR de enige constante. Of toch niet? Blijf vernieuwen als HR. Ontdek hoe u zelf richting geeft aan een wendbare, toekomstbestendige organisatie, met tevreden medewerkers die samenwerken voor het beste resultaat.
Meer informatie / programma

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke twee weken het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

16 maart 2017
HR-wetgeving actualiteitendag
Na deze dag kunt u de actuele stand van zaken direct vertalen naar uw dagelijkse praktijk. We concentreren ons op: sociale zekerheid, pensioenen, arbeidsrecht en personeel&fiscus.
Meer informatie

28 maart 2017
Praktijkdag Strategische Personeelsplanning
Stuurt uw organisatie nog niet optimaal op de strategische inzet van personeel? Strategische personeelsplanning (SPP) is een goed hulpmiddel om dit te verbeteren. Kom thuis met een implementatieplan op maat. Meer informatie

 

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .