Stelling

Een werkrooster is niet meer nodig. Je regelt het beter onderling

17
20
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Home Anders werken Duurzame inzetbaarheid in perspectief
Anders werken

Duurzame inzetbaarheid in perspectief

Groeien door persoonlijke ontwikkeling, dat is nu de beste manier om duurzaam inzetbaar te blijven. Maar er waren tijden dat dit concept helemaal niet zo belangrijk was. Werk was toen werk, en werk met de meeste zekerheid was wat telde. Suzanne Kastermans, adviseur/accountmanager bij SBI Formaat schreef een blog over de draai in denken die deze mensen moeten maken om nu verder te kunnen

Duurzame inzetbaarheid in perspectief zien is belangrijk. Dat is wat wij zeker de afgelopen maanden hebben geconcludeerd. Het is maar vanuit welke positie, context, omgeving, generatie, levensfase, cultuur en persoonlijkheid je het bekijkt. Dat maakt duurzame inzetbaarheid lastig en makkelijk tegelijkertijd. Het is maatwerk en dus niet te vatten in een faciliterende tool. Het vraagt om zelfreflectie, en dat begint dus heel simpel: bij jezelf. Of toch niet zo simpel?

De tijd van reflecteren

In deze tijd is reflecteren (op jezelf) een belangrijke competentie. Hoe leer ik, welke keuzes maak ik en hoe voelt dat? In de werkpraktijk zie ik dan ook dat nieuwe generaties waarde hechten aan persoonlijke groei en ontwikkeling, en het creëren van gedeelde waarden. Wat kan ik hier leren? Het innovatief vermogen is groot. Welk gezamenlijk doel hebben wij? Welke waarde voeg ik toe? Reflecteren is een manier van leren. Leren en verbinden staan bij nieuwe generaties centraal.

Werk is brood op de plank

Maar wat als je bent opgegroeid in een tijd waarin zelfreflectie niet of nauwelijks aan de orde was? Als je het werk bent gaan doen wat je vader of moeder ook deed? Als je werd verteld dat je werk moest vinden waar je de meeste zekerheid in vond. Een werkplek waar je tot je pensioen gegarandeerd werk en loon had. Wat als werk betekende: brood op de plank. Niets meer en niets minder. Wat als jouw werkgever tevreden was met de taken die je netjes uitvoerde. Dag in dag uit. Waar de manager de baas was en niet een coach die jou betrekt in visie en voorziet van feedback op jouw talenten. Duurzame inzetbaarheid gaat over nu én de toekomst. Maar die toekomst is toch ver weg?

Gedragsonderzoek is ‘eng’

Waarschijnlijk heb je dan net even wat minder regelmatig nagedacht over je droom(baan), plan B en je diepere drijfveren. Het oriënteren op de omgeving en het onderzoeken van eigen gedrag is simpelweg nieuw. Aangesproken worden op je vitaliteit en feedback krijgen op jouw competentieontwikkeling is hartstikke eng. Ik begrijp dan ook goed dat het in de praktijk nog niet zo eenvoudig is. Werken aan je eigen duurzame inzetbaarheid. Wat houdt dat dan in?

Vorige week kwamen medewerkers uit het MKB bijeen op ons landgoed Zonheuvel in Doorn om ervaringen uit te wisselen. Individuele mensen stonden op en spraken uit waar het bij hen over gaat. “Ik moet wat aan mijn gezondheid doen om mijn werk te kunnen blijven doen.” En “Ik ben niet meer gelukkig in het werk wat ik nu doe. Ik ben op zoek naar een nieuwe uitdaging.”

Gevoel van trots

Ik had een gevoel van trots bij deze mensen. Mensen die wellicht tot die tweede groep horen. Niet gewend zijn aan reflecteren of het onzekere opzoeken. Ik hoop dan ook dat werkgevers hun waardering uitspreken naar deze individuele mensen die uit hun comfortzone stappen en een stapje extra of anders willen gaan zetten. Op de eerste plaats, voor zichzelf.

Samen is net wat makkelijker

Duurzame inzetbaarheid in perspectief zien en individueel concreet maken is belangrijk. Vind je het spannend, drink een kop koffie met een collega die bewust bezig is met zijn of haar eigen inzetbaarheid. Soms is het net wat makkelijker samen, dan alleen.

Meer informatie

Adviseurs van SBI Formaat werken aan duurzame inzetbaarheid van mensen op de werkvloer. Zij adviseren, coachen en trainen om een daadwerkelijke bewustwording en beweging in gang te zetten. Dit doen zij zowel binnen grote organisaties, als het midden- en kleinbedrijf. Meer weten? Neem contact op met Suzanne Kastermans.

Tags :
Categorie : Anders werken, Blog, Nieuws

0 reacties op Duurzame inzetbaarheid in perspectief

Inzet Op Maat 2017

20 en 21 november 2017 | Hét vakevent over duurzame inzetbaarheid


Met ‘fitte’ medewerkers houd jij jouw organisatie ook vitaal en kun je sneller inspelen op ontwikkelingen en kansen die zich voordoen. Vanuit HR kun je aangeven wat er moet gebeuren om collega’s beter inzetbaar te maken en te houden. Er liggen nieuwe kansen, maar het vraagt om een heldere visie en een aanpassing van jouw huidige beleid. Kom langs bij Inzet op Maat en laat je inspireren en informeren!

Klik hier voor totale programma en schrijf u in>>

Congres Over Duurzame Inzetbaarheid 2017

15 juni 2017 | Spelenderwijs duurzaam inzetbaar
Om medewerkers écht duurzaam inzetbaar te maken moeten zij er zelf mee aan de slag. Tijdens het congres Over Duurzame Inzetbaarheid krijgt u hiervoor de instrumenten.

Jaarlijks onderzoek naar DI
Aukje Nauta (Factor Vijf) presenteert de belangrijkste bevindingen uit het Nationaal Onderzoek Over Duurzame Inzetbaarheid 2017.

Kijk snel voor totale programma en schrijf u in>

Congres Anders Werken

9 november |Jaarbeurs
Innovatieve organisaties delen met u hoe zij ‘anders werken’. Hoe zij conventies hebben durven loslaten. Anders werken en anders denken over:

> de inrichting van de organisatie;
> samenwerking;
> het organiseren en inrichten van HR.
Meer informatie / programma

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke twee weken het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

1 juni 2017
Veilig contracteren van ZPP’er
Wat is de actuele stand van zaken omtrent contracteren van ZZP’ers? Aan de hand van praktijk-
voorbeelden analyseert u de risico’s rondom de flexibele schil binnen uw organisatie, ziet u hoe bij u de zaken ervoor staan en krijgt u advies.
Meer informatie 

12 oktober 2017
HR-wetgeving actualiteitendag
Na deze dag kunt u de actuele stand van zaken direct vertalen naar uw dagelijkse praktijk. We concentreren ons op: sociale zekerheid, pensioenen, arbeidsrecht en personeel&fiscus.
Meer informatie

 

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .