Stelling
"Maak geen opleidingsplan, maar een inzetbaarheidsplan."
0
0
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Home Anders werken Een nieuwe kijk op duurzame inzetbaarheid
Anders werken

Een nieuwe kijk op duurzame inzetbaarheid

Werk en arbeid zijn extreem belangrijke pijlers in onze maatschappij. En er wordt al decennialang uitvoerig over gedebatteerd door politici, de journalistiek en vele andere belanghebbenden. De meest bijzondere voorspellingen over de toekomst van werk en hoe dat vorm te geven, buitelen over elkaar heen.

Ook historicus Rutger Bregman beschrijft in zijn zeer toegankelijke en vermakelijke boek Gratis Geld voor Iedereen een aantal van deze voorspellingen. Hij citeert de Britse econoom Keynes, die in 1932 voorspelde dat de mens in 2030 zou worden geconfronteerd met de grootste uitdaging ooit: wat te doen met zeeën van vrije tijd? Als we dan nog maar 15 uur per week zouden werken?

Andere economen en filosofen voorspelden ook een toekomst met veel tijd en ruimte voor geestelijke cultuur, en morele en sociale vooruitgang. Pas halverwege de jaren zestig van de vorige eeuw kwam er een nieuwe denkrichting: niet cultuur en beschaving zouden het resultaat van vrije tijd worden, maar verveling, verpaupering, luiheid en immoraliteit.

Meer werk, meer consumptie
Intussen werken we in 2014 meer, en harder dan ooit. En stijgt de productiviteit nog immer. Die welvaartstijging hebben we dus niet omgezet naar vrije tijd, maar juist naar meer consumptie.

Geluk en gezondheid
Dat werpt wel een nieuwe blik op duurzame inzetbaarheid. Wat als we dankzij computers en robots binnenkort echt nog maar weinig menselijke arbeid nodig hebben? Er straks nog maar werk is voor een paar uur per week? Moeten we ons dan uitsloven voor behoud van werk, of juist genieten van alle extra vrije tijd?

Onderzoek toont aan dat werk voor mensen structuur, geluk en gezondheid brengt. De eerste denkrichting die mij dan ook persoonlijk aanspreekt is dat we dus ons uiterste best moeten blijven doen om het werk eerlijk te verdelen over de beroepsbevolking en toetreders optimaal moeten toerusten voor de nieuwe arbeidsmarkt.

Nieuwe beroepen

Verder zien we dat beroepen die een paar jaar geleden nog bestonden er inmiddels niet meer zijn, denk aan letterzetter of stenotypiste. Maar daar zijn andere voor in de plaats gekomen, zoals de socialmediamanager of bigdata-analist. Zo lang er ondernemers en vernieuwers zijn, ontstaan nieuwe beroepen, nieuwe bronnen van inkomen en nieuwe bestedingsruimte. Met alle impact op andere, direct of indirect gelieerde afzetmarkten.

Aanpassing werkt het langst
Dus je moet helemaal niet stilzitten, maar verdraaid snel voorbereiden op de beroepen van morgen. Dat geldt voor jongeren, maar zeker ook voor de middengroepen. Niet je huidige ‘skill set’ maar je aanpassingsvermogen bepaalt of je straks nog je eigen inkomen verdient.

Bron: HR-Base, 17 november 2014

Tags :
Categorie : Anders werken, Balans werk-privé, Blog, Het Nieuwe Werken, Langer werken
Congres Over Duurzame Inzetbaarheid 2017

15 juni 2017 | Spelenderwijs duurzaam inzetbaar
Om medewerkers écht duurzaam inzetbaar te maken moeten zij er zelf mee aan de slag. Tijdens het congres Over Duurzame Inzetbaarheid krijgt u hiervoor de instrumenten.

Jaarlijks onderzoek naar DI
Aukje Nauta (Factor Vijf) presenteert de belangrijkste bevindingen uit het Nationaal Onderzoek Over Duurzame Inzetbaarheid 2017.

Kijk snel voor totale programma en schrijf u in>

Congres Anders Werken

20 april 2017 | Breukelen
In een wereld die continu verandert en waar ontwikkelingen elkaar in rap tempo opvolgen is HR de enige constante. Of toch niet? Blijf vernieuwen als HR. Ontdek hoe u zelf richting geeft aan een wendbare, toekomstbestendige organisatie, met tevreden medewerkers die samenwerken voor het beste resultaat.
Meer informatie / programma

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke twee weken het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

16 maart 2017
HR-wetgeving actualiteitendag
Na deze dag kunt u de actuele stand van zaken direct vertalen naar uw dagelijkse praktijk. We concentreren ons op: sociale zekerheid, pensioenen, arbeidsrecht en personeel&fiscus.
Meer informatie

28 maart 2017
Praktijkdag Strategische Personeelsplanning
Stuurt uw organisatie nog niet optimaal op de strategische inzet van personeel? Strategische personeelsplanning (SPP) is een goed hulpmiddel om dit te verbeteren. Kom thuis met een implementatieplan op maat. Meer informatie

 

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .