Stelling
"We denken veel te optimistisch over onze eigen inzetbaarheid."
46
18
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Home Dossiers Arbeidsrelaties Eerste generatiepacten afgesloten
Arbeidsrelaties

Eerste generatiepacten afgesloten

In de cao Gemeenten zijn afspraken gemaakt over een generatiepact. Werkgevers en vakbonden sluiten zo’n overeenkomst om arbeidsplekken voor jongeren te scheppen, en om ouderen duurzaam aan het werk te houden. Het gaat om aanbevelingen.

Het uitgangspunt van een generatiepact is dat oudere medewerkers in staat worden gesteld om minder te werken. Zo ontstaat er ruimte om jongere medewerkers aan te stellen. Minder werken is altijd op vrijwillige basis, en staat in het teken van duurzaam werken. De formatieve ruimte moet leiden tot vaste aanstellingen en dus niet tot tijdelijke werkervaringsplaatsen of traineeplaatsen. Er is geen standaardregeling opgenomen in de cao. Zo kan iedere organisatie een eigen regeling afspreken en maatwerk bieden.

Generatiepact Provincies

In de cao provincies 2012-2015 staat dat de mogelijkheden en kansen van een generatiepact kunnen worden verkend. Er is afgesproken een pilot op te zetten binnen twee provincies. Er worden dan vijf arbeidsplaatsen voor jongeren per pilot afgesproken. Het streven is om voor 1 januari 2016 met de pilots te starten.

Voorbeelden van generatiepacten

Er zijn inmiddels al enkele generatiepacten afgesloten. Op de website van het A+O fonds gemeenten zijn enkele voorbeelden. Ook provincies kunnen gebruik maken van de voorbeelden die op de website van het A+O fonds Gemeenten staan.

(Website FNV)

Tags : ,
Categorie : Arbeidsrelaties, Langer werken, Nieuws
E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

15 maart 2018
HR-wetgeving actualiteitendag
Na deze dag kunt u de actuele stand van zaken direct vertalen naar uw dagelijkse praktijk. We concentreren ons op: sociale zekerheid, pensioenen, arbeidsrecht en personeel&fiscus.
Meer informatie

 

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .