Stelling
"Direct na het diploma moeten jongeren een plan maken wat ze over 20 jaar gaan doen."
9
46
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Home Dossiers Arbeidsomstandigheden Geheim recept voor langer doorwerken
Arbeidsomstandigheden

Geheim recept voor langer doorwerken

Wilt u langer leven, en (eventueel) ook langer werken? Dan moet u meer groenten en fruit eten. Niet een paar honderd gram per dag, maar achthonderd gram dagelijks. Daarop wijzen twee studies van onderzoekers uit het Verenigd Koninkrijk en Nieuw-Zeeland.

Meer groenten en fruit eten vermindert de kans op hartaanvallen, beroertes, diverse kankersoorten en voortijdig overlijden. Wie elke dag tien porties groenten en fruit naar binnen werkt, hoort bij de 7,8 miljoen mensen over de hele wereld die er langer door leven.

Blauwe zones

Hoeveel jaren u erbij krijgt door dat dieet weten de onderzoekers niet precies. Maar het valt ze op dat vrij veel mensen die wonen in zogenaamde ‘blauwe zones’ op Aarde, meestal eilanden zoals het Griekse Ikaria, of Bali of Japan, honderd jaar of ouder worden. Na een grondig onderzoek van hun leefstijl, voeding en ook de keukens viel het de onderzoekers op dat deze mensen veel groenten en fruit eten, dat ze er niet veel voor hoeven te betalen en dat ze dit makkelijk kunnen klaarmaken elke dag. Ze eten dus vrij vegetarisch, maar ook eten ze veel koolhydraten, waaronder bonen.

Hara hachi bu

Maar er is meer dat deze eeuwlingen in blauwe zones gezond houdt. Een belangrijke aanwijzing: ze eten niet teveel. Ze houden nog een klein beetje honger nadat ze van tafel zijn gegaan. De Japanners noemen dit ‘Hara hachi bu’. U eet dan vaker, maar minder elke dag. Ook drinken ze vier tot vijf koppen groene thee per dag, en ze bewegen vaak en kort, op veel momenten tijdens de dag. Bijvoorbeeld om naar hun vrienden en familie te lopen. Want die regelmatig bezoeken versterkt het groepsgevoel. En dat is goed voor de bloeddruk en inderdaad ook voor uw leeftijd. Net zoals vrijwilligerswerk, of regelmatig iets voor een ander doen.

Minstens twee porties

Nog even over die tien porties groenten en fruit. Die hoeven niet allemaal tegelijk naar binnen, en elke dag tien bananen of sinaasappels eten vinden de meesten lastiger dan afwisselend andere groenten en fruit. En als u een dag maar vijf porties haalt, is dat niet direct dodelijk. Wel raden de onderzoekers van de School of Public Health op het Imperial College London aan om dagelijks minstens twee porties groenten of fruit te eten. Anders kunt u zeker niet zo lang doorwerken als de vergrijzing vraagt…

Tags : ,
Categorie : Arbeidsomstandigheden, Gezonder werken, Nieuws
Congres Anders Werken

9 november |Jaarbeurs
Innovatieve organisaties delen met u hoe zij ‘anders werken’. Hoe zij conventies hebben durven loslaten. Anders werken en anders denken over:

> de inrichting van de organisatie;
> samenwerking;
> het organiseren en inrichten van HR.
Meer informatie / programma

Inzet Op Maat 2017

20 en 21 november 2017 | Hét vakevent over duurzame inzetbaarheid


Met ‘fitte’ medewerkers houd jij jouw organisatie ook vitaal en kun je sneller inspelen op ontwikkelingen en kansen die zich voordoen. Vanuit HR kun je aangeven wat er moet gebeuren om collega’s beter inzetbaar te maken en te houden. Er liggen nieuwe kansen, maar het vraagt om een heldere visie en een aanpassing van jouw huidige beleid. Kom langs bij Inzet op Maat en laat je inspireren en informeren!

Klik hier voor totale programma en schrijf u in>>

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

1 juni 2017
Veilig contracteren van ZPP’er
Wat is de actuele stand van zaken omtrent contracteren van ZZP’ers? Aan de hand van praktijk-
voorbeelden analyseert u de risico’s rondom de flexibele schil binnen uw organisatie, ziet u hoe bij u de zaken ervoor staan en krijgt u advies.
Meer informatie 

12 oktober 2017
HR-wetgeving actualiteitendag
Na deze dag kunt u de actuele stand van zaken direct vertalen naar uw dagelijkse praktijk. We concentreren ons op: sociale zekerheid, pensioenen, arbeidsrecht en personeel&fiscus.
Meer informatie

 

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .