Stelling
"Werkgevers en werknemers willen Het Nieuwe Beoordelen om verschillende motieven."
9
16
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Home Dossiers Gezonder werken Geluk? Daar moet je aan blijven werken…
Gezonder werken

Geluk? Daar moet je aan blijven werken…

Vorig jaar noemde 88 procent van de Nederlanders zichzelf een gelukkig mens. Een kleine drie procent was echt ongelukkig, en negen procent had er geen duidelijk gevoel over. Dat meldde het CBS op 20 maart, de internationale dag van het geluk, met nieuwe cijfers.

Het geluksgevoel hangt sterk af van de gezondheid. Wie daar niet erg over is te spreken, voelt zich hoogstens voor 58 procent gelukkig, en 16 procent is dan echt ongelukkig. Een als zeer goed ervaren gezondheid gaat veel vaker samen met geluk: 94 procent is gelukkig en 1 procent ongelukkig.

Niet alleen de relatie

Ook de relatie is belangrijk voor gevoelens van geluk. Van de Nederlandse volwassenen met een partner voelt 92 procent zich gelukkig, van degenen zonder partner 79 procent. Na een scheiding of overlijden van een van de partners daalt het geluksgevoel uiteraard, naar 82 en 75 procent.

Werkende Nederlanders

De werkende Nederlander is bijna de gelukkigste en meest loyale werknemers ter wereld. Dat bleek eind vorig jaar uit de Global Workforce Happiness Index. Wij komen op de zesde plaats, van nummer 14 vorig jaar. Dus is het geluk en de loyaliteit van de Nederlandse werknemers in een jaar tijd fors toegenomen.

Goed voor de motivatie

Gelukkige werknemers zijn cruciaal om talent binnen te houden en te kunnen beschikken over een gemotiveerd personeelsbestand dat goede resultaten neerzet en blijft innoveren. Medewerkers die het naar hun zin hebben op hun werk presteren beter en zeggen minder snel hun baan op. Bovendien zijn zij bereid een extra stapje te zetten, om ook andere taken op te pakken die normaal gesproken niet bij hun functie horen. Voor organisaties loont het dus om hun mensen dat ‘tevreden gevoel’ te blijven geven.

Geluksfactoren

Hoe bereikt u dat medewerkers positief over hun werk blijven denken? Hoe blijft u ze die positieve employee experience geven? De volgende factoren zijn van belang:

  • De mate waarin je het gevoel hebt ergens bij te horen – je onderdeel voelen van een team of de organisatie
  • Doel/bedoeling – begrijpen waarom jouw werk belangrijk is
  • Prestatie – voldoening halen uit je werk
  • Geluksgevoel – je fijn en prettig voelen op je werk
  • Energie – met enthousiasme je werk doen, er energie uit halen

6 Randvoorwaarden voor een lekker werkvel

Leiders en managers zorgen voor de basis van een positieve employee experience. Door de volgende zes Human Workplace Practices wordt deze positieve employee experience verder versterkt:

1} Vertrouwen in de organisatie

Medewerkers vertrouwen er toenemend op dat de organisatie haar maatschappelijke verantwoordelijkheid serieus neemt en dat zij integer omgaat met stakeholders, inclusief medewerkers zelf. Als de organisatie deze verwachtingen waarmaakt rapporteert maar liefst 83 procent van de medewerkers een positieve employee experience. Bij organisaties waar dit niet zo is, is dit slechts 46 procent.

2} Leuke collega’s

Collega’s zijn zeer belangrijk voor positieve werkomstandigheden. Collega’s moeten elkaar (onder)steunen om de employee experience positief te beïnvloeden. Van medewerkers die steun ervaren is 77 procent positief over de employee experience (tegen 35 procent die deze steun niet ervaart).

3} Betekenisvol werk

Uiteraard is ook het werk zelf een belangrijke determinant van de medewerkersbeleving. Medewerkers moeten in hun werk hun kennis en vaardigheden, hun talent, kwijt kunnen.

4} Feedback en erkenning

Feedback en erkenning zijn van cruciaal belang voor het ervaren van een positief gevoel op het werk, evenals de mogelijkheid om je professioneel te ontwikkelen en te groeien. Van de medewerkers die regelmatig feedback krijgen en wier prestaties worden erkend, is 80 procent positief over de employee experience. Van medewerkers die dit niet krijgen is dat slechts de 40 procent.

5} Autonomie en meedoen bij de besluitvorming

Biedt medewerkers de mogelijkheid om mee te beslissen en geef hen autonomie.

6} Werk–privébalans

Zorg ervoor dat medewerkers zich ook kunnen ontspannen. Los kunnen komen van het werk. Zich kunnen opladen.

Welke rol heeft HR bij al dit fraais? Lees het op pwnet.nl!

Tags :
Categorie : Gezonder werken, Nieuws
Congres Anders Werken

9 november |Jaarbeurs
Innovatieve organisaties delen met u hoe zij ‘anders werken’. Hoe zij conventies hebben durven loslaten. Anders werken en anders denken over:

> de inrichting van de organisatie;
> samenwerking;
> het organiseren en inrichten van HR.
Meer informatie / programma

Inzet Op Maat 2017

20 en 21 november 2017 | Hét vakevent over duurzame inzetbaarheid


Met ‘fitte’ medewerkers houd jij jouw organisatie ook vitaal en kun je sneller inspelen op ontwikkelingen en kansen die zich voordoen. Vanuit HR kun je aangeven wat er moet gebeuren om collega’s beter inzetbaar te maken en te houden. Er liggen nieuwe kansen, maar het vraagt om een heldere visie en een aanpassing van jouw huidige beleid. Kom langs bij Inzet op Maat en laat je inspireren en informeren!

Klik hier voor totale programma en schrijf u in>>

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

1 juni 2017
Veilig contracteren van ZPP’er
Wat is de actuele stand van zaken omtrent contracteren van ZZP’ers? Aan de hand van praktijk-
voorbeelden analyseert u de risico’s rondom de flexibele schil binnen uw organisatie, ziet u hoe bij u de zaken ervoor staan en krijgt u advies.
Meer informatie 

12 oktober 2017
HR-wetgeving actualiteitendag
Na deze dag kunt u de actuele stand van zaken direct vertalen naar uw dagelijkse praktijk. We concentreren ons op: sociale zekerheid, pensioenen, arbeidsrecht en personeel&fiscus.
Meer informatie

 

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .