Stelling
"Langer doorwerken en korter bij een werkgever in dienst zijn onverenigbaar."
38
15
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Achtergrond Gezondheidschecks voor de medewerkers
Achtergrond

Gezondheidschecks voor de medewerkers

Het programma Gezond Werken van Achmea doet er alles aan om de medewerkers gezond en vitaal te houden. Van zorgprofessionals tot bloedonderzoeken. Gaat het niet een grens over om zo als werkgever bovenop de levensstijl van je werknemers te zitten? 

Het programma bestaat uit een online portal en een breed aanbod aan interventies en programma’s. Op het Gezond Werken Plein zitten zorgprofessionals klaar om medewerkers te ondersteunen. Van bedrijfsartsen, voedingsdeskundigen, mental coaches tot bedrijfsmaatschappelijk medewerkers. Doel is om het personeel te ondersteunen om uiteindelijk zelf de regie te kunnen nemen over hun vitaliteit en gezondheid. Want vitale en gezonde werknemers zijn niet alleen productiever, ook zijn ze minder vaak ziek.

Maar gaat dat niet wat ver, als werkgever zo bovenop de gezondheid van je werknemers te zitten? Nee, vindt Alexander Stolze, manager Gezond Werken bij Achmea.: “We willen mensen ondersteunen om gezond en vitaal te zijn. Dat doen we uit eigenbelang, maar ook uit belang van de werknemer.”

Strikte geheimhouding

Alles wat er op het Gezond Werken Plein wordt gedeeld blijft anoniem, verzekert Stolze. “De specialisten werken allen met een strikte geheimhoudingsplicht. Alleen de zorgprofessionals krijgen van elkaar een overdracht, nooit de leidinggevende. Wel kan het expertiseteam signalen afgeven als ze problemen signaleert.”

Als je een probleem hebt op je werk, klop je meestal aan bij je leidinggevende. Maar wat nu als hij of zij juist het probleem vormt? Op het Gezond Werken Plein kun je dan een afspraak maken met de Bedrijfsmaatschappelijk werker. Als die bijvoorbeeld uit hetzelfde team zes mensen met dezelfde klachten over een leidinggevende krijgt, zal die wel gaan schakelen met de manager van de leidinggevende.

Bloedonderzoek
Regelmatig biedt de afdeling Gezond Werken gezondheidschecks aan, waaraan medewerkers vrijwillig kunnen deelnemen. In 70 procent van de gevallen gebeurt dat ook. Medewerkers kunnen bloed laten prikken en op basis van de uitslag van de bloedwaardes gaat de afdeling Gezond Werken met ze in gesprek. Wanneer zaken als teveel stresshormonen of te hoge bloeddruk komen bovendrijven, dan verwijst de preventie-arts door. Bijvoorbeeld naar de mental coach of de voedingsdeskundige.

“Soms maken we ook het onbespreekbare bespreekbaar”, legt Stolze uit. “Denk bijvoorbeeld aan iemand met overgewicht. Als leidinggevende heb je het hier niet gauw over. Op het Gezond Werken Plein doen we dat wel. En dat is nodig ook. Het gemiddelde BMI (Body Mass Index) bij de deelnemers is 25,9 en dat is gemiddeld gezien echt te zwaar.”

De checks zijn overigens kosteloos voor de medewerkers. “Je kunt het feitelijk zien als een cadeautje van de baas. Onze preventie-arts is nu al tot maart volgeboekt.”

Wat levert het programma Gezond Werken nu eigenlijk op? Daalt het ziekteverzuim daadwerkelijk? Wat scheelt dat aan kosten? Lees meer hierover in deel 1 van het interview met Alexander Stolze.Print Friendly, PDF & Email
Tags : , , , , , , ,
Categorie : Achtergrond, Gezond ondernemen, Gezonder werken, Nieuws, Vitaliteit
Congres Over Duurzame Inzetbaarheid

31 mei 2017 | Congres Over Duurzame Inzetbaarheid

Ook in 2018 staat Duurzame Inzetbaarheid hoog op de HR-agenda. Uit onderzoek blijkt echter dat de implementatie van DI voor veel organisaties complex is. De 10e editie van het congres Over Duurzame Inzetbaarheid van PW. helpt HR-professionals daarom met het implementeren van een toekomstbestendig duurzaam beleid. Aan de hand van theorie, best practices en workshops door de kenners op het gebied van duurzame inzetbaarheid.

Klik hier voor complete programma en schrijf u in>>

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

15 maart 2018
HR-wetgeving actualiteitendag
Na deze dag kunt u de actuele stand van zaken direct vertalen naar uw dagelijkse praktijk. We concentreren ons op: sociale zekerheid, pensioenen, arbeidsrecht en personeel&fiscus.
Meer informatie

 

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Over Duurzame Inzetbaarheid wordt mede mogelijk gemaakt door:Bekijk meer Vakmedianet Communities:

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid