Stelling

Een werkrooster is niet meer nodig. Je regelt het beter onderling

17
20
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Home Anders werken Het verschil tussen inzetbaar maken en inzetbaar houden
Anders werken

Het verschil tussen inzetbaar maken en inzetbaar houden

50e24d25fb527b4a017143f81ca8cd19Duurzame inzetbaarheid gaat over het inzetbaar houden van werknemers, ongeacht hun leeftijd, opleidingsniveau of andere maatschappelijke ontwikkelingen. Maar wat als het niet om inzetbaar houden gaat, maar om inzetbaar maken? Zoals met name vrouwen, die na een periode van geen werk opnieuw tot het arbeidsproces toetreden?

Eerder beschreef ik kort een wetenschappelijke theorie over inzetbaar houden. Over blijven dromen over de toekomst, over het nemen van eigen verantwoordelijkheid, het stellen van concrete doelen, nieuwsgierig blijven en last but not least, het hebben van vertrouwen: een stabiel positief zelfbeeld dat vertrouwen geeft om uitdagingen aan te gaan die moeilijk maar haalbaar zijn.

Wereldleider deeltijd
Hoe is dat voor werkloze mensen, voor mensen ‘in-between-jobs’ en voor herintreders? En meer concreet, hoe zit dat met de vrouwelijke herintreders in Nederland? Nederland kent een van de hoogste arbeidsparticipaties van vrouwen. In aantallen mensen, niet in het aantal uren. We zijn nog steeds wereldwijd leider als het gaat om parttime werken. Maar toch: de arbeidsparticipatie van vrouwen ligt nog steeds veel meer dan 10% achter op die van mannen.

Beschouwd worden als ‘afvallige’
En dat is niet zomaar opgelost. Vrouwen die tijdelijk het arbeidsproces uitgaan voor zorg- of andere taken, treden daarna zeer moeizaam opnieuw toe tot de arbeidsmarkt. Het blijkt moeilijk om een netwerk op te bouwen, om concrete doelen te formuleren als je weinig zicht meer hebt op de arbeidsmarkt, je eigen verantwoordelijkheid te nemen als je niet goed weet waar die begint en waar die ophoudt. En, zoals de wetenschappelijke theorieën bewijzen, liggen die uitdagingen niet alleen in de werkomgeving, maar juist ook hoe je als persoon bent en hoe je privé in elkaar steekt. En hoe de omgeving reageert. We kennen de verhalen van vrouwen die op het schoolplein worden beschouwd als ‘afvallige’ als ze ineens niet meer fulltime moeder zijn.

Snijvlak privé en professie
Dus ik steun de initiatieven die zich bij herintredende vrouwen richten op een combinatie van het wegnemen van persoonlijke belemmeringen en het stimuleren van professionele ambitie en ontwikkeling. Voorbeelden te over van mooie projecten en initiatieven die ik als bestuurder van een foundation voorbij zie komen; die zich richten op het snijvlak van privé en professie om vrouwen te laten herintreden. Ook commerciële partijen zouden daar een voorbeeld aan moeten nemen. Zoals W4W (workforwomen) dat nu al doet. Zich niet alleen richten op het benutten van competenties die professioneel of privé zijn ontwikkeld, maar vrouwen voorbereiden op de persoonlijke belemmeringen, obstakels en kansen.

Voorbereid is duurzamer
Zodat je weet dat na zes weken de eerste dip komt. Dat je thuis dan wordt aangesproken over een andere etenstijd of andere dagritmes. Daarop voorbereid zijn en ermee om kunnen gaan betekent niet alleen dat werken leuker wordt en meer voldoening geeft, maar tegelijkertijd duurzamer is. Dan wordt een perfecte match een blijvende match, met een hoge mate van betrokkenheid van deze werkneemsters. En dat is de investering meer dan waard!

Tags :
Categorie : Anders werken, Arbeidsmarkt, Arbeidsomstandigheden, Blog, Langer werken, Tools, Uncategorized, Vitaliteit
Inzet Op Maat 2017

20 en 21 november 2017 | Hét vakevent over duurzame inzetbaarheid


Met ‘fitte’ medewerkers houd jij jouw organisatie ook vitaal en kun je sneller inspelen op ontwikkelingen en kansen die zich voordoen. Vanuit HR kun je aangeven wat er moet gebeuren om collega’s beter inzetbaar te maken en te houden. Er liggen nieuwe kansen, maar het vraagt om een heldere visie en een aanpassing van jouw huidige beleid. Kom langs bij Inzet op Maat en laat je inspireren en informeren!

Klik hier voor totale programma en schrijf u in>>

Congres Over Duurzame Inzetbaarheid 2017

15 juni 2017 | Spelenderwijs duurzaam inzetbaar
Om medewerkers écht duurzaam inzetbaar te maken moeten zij er zelf mee aan de slag. Tijdens het congres Over Duurzame Inzetbaarheid krijgt u hiervoor de instrumenten.

Jaarlijks onderzoek naar DI
Aukje Nauta (Factor Vijf) presenteert de belangrijkste bevindingen uit het Nationaal Onderzoek Over Duurzame Inzetbaarheid 2017.

Kijk snel voor totale programma en schrijf u in>

Congres Anders Werken

9 november |Jaarbeurs
Innovatieve organisaties delen met u hoe zij ‘anders werken’. Hoe zij conventies hebben durven loslaten. Anders werken en anders denken over:

> de inrichting van de organisatie;
> samenwerking;
> het organiseren en inrichten van HR.
Meer informatie / programma

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke twee weken het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

1 juni 2017
Veilig contracteren van ZPP’er
Wat is de actuele stand van zaken omtrent contracteren van ZZP’ers? Aan de hand van praktijk-
voorbeelden analyseert u de risico’s rondom de flexibele schil binnen uw organisatie, ziet u hoe bij u de zaken ervoor staan en krijgt u advies.
Meer informatie 

12 oktober 2017
HR-wetgeving actualiteitendag
Na deze dag kunt u de actuele stand van zaken direct vertalen naar uw dagelijkse praktijk. We concentreren ons op: sociale zekerheid, pensioenen, arbeidsrecht en personeel&fiscus.
Meer informatie

 

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .