Stelling
"Direct na het diploma moeten jongeren een plan maken wat ze over 20 jaar gaan doen."
0
0
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Home Dossiers Langer werken Hoe de Millennial zelf denkt over zijn inzet
Langer werken

Hoe de Millennial zelf denkt over zijn inzet

Er wordt vaak over ze gesproken, maar hoe zien jonge werkenden hun loopbaan zelf? De meesten vinden dat hun manager vaker, en beter zou moeten onderzoeken wat ze motiveert. Alleen dan blijft de aansluiting tussen persoonlijke drijfveren en organisatiedoelen optimaal. Dat blijkt uit periodiek trendonderzoek van ORMIT, gespecialiseerd in leiderschapsontwikkeling.

Als reden wordt onder meer genoemd dat aanstormend talent vanuit andere normen en waarden werkt. “Als Generatie Y willen wij hele andere dingen terugzien in ons werk dan onze – vaak oudere – managers. Wij worden gedreven door eigen normen en waarden. Wij zoeken fulfillment door het toevoegen van waarde en het nemen van verantwoordelijkheid.”

Andere taal

Vooral het doorgronden van de drijfveren van de millennials blijkt lastig. “Op onverwachte momenten lijken mijn manager en ik soms een andere taal te spreken, of op z’n minst niet op één lijn te zitten qua verwachtingen. Dat gaat na verloop van tijd steeds beter, alleen vanzelfsprekend is het zeker niet”, zegt een trainee. “Bij millennials gaat het niet alleen om de positie, maar vooral om de leerbehoefte. Daarnaast hecht onze generatie aan de balans tussen werk en privé. Ik merk dat het huidige management teveel uitgaat van hun eigen ontwikkeling en carrière in het verleden. Ze projecteren dat vaak op de jongere talenten en zijn van mening dat eenzelfde pad voor hen ook goed is.”

Wat ons drijft…

Managers doen er goed aan om zich te blijven verdiepen in wat jong talent drijft, zo reageren de deelnemers aan het onderzoek. “Onze generatie wil thuiswerken, parttime werken en/of flexibel werken. Deze ontwikkelingen zijn niet nieuw, en ook wel bekend bij managers, maar er zit een verschil tussen het herkennen, het begrijpen en er naar handelen.”

Vrijheid

Maar het ene jone talent is het andere niet. “Elk talent heeft eigen drijfveren die de ene manager makkelijker oppikt dan de andere.” Bovendien focussen managers zelf vaak op verschillende incentives voor jong talent.  “De ene manager concentreert zich op de basale arbeidsvoorwaarden, een ander op ontwikkelingsmogelijkheden, diversiteit van werkzaamheden of vrijheid in werken en verantwoordelijkheden.”

Maatwerk, van twee kanten

Veel werkgevers denken dat ze zich vooral moeten richten op het geven van uitdagingen en verantwoordelijkheid. Maar: “Focus op persoonlijke ontwikkeling en het bieden van de juiste begeleiding daarbij werkt het beste, veel bedrijven moeten zich dat nog realiseren of implementeren.” De bal wordt ook bij de jongeren zelf gelegd: “Ik denk dat het de taak is van jong talent om duidelijk maken wat jou drijft en dus onderscheidt van anderen. Zo val je op en zal je manager je helpen om te komen waar jij naar toe wilt!”

Aansluiting blijven zoeken

Aansluiten op de kernwaarden van de onderneming is minstens zo belangrijk als verdiepen in de persoonlijke drijfveren van de talenten. Hoe beter die twee aansluiten, hoe langer het talent bij deze werkgever blijft. Managers zullen sensitief moeten zijn op wat jong talent drijft, want: “Gebeurt dit niet, dan zal het talent hierom vragen, of anders de organisatie snel verlaten. Als bedrijven jong talent willen blijven aantrekken, is het een must voor managers.” Complicerende factor is dat wat mensen beweegt, meestal in ontwikkeling is, zeker bij jongere mensen. “Drijfveren worden beïnvloed door persoonlijke en maatschappelijke ontwikkelingen, zoals leeftijd, welvaart en milieu.” Ze blijven dus in ontwikkeling, stellen de talenten.

Het werk of de werkgever

Een trainee omschrijft wat hem zelf drijft als volgt: “We willen vertrouwen krijgen, verantwoordelijkheid pakken, zelf initiatief nemen en we hebben daarvoor ruimte nodig. We gaan hierbij voor kwaliteit en tevredenheid. We laten ons goed informeren over de omgeving en zijn betrokken bij maatschappelijke, politieke en economische ontwikkelingen. We hebben een hoog commitment richting het werk wat we doen. Goede feedback is daarbij belangrijk om te borgen dat we de juiste zaken doen, en niet te veel oppakken. Feedback van coachende aard zal in de regel het best passen. Als wij intern niet de gewenste vrijheid ervaren en ons onvoldoende door kunnen ontwikkelen, zullen we ook eerder geneigd zijn elders te gaan kijken.”

Op het congres Reset je brein & business op 14 december in Spant! Bussum vertelt Marc Martojo over de rol van de nieuwe generatie in de infrasector. In een keynote gaat Saskia Nijs in op de vraag hoe verschillende generaties samenwerken. 

Tags : ,
Categorie : Langer werken, Nieuws, Talentontwikkeling

0 reacties op Hoe de Millennial zelf denkt over zijn inzet

Congres Anders Werken

9 november |Jaarbeurs
Innovatieve organisaties delen met u hoe zij ‘anders werken’. Hoe zij conventies hebben durven loslaten. Anders werken en anders denken over:

> de inrichting van de organisatie;
> samenwerking;
> het organiseren en inrichten van HR.
Meer informatie / programma

Inzet Op Maat 2017

20 en 21 november 2017 | Hét vakevent over duurzame inzetbaarheid


Met ‘fitte’ medewerkers houd jij jouw organisatie ook vitaal en kun je sneller inspelen op ontwikkelingen en kansen die zich voordoen. Vanuit HR kun je aangeven wat er moet gebeuren om collega’s beter inzetbaar te maken en te houden. Er liggen nieuwe kansen, maar het vraagt om een heldere visie en een aanpassing van jouw huidige beleid. Kom langs bij Inzet op Maat en laat je inspireren en informeren!

Klik hier voor totale programma en schrijf u in>>

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

1 juni 2017
Veilig contracteren van ZPP’er
Wat is de actuele stand van zaken omtrent contracteren van ZZP’ers? Aan de hand van praktijk-
voorbeelden analyseert u de risico’s rondom de flexibele schil binnen uw organisatie, ziet u hoe bij u de zaken ervoor staan en krijgt u advies.
Meer informatie 

12 oktober 2017
HR-wetgeving actualiteitendag
Na deze dag kunt u de actuele stand van zaken direct vertalen naar uw dagelijkse praktijk. We concentreren ons op: sociale zekerheid, pensioenen, arbeidsrecht en personeel&fiscus.
Meer informatie

 

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .