Stelling

Een werkrooster is niet meer nodig. Je regelt het beter onderling

17
20
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Home Anders werken Hoe de tussentijdse evaluatie wel kan werken…
Anders werken

Hoe de tussentijdse evaluatie wel kan werken…

Nu de zomer formeel begonnen is en we bijna halverwege het jaar zijn, zie je in veel bedrijven ook de tussentijdse evaluaties ingepland worden. Als ik naar veel fora kijk, zie ik vooral tegenstanders van evaluatiecycli. Dat zegt Marleen Kukler op HR-Base, en ze ontkracht de argumenten tegen periodieke evaluaties een voor een.

Tussentijds evalueren, het is te statisch, niet meer van deze tijd, jonge medewerkers hebben er geen behoefte meer aan. En dan merk ik dat het toch niet bij mijn beleving past. Ben ik inmiddels een dusdanig oude medewerker aan het worden, dat ik geen aansluiting meer heb bij de jonge starters? Ik hoop het toch niet, nu ik nog meer dan 23 jaar mag werken.

De wens om feedback te krijgen

Wat ik zo verwonderlijk vind, is dat je als je een kind of een huisdier opvoedt, je weet dat veelvuldig feedback leidt tot het gedrag dat je zo graag wilt zien. Niet dat ik kinderen en huisdieren nu gelijk trek, maar voor het aanleren van gedrag is een systematische terugkoppeling (op tijd, toe gespitst op de situatie en persoonlijk) wel handig. En ik hoop dat we in ons werk een continue leercurve hebben. Niets is zo erg als een half jaar geen nieuwe kennis opgedaan te hebben, is mijn mening. En voor het opdoen van nieuwe kennis helpt het krijgen van een terugkoppeling over wat goed gaat en wat nog beter kan, om zo de nieuwe kennis sneller en beter tot resultaat, actie en nieuw gedrag te laten komen.

Evaluaties te statisch?

Nu snap ik wel dat twee keer per jaar een terugkoppeling over hoe het gaat wat weinig is als je het hebt over een systematische terugkoppeling op nieuw gedrag. Het voldoet in ieder geval niet aan het criterium tijdig. Maar elke manager weet dat een evaluatie geen verrassing mag zijn, dus in de tussentijdse gesprekken met hun medewerkers hoort die terugkoppeling al gegeven te zijn. En toch geloof ik in een evaluatiecyclus, omdat ik in de afgelopen jaren zo vaak heb gemerkt dat gedrag en de samenwerking pas echt goed wordt doorgesproken als het ook duidelijk op de agenda staat. Zowel voor de medewerker als de manager krijgt het meer gewicht om een keer goed na te denken over de gedragingen die nodig zijn om nu en in de toekomst goed te blijven functioneren. En als het dan ook nog eens zwart op wit komt te staan, dan is het opeens wel heel erg echt.

Niet meer van deze tijd?

De tijd dat evaluatiegesprekken eenrichtingsverkeer was, ligt volgens mij al een tijdje achter ons. Bij veel bedrijven die ik ken, wordt input gevraagd aan de medewerker. Ook zie ik regelmatig dat de medewerker zelf zijn evaluatie maakt met de input die hij verzamelt, inclusief de opmerkingen die hij krijgt van zijn manager. De invloed van de medewerker op zijn ontwikkeling, is daarmee toegenomen. En dat is uiteindelijk het doel van evalueren: kunnen groeien en je ontwikkelen.

Alleen voor de oudere medewerker?

Juist jongere medewerkers willen zich ontwikkelen, is mijn ervaring. Zij hebben een bijna ontembare honger naar nieuwe kennis en ervaring. Ze willen dan ook graag horen wat hun manager van hen vindt, waar ze nog beter in kunnen worden. De eerste beoordeling vinden ze heel spannend en belangrijk. Een medewerker met wat meer vlieguren op zijn teller weet beter waar hij goed in is en wat beter kan of moet. Hij heeft vaak net zoveel behoefte aan de invulling van het hoe de verandering kan worden gedaan, maar is minder op zoek naar het waarom. Dat weet hij meestal zelf al.

Kans of verplichting?

Voor mijn gevoel blijft er een behoefte om terugkoppeling te krijgen op de ontwikkeling die je doormaakt als medewerker. Dat zorgt voor de mogelijkheid om te blijven ontwikkelen, nieuwe zaken nog beter te kunnen doen en het niveau van trial and error om te zetten naar weten wat je aan het doen bent. Vanzelfsprekend blijft tijdig communiceren over gewenst gedrag en de ontwikkeling noodzakelijk. Maar dit gaat mijns inziens verder dan het sterretjes zetten wat nu veel vaker opkomt. Het gaat om het gesprek over de invulling hoe de veranderingen vorm kunnen worden gegeven. Het biedt dus mooie kansen en ik hoop dat het niet gezien wordt als het invullen van een verplichting opgelegd door de HR afdeling.

HR-Base, Marleen Kukler

Tags :
Categorie : Anders werken, Blog, Nieuws, Rendement op arbeid

0 reacties op Hoe de tussentijdse evaluatie wel kan werken…

Inzet Op Maat 2017

20 en 21 november 2017 | Hét vakevent over duurzame inzetbaarheid


Met ‘fitte’ medewerkers houd jij jouw organisatie ook vitaal en kun je sneller inspelen op ontwikkelingen en kansen die zich voordoen. Vanuit HR kun je aangeven wat er moet gebeuren om collega’s beter inzetbaar te maken en te houden. Er liggen nieuwe kansen, maar het vraagt om een heldere visie en een aanpassing van jouw huidige beleid. Kom langs bij Inzet op Maat en laat je inspireren en informeren!

Klik hier voor totale programma en schrijf u in>>

Congres Over Duurzame Inzetbaarheid 2017

15 juni 2017 | Spelenderwijs duurzaam inzetbaar
Om medewerkers écht duurzaam inzetbaar te maken moeten zij er zelf mee aan de slag. Tijdens het congres Over Duurzame Inzetbaarheid krijgt u hiervoor de instrumenten.

Jaarlijks onderzoek naar DI
Aukje Nauta (Factor Vijf) presenteert de belangrijkste bevindingen uit het Nationaal Onderzoek Over Duurzame Inzetbaarheid 2017.

Kijk snel voor totale programma en schrijf u in>

Congres Anders Werken

9 november |Jaarbeurs
Innovatieve organisaties delen met u hoe zij ‘anders werken’. Hoe zij conventies hebben durven loslaten. Anders werken en anders denken over:

> de inrichting van de organisatie;
> samenwerking;
> het organiseren en inrichten van HR.
Meer informatie / programma

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke twee weken het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

1 juni 2017
Veilig contracteren van ZPP’er
Wat is de actuele stand van zaken omtrent contracteren van ZZP’ers? Aan de hand van praktijk-
voorbeelden analyseert u de risico’s rondom de flexibele schil binnen uw organisatie, ziet u hoe bij u de zaken ervoor staan en krijgt u advies.
Meer informatie 

12 oktober 2017
HR-wetgeving actualiteitendag
Na deze dag kunt u de actuele stand van zaken direct vertalen naar uw dagelijkse praktijk. We concentreren ons op: sociale zekerheid, pensioenen, arbeidsrecht en personeel&fiscus.
Meer informatie

 

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Over Duurzame Inzetbaarheid wordt mede mogelijk gemaakt door: