Stelling
"We denken veel te optimistisch over onze eigen inzetbaarheid."
46
18
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Home Anders werken Hoe teams duurzamer samenwerken …
Anders werken

Hoe teams duurzamer samenwerken …

We doen een simpel experiment. U geeft twee willekeurige medewerkers een rotklus. Ten overstaan van de hele afdeling. U vraagt de ene helft collega’s om ritmisch mee te klappen met medewerker A nadat hij de vervelende boodschap heeft gehoord. De andere helft klapt mee nadat B hetzelfde heeft gehoord, maar dan uit de maat. Eén keer raden wie opgewekt en vol goede moed aan die klus begint.

Professor DeSteno van de faculteit psychologie aan de Northeastern University in de VS zit vol met dergelijke anecdotes over succesvol samenwerken. Een veel ouder en bekender voorbeeld komt van honderd jaar geleden. Uit de loopgraven in Noord-Frankrijk, ten tijde van de Eerste Wereldoorlog. Soldaten zijn tegen elkaar aan het vechten omdat ze ervan overtuigd zijn dat de anderen niets ontziende veroveraars zijn. Ze hebben elkaar het hele jaar flink afgeslacht, en zijn maar een paar meter opgeschoten. Toch blijven ze geloven in hun zaak. Tot het eind december wordt, en Kerst eraan komt. De soldaten zien aan de andere kant lichtjes aangaan, van kaarsen. En ze horen de overbekende kerstliederen. De soldaten lopen naar de overkant, en begroeten hun vijanden om ze gelukkig kerstfeest te wensen.

Héé, nog zo eentje

Waarom zijn mensen opeens solidair met hun vijanden, met mensen waar ze tot voor kort niets mee hadden, of waarvan ze dachten: liever jij dan ik? Omdat ze ontdekken dat die ander eigenlijk hoort bij dezelfde groep als zij. Met dezelfde waarden, normen, cultuur, dezelfde problemen en vraagstukken. Dat maakt de weg vrij voor empathie en verbondenheid. En die gevoelens zijn essentieel voor betere prestaties, beschrijft DeSteno in de HBR.

Een stapje harder lopen

Je verbonden voelen met de andere leden van je team betekent dat je spontaan iets nieuws voorstelt, of een grappig verhaaltje, mop of een anecdote vertelt. Het betekent ook dat je zonder problemen een stapje harder werkt, of langer werkt omdat je weet dat de anderen dat ook doen. Je bent ervan overtuigd dat het werk eerlijk wordt verdeeld, en dat iedereen in gelijke mate bijdraagt aan het resultaat. En daar straks ook in gelijke mate van zal profiteren – of juist niet. Samen strijdend ten onder, of samen de overwinning behalen.

Tweemaal beter teamwork

Hoe vertalen deze principes zich naar de werkvloer? DeSteno heeft het uitgebreid onderzocht, bij multinationals met een (h)echte cultuur van samenwerken. Zoals Google, Slack en Zappos. Hij noemt twee factoren die hij van doorslaggevend belang vindt.

1} Een manager die je echt begrijpt en echt om je geeft.

Een leidinggevende die zijn medewerkers in alles ondersteunt (in plaats van op zijn strepen te staan), en echt belangstelling toont voor elke persoonlijkheid in zijn team behaalt duidelijk betere resultaten. Het betekent veel (korte) persoonlijke gesprekken houden, en ook (gepast) ingaan op wat deze m/v beweegt in het persoonlijke leven: familie, gezin, uitgaan, reizen, cultuur, vrienden etc. DeSteno noemt dit de belangrijkste factor voor managers die meer uit hun team willen halen. De belangstelling moet wel oprecht zijn, ook als de manager zelf niet zoveel heeft met ieders persoonlijke voorkeuren.

2} Organiseer het team als een vriendenclub.

Iedereen persoonlijk leren kennen kost natuurlijk vrij veel tijd. Maar het is de investering meer dan waard, weet DeSteno. Wie weet welke mensen soortgelijke interesses, hobbies, vaardigheden en belangstelling hebben kan ze makkelijker met elkaar in contact brengen. En anders kan iedereen er iets over vertellen tijdens een afdelingsvergadering. Zo komen de mensen die zich met elkaar identificeren makkelijker bij elkaar. Dat geeft een gevoel van veiligheid, geborgenheid en kwaliteit waardoor veel sneller het idee ontstaat: samen kunnen we nog veel meer!

Tags : ,
Categorie : Anders werken, Nieuws, Tools
E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

15 maart 2018
HR-wetgeving actualiteitendag
Na deze dag kunt u de actuele stand van zaken direct vertalen naar uw dagelijkse praktijk. We concentreren ons op: sociale zekerheid, pensioenen, arbeidsrecht en personeel&fiscus.
Meer informatie

 

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .