Stelling

Een werkrooster is niet meer nodig. Je regelt het beter onderling

17
20
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Home Dossiers Langer doorwerken Flex-AOW. En hoe moet het dan met duurzame inzet?
Langer doorwerken

Flex-AOW. En hoe moet het dan met duurzame inzet?

FNV wil een flexibele AOW invoeren met een 10 punten-plan. Dat de AOW steeds later ingaat is een groeiend probleem voor mensen die weinig verdienen met zwaar werk, en hierdoor gemiddeld korter leven. Zo motiveert de bond haar plan. Steeds meer vakbonden en politieke partijen komen met plannen voor flex-AOW. Helpt het ook bij duurzame inzetbaarheid?
In plaats van ‘een jaar langer leven is een jaar langer werken’ stelt de vakbond voor om per extra levensjaar een half jaar later met pensioen te gaan. Daarnaast moet de AOW-uitkering vier jaar eerder of later kunnen ingaan dan de richtleeftijd. Bij een AOW-leeftijd van 67 betekent dit AOW vanaf 63 of uitstel tot 71 jaar. Ook wil de FNV de AOW voortaan koppelen aan het verdiende loon.

Fiscale en financiële maatregelen nodig

Om het inkomen op peil te houden van de mensen die vervroegd met AOW gaan, is een doorwerkbonus nodig van 2000 euro per jaar die mensen vanaf hun 60e fiscaal voordelig kunnen opsparen om de inkomensachteruitgang te compenseren door een vroegere AOW. Fiscaal nadelige regelingen voor mensen die eerder stoppen moeten worden geschrapt. Ook de PvdA wil een flex-AOW overwegen. Maar de socialisten willen het inkomensverlies bij vroegpensioen beperken voor lage inkomens. ‘Hoe lager het inkomen bij pensionering, hoe lager de korting’ is hun devies. Ook de FNV wil de hoogte van de AOW koppelen aan het verdiende loon.

Meer plannen

Bijna gelijktijdig met het FNV-plan bestendigde de SP haar verkiezingsvoornemen om de AOW-leeftijd terug te brengen naar 65 jaar. Te betalen door een kleptokratentax, en maatregelen tegen belastingontwijking door grote bedrijven. In december vorig jaar kwam GroenLinks met een soortgelijk plan. De partij wil vervroegd uittreden vanaf 55 jaar mogelijk maken, en financieren door de regeling vervroegd uittreden (RVU) te schrappen voor mensen ouder dan 55 met fysiek zware beroepen, zoals metselaars of stratenmakers. Ook het CNV pleit er al langer voor om mensen zelf te laten kiezen hoe ze de overgang van werk naar pensioen invullen.

Zwaar beroep?

De FNV voert aan als belangrijkste reden voor haar plan dat ze mensen met zware beroepen in staat wil stellen om eerder te stoppen met werken. Zij moeten op een fatsoenlijke manier van hun oude dag kunnen genieten. Han Busker, in het dagelijks bestuur van de FNV verantwoordelijk voor pensioenen: “Mensen die op hun zestiende zijn begonnen met werken, kruipen nu met versleten knieën naar de finish.” Wat ontbreekt in het FNV-plan is een duidelijke omschrijving van zware beroepen. Zoals ook blijkt uit de kritische reacties op de eigen website op het plan.

Deeltijdpensioen

In cao-onderhandelingen gaat de FNV meer aandacht vragen voor deeltijdpensioen. De bond wil onder andere het generatiepact hiervoor gebruiken, waardoor ook ruimte ontstaat voor nieuwe collega’s. Ook wil de FNV in de cao afspraken maken over een extra spaarpot. Mensen kunnen dat gebruiken om flexibel stoppen te financieren. Omdat dit nog zal moeten worden opgebouwd zijn extra maatregelen nodig voor de generaties die nu vlak voor pensioen staan.

Werkgevers: terughoudend

De werkgevers hebben bij monde van VNO-NCW en MKB-Nederland terughoudend gereageerd op het FNV-voorstel. Volgens de ondernemingsorganisaties moet goed worden gekeken naar de financiering van zo’n regeling. In cao’s worden bovendien al afspraken gemaakt over duurzame inzetbaarheid van werknemers. Ook stellen de ondernemers dat vervroegen van het pensioen met een overbrugging naar de AOW-leeftijd nu al mogelijk is in veel pensioenregelingen. Ook deeltijdpensioen is een mogelijkheid om een zwaar beroep tot de AOW-leeftijd vol te kunnen houden.

Duurzaam inzetbaar?

De politiek en regering hebben tot nu toe afwijzend gereageerd op plannen om de AOW te flexibiliseren. De uitvoering zou te complex zijn, en het kan een extra aanmoediging zijn voor werkgevers om niet langer te investeren in oudere werknemers, of om ze versneld te laten afvloeien. “Wie op is en niet meer kan werken, krijgt als bestraffing een lagere uitkering. Wie sterk is en door kan werken, krijgt als beloning een hogere uitkering”, zo formuleerde SP-Kamerlid Ulenbelt het in een debat over een plan voor AOW zonder vaste ingangsdatum van onafhankelijk Kamerlid Klein. Hiertegen zijn de financiële compensatieplannen van FNV en PvdA bedacht.

Versneld afschrijven hoeft niet

Toch kan het leiden tot versneld afschrijven van werknemers, zeker in fysiek zware beroepen en mensen die ergens in hun leven al een ‘vlekje’ hebben opgelopen. Terwijl er andere instrumenten denkbaar zijn om mensen langer inzetbaar te houden. Zoals omscholen, job rotation, job crafting of job carving. Maar hierbij komt al snel (weer) de vraag naar de financiering om de hoek kijken.

Tags : ,
Categorie : Langer doorwerken, Langer werken, Nieuws, Pensioen

Reageer op dit artikel

*


*

Inzet Op Maat 2017

20 en 21 november 2017 | Hét vakevent over duurzame inzetbaarheid


Met ‘fitte’ medewerkers houd jij jouw organisatie ook vitaal en kun je sneller inspelen op ontwikkelingen en kansen die zich voordoen. Vanuit HR kun je aangeven wat er moet gebeuren om collega’s beter inzetbaar te maken en te houden. Er liggen nieuwe kansen, maar het vraagt om een heldere visie en een aanpassing van jouw huidige beleid. Kom langs bij Inzet op Maat en laat je inspireren en informeren!

Klik hier voor totale programma en schrijf u in>>

Congres Over Duurzame Inzetbaarheid 2017

15 juni 2017 | Spelenderwijs duurzaam inzetbaar
Om medewerkers écht duurzaam inzetbaar te maken moeten zij er zelf mee aan de slag. Tijdens het congres Over Duurzame Inzetbaarheid krijgt u hiervoor de instrumenten.

Jaarlijks onderzoek naar DI
Aukje Nauta (Factor Vijf) presenteert de belangrijkste bevindingen uit het Nationaal Onderzoek Over Duurzame Inzetbaarheid 2017.

Kijk snel voor totale programma en schrijf u in>

Congres Anders Werken

9 november |Jaarbeurs
Innovatieve organisaties delen met u hoe zij ‘anders werken’. Hoe zij conventies hebben durven loslaten. Anders werken en anders denken over:

> de inrichting van de organisatie;
> samenwerking;
> het organiseren en inrichten van HR.
Meer informatie / programma

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke twee weken het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

1 juni 2017
Veilig contracteren van ZPP’er
Wat is de actuele stand van zaken omtrent contracteren van ZZP’ers? Aan de hand van praktijk-
voorbeelden analyseert u de risico’s rondom de flexibele schil binnen uw organisatie, ziet u hoe bij u de zaken ervoor staan en krijgt u advies.
Meer informatie 

12 oktober 2017
HR-wetgeving actualiteitendag
Na deze dag kunt u de actuele stand van zaken direct vertalen naar uw dagelijkse praktijk. We concentreren ons op: sociale zekerheid, pensioenen, arbeidsrecht en personeel&fiscus.
Meer informatie

 

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .