Stelling
"Werkgevers en werknemers willen Het Nieuwe Beoordelen om verschillende motieven."
9
16
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Home Anders werken Is een vast contract beter dan flexen?
Anders werken

Is een vast contract beter dan flexen?

Werkgevers die ervoor kiezen werknemers direct een vast contract te bieden. Is dat iets van vroeger? Of wordt dat weer de nieuwe norm?

Werknemers die momenteel direct een vast contract aangeboden krijgen, vallen zo ongeveer van hun stoel. Onlangs nog vroeg een bekende mij nog om advies. Hij had een nieuwe baan gevonden en een conceptcontract ontvangen waarboven ‘Vaste aanstelling’ stond.

Eigenlijk wilde hij nog over wat zaken onderhandelen. Hij hield er echter rekening mee dat ze uit slordigheid een contract voor een vaste aanstelling hadden getekend en gestuurd. En dat ze die fout zouden herstellen als er een nieuwe gemaakt moest worden. Dan zou hij ‘natuurlijk gewoon een jaarcontract krijgen’. Deze case zei mij veel over de huidige norm: drie tijdelijke contracten op rij is momenteel heel normaal.

Wordt ‘vast’ de nieuwe norm?
Direct een vast contract: er zijn maar weinigen van u die het doen, maar degenen die het doen, doen dat met minstens een goede reden. Minister Asscher was onlangs op werkbezoek. Hij was benieuwd waarom – in een wereld van bijna uitsluitend flexibele contracten– werkgevers ervoor kiezen werknemers direct een vast contract te bieden. Is dat iets van vroeger? Of wordt dat weer een nieuwe norm?

Kennis en loyaliteit
Het bieden van zekerheid zou volgens de bezochte werkgevers een manier zijn om loyaliteit te winnen en kennis te behouden. Hoe dat werkt, leest u hieronder in drie beknopte voorbeelden:

  • Directeur Ben Tax van zaadveredelingsbedrijf Rijk Zwaan uit De Lier “Tevreden medewerkers zijn een voorwaarde voor winstgevendheid van het bedrijf. We willen uit mensen halen wat erin zit.” Dat vraagt maatwerk van de afdeling HR, want “iemand van twintig moet je anders begeleiden dan iemand van zestig”.
  • Unilever Oss heeft het aantal uitzendkrachten gereduceerd en meer vaste krachten in dienst genomen om de vakkennis in het bedrijf te houden. Om de benodigde flexibiliteit te behouden in verband met de productie van seizoensgebonden producten (bijvoorbeeld rookworst en erwtensoep) heeft men winter- en zomerroosters ingevoerd. Medewerkers maken in de winter meer uren, maar compenseren dat door in de zomer minder te werken.
  • Medewerkers van autofabrikant Nissan zijn nauw betrokken bij de optimalisatie van hun werk en lieten weten het vervelend en inefficiënt te vinden steeds opnieuw mensen te moeten inwerken. Ook het overbrengen van vakkennis zou tijdrovend zijn. Het direct aanbieden van een vast contract scheelt dan veel tijd, aldus de werkgever.

Proeftijd is er ook nog
Ook bij mijn bekende bleek er geen sprake van een fout. Het betreffende bedrijf gelooft in de eigen selectieprocedure en het beoordelingsvermogen van leidinggevende en recruiter. En anders valt iemand binnen twee maanden proeftijd geheid door de mand.

Ze hebben daarmee in ieder geval nog voor de ingang van het contract enorm aan loyaliteit, gedrevenheid en betrokkenheid gewonnen bij mijn bekende. Nog voor zijn eerste werkdag heeft plaatsgevonden.

Marjan Bleeker is hoofdredacteur van PW de Gids.  Haar blog is ook te lezen op HR-base.

Tags :
Categorie : Anders werken, Arbeidsomstandigheden, Arbeidsrelaties, Balans werk-privé, Blog, Gezond ondernemen, Langer doorwerken, Langer werken, Leiderschap, Talentontwikkeling, Uncategorized

One reacties op Is een vast contract beter dan flexen?

  1. Erik ten Napels

    heelemlaa mee eens, vooral met die proeftijd!

Congres Anders Werken

9 november |Jaarbeurs
Innovatieve organisaties delen met u hoe zij ‘anders werken’. Hoe zij conventies hebben durven loslaten. Anders werken en anders denken over:

> de inrichting van de organisatie;
> samenwerking;
> het organiseren en inrichten van HR.
Meer informatie / programma

Inzet Op Maat 2017

20 en 21 november 2017 | Hét vakevent over duurzame inzetbaarheid


Met ‘fitte’ medewerkers houd jij jouw organisatie ook vitaal en kun je sneller inspelen op ontwikkelingen en kansen die zich voordoen. Vanuit HR kun je aangeven wat er moet gebeuren om collega’s beter inzetbaar te maken en te houden. Er liggen nieuwe kansen, maar het vraagt om een heldere visie en een aanpassing van jouw huidige beleid. Kom langs bij Inzet op Maat en laat je inspireren en informeren!

Klik hier voor totale programma en schrijf u in>>

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

1 juni 2017
Veilig contracteren van ZPP’er
Wat is de actuele stand van zaken omtrent contracteren van ZZP’ers? Aan de hand van praktijk-
voorbeelden analyseert u de risico’s rondom de flexibele schil binnen uw organisatie, ziet u hoe bij u de zaken ervoor staan en krijgt u advies.
Meer informatie 

12 oktober 2017
HR-wetgeving actualiteitendag
Na deze dag kunt u de actuele stand van zaken direct vertalen naar uw dagelijkse praktijk. We concentreren ons op: sociale zekerheid, pensioenen, arbeidsrecht en personeel&fiscus.
Meer informatie

 

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .