Stelling
"Maak geen opleidingsplan, maar een inzetbaarheidsplan."
0
0
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Home Achtergrond Job craften met de ‘sterke kanten benadering’
Achtergrond

Job craften met de ‘sterke kanten benadering’

Mensen die doen waar ze goed in zijn en de kans krijgen hun talenten verder te optimaliseren zijn gelukkiger, gezonder en productiever. De ‘sterke kantenbenadering’, zo wordt deze aanpak ook wel genoemd. Dat het zo is klinkt niet alleen logisch, het blijkt ook keer op keer uit wetenschappelijk onderzoek.

De kunst is om medewerkers mogelijkheden te bieden om hun talenten te ontdekken en deze verder te ontwikkelen. Wie weet waar hij goed in is en waar hij bovendien energie van krijgt, kan zijn talent verder uitbouwen en kan van een ‘voldoende’ een ‘uitmuntend’ maken. Zo kunnen zij het beste uit zichzelf halen. Het is de grondgedachte achter job crafting, een techniek die de laatste tijd veel aandacht krijgt.

Ontdek je sterke kanten..

De uitdaging is om erachter te komen waar de sterktes liggen van medewerkers, en waar ze energie van krijgen. Martin Seligman, grondlegger van de positieve psychologie, biedt hierbij hulp. Hij stelde een lijst samen van 24 kwaliteiten waar mensen over kunnen beschikken. Ieder mens beschikt over een aantal van deze kwaliteiten, ook wel ‘sterke karaktereigenschappen’ genoemd. Op internet zijn diverse zelftests te vinden, waarmee elke professional zelf, op zijn gemak en in alle rust en privacy, kan ontdekken over welke sterke karaktereigenschappen hij beschikt.

.. en onbenut potentieel

Dan zijn er kwaliteiten waar mensen wel energie van krijgen, maar waar ze weinig tot geen gebruik van maken (unrealised strengths). Hier zit een belangrijk ontwikkelpotentieel. De uitdaging is deze nog te ontwikkelen, kwaliteiten te identificeren en in te zetten, zodat deze kwaliteit optimaal wordt ontplooid.

It’s a dirty job..

Het komt ook voor dat mensen over kwaliteiten beschikken waar ze weliswaar goed in zijn, maar waar ze geen energie van krijgen. Nuttig werk, dat u best kunt en ‘het moet nu eenmaal gebeuren’. Meestal zijn deze kwaliteiten gebaseerd op aangeleerd gedrag, dat bijvoorbeeld gebaseerd is op normen en waarden die men van huis uit heeft meegekregen. Deze kwaliteiten kunt u maar beter zo min mogelijk gebruiken, omdat ze meer energie kosten dan ze opleveren.

Wat u niet moet willen

Ten slotte zijn er nog de zwak ontwikkelde kwaliteiten. Dit zijn kwaliteiten waar u niet goed in bent, en waar u bovendien weinig energie van krijgt. Dit kunt u niet (goed), en u wilt het ook niet. Jezelf erin bekwamen helpt meestal niet veel. U zult er nooit echt goed in worden, en leuk vinden kunt u ook wel vergeten. Het wordt hoogstens een zesje. Beter is om deze werkzaamheden te laten uitvoeren door andere mensen binnen het team die er wèl goed in zijn en hier wel energie van krijgen. Job crafting kan een manier zijn om deze taken te ‘herverdelen’ binnen een team, dat bestaat uit vogels van divers pluimage.

Wat u wel moet willen

Meer weten over hoe je op zoek gaat naar ieders intrinsieke motivatie, hoe je de link legt met competenties en wat dit alles betekent voor leidinggevenden? Lees het na in de whitepaper ‘Positieve psychologie werkt!’ Hij is gratis verkrijgbaar in de shop van Vakmedianet. Klik hier om de whitepaper binnen te halen.

Tags : , ,
Categorie : Achtergrond, Anders werken, Nieuws, Talentontwikkeling

0 reacties op Job craften met de ‘sterke kanten benadering’

Congres Over Duurzame Inzetbaarheid 2017

15 juni 2017 | Spelenderwijs duurzaam inzetbaar
Om medewerkers écht duurzaam inzetbaar te maken moeten zij er zelf mee aan de slag. Tijdens het congres Over Duurzame Inzetbaarheid krijgt u hiervoor de instrumenten.

Jaarlijks onderzoek naar DI
Aukje Nauta (Factor Vijf) presenteert de belangrijkste bevindingen uit het Nationaal Onderzoek Over Duurzame Inzetbaarheid 2017.

Kijk snel voor totale programma en schrijf u in>

Congres Anders Werken

20 april 2017 | Breukelen
In een wereld die continu verandert en waar ontwikkelingen elkaar in rap tempo opvolgen is HR de enige constante. Of toch niet? Blijf vernieuwen als HR. Ontdek hoe u zelf richting geeft aan een wendbare, toekomstbestendige organisatie, met tevreden medewerkers die samenwerken voor het beste resultaat.
Meer informatie / programma

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke twee weken het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

16 maart 2017
HR-wetgeving actualiteitendag
Na deze dag kunt u de actuele stand van zaken direct vertalen naar uw dagelijkse praktijk. We concentreren ons op: sociale zekerheid, pensioenen, arbeidsrecht en personeel&fiscus.
Meer informatie

28 maart 2017
Praktijkdag Strategische Personeelsplanning
Stuurt uw organisatie nog niet optimaal op de strategische inzet van personeel? Strategische personeelsplanning (SPP) is een goed hulpmiddel om dit te verbeteren. Kom thuis met een implementatieplan op maat. Meer informatie

 

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .