Stelling
"Werk waar je ziek van wordt moet je direct opzeggen."
68
29
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Home Anders werken Job crafting: in 5 stappen (en 3 manieren) naar de optimale baan
Anders werken

Job crafting: in 5 stappen (en 3 manieren) naar de optimale baan

Met meer plezier en energie naar je werk gaan kan als mensen zelf meer kunnen aanpassen in hun werk. Dat kan onder meer met job crafting: geef meer mogelijkheden voor persoonlijke ontwikkeling en een goede werk-privébalans. Dat zorgt voor duurzaam werk en beter functionerende mensen die gezonder en gelukkiger langer door kunnen werken. Maar job crafting is geen instant-recept uit een pakje. Het vraagt om grondig zelfonderzoek en veel testen.

Het uiteindelijke doel van job crafting is niet om iedereen alleen het werk te laten doen dat hij en zij “leuk” vindt. Job crafting betekent dat je zelf je functie vorm geeft, zodat je werk beter aansluit op je persoonlijke behoeftes en sterke kanten. Het gaat erom iedereen zo veel mogelijk de taken te geven die het best aansluiten bij hun persoonlijke sterke kanten, want dat ‘soort’ werk hou je echt een stuk(je) langer vol.

Job crafting maakt vitaler

Medewerkers die job craften zijn de helft (50%) vitaler dan medewerkers die dat niet doen, blijkt uit het onderzoek Vitality Connected van Schouten & Nelissen en Intermediair. Bovendien leveren ze meer kwaliteit, wordt hun toegevoegde waarde duidelijker, en weten werkgevers en opdrachtgevers beter dat ze de optimale bezetting hebben gevonden voor elke klus. Ook leidinggevenden hebben een belangrijke rol. Leidinggevenden die medewerkers stimuleren in hun persoonlijke ontwikkeling en zelfregie hebben 36 procent vitalere medewerkers.

5 Stappen naar de optimale baan

Leuk gezegd, maar hoe begin je met job craften? Want duidelijk is dat mensen dan eerst zichzelf goed moeten kennen, om het werk te herkennen dat ze niet alleen leuk vinden, maar ook van nature goed kunnen. Het vraagt om grondig zelfonderzoek. Een begin kan het volgende vijf-stappenplan zijn, waar elke medewerker zelf mee kan beginnen:

1} Maak een top tien van je taken;

2} Op nummer 1 staat de taak waar je het meeste tijd aan besteedt;

3} Geef per taak aan of de tijdbesteding toegenomen, afgenomen, gelijk gebleven of nieuw is;

4} Geef per taak aan of je deze graag, niet graag, soms wel, soms niet met plezier doet. Geef ook aan van welk talent helaas geen gebruik wordt gemaakt.

5} Ga in gesprek met een coach of leidinggevende om te onderzoeken met welke (kleine) aanpassingen jij je werk weer zinvoller kunt maken.

Scherp je persoonlijk profiel aan

Elke functie kan interessanter worden door te sleutelen aan de taken (het WAT). Bijvoorbeeld meer doen wat de medewerker zelf leuk vindt. Waarbij “leuk” niet alleen wil zeggen: werk waar je plezier aan beleeft, maar ook ander werk dat goed past omdat het goed aansluit bij je persoonlijke vaardigheden. Een van de manieren om dat te ontdekken is zelfonderzoek, coaching, een 360 graden beoordeling, of snuffelstages of job flirts. Probeer tijdelijk een andere functie. Of doe het werk eens op een andere manier, of praat regelmatig met andere collega’s over jouw werk en het werk dat zij doen. Kortom: verander het HOE van het werk, en je zult meer ontdekken. Medewerkers realiseren zich dan vaak dat een van hun taken die zij niet erg spannend of uitdagend vinden enorm veel waard is voor een ander. Dan is taakroulatie geboren, en dat geeft twee medewerkers en de organisatie meer voldoening (het WAAROM). Tenslotte kan de werkomgeving (bijvoorbeeld thuiswerken) die aanpassing zijn die het werkplezier weer voor een deel terug brengt (het WAAR).

Drie manieren om ‘baan te boetseren’

Volgens Patricia de Wit zijn er drie manieren waarop mensen zelf hun functie kunnen aanpassen. Ze kunnen hun taken aanpassen, de samenwerking met collega’s en klanten veranderen, en ook kunnen ze anders leren aankijken tegen hun werk.

1} Aanpassing van taken: de taken schrappen die je echt niet goed kunt of echt niet leuk vindt is het klassieke voorbeeld. Mits er mensen zijn die dat wel leuk vinden of goed kunnen, of als het goed is uit te besteden. Daar moeten alle betrokkenen het dan eerst wel over eens zijn. Mensen kunnen – als vorm van baanverrijking of als verkenning – ook meer of vaker de taken oppakken die ze leuk vinden, waar ze goed in zijn of waar ze beter in willen worden. Zoals een presentatie geven voor een zaal met kritische toehoorders. Wie puzzelen wel leuk vindt, gaat een analyse maken van de activiteiten die een onderdeel of afdeling uitvoert, en kijkt of dat efficiënter kan. Een ander voorbeeld komt van een coachee die zijn werk verrijkt heeft met het geven van gastlessen aan een onderwijsinstelling, louter omdat hij dat leuk vindt om te doen.

2} Samenwerking. Wie hiervoor kiest, zoekt meer – of juist minder – contact met bepaalde klanten of bepaalde collega’s. Zoals een extroverte administratief medewerker die steeds meer contacten ging leggen met klanten, gewoon omdat hij behoefte had aan meer klantcontact. Uiteindelijk heeft hij zijn werk veranderd in een meer sales-achtige functie. Patricia de Wit noemt ook iemand die geleerd heeft om een bepaalde collega waarmee het niet wilde klikken gewoon wat vaker te ontlopen. Hierdoor werd de sfeer op het werk een stuk beter.

3} Beeldvorming. Nog een andere manier van job craften is om anders te leren kijken naar je naar je eigen werk. Het gaat om de waarde en betekenis die je geeft aan het werk. Denk hierbij aan een startende manager die personele zaken vaak “lastig” vindt, terwijl de meeste managers een paar jaar later diezelfde personele kwesties juist de uitdaging en toegevoegde waarde van hun werk vinden.

Het werk uit-balanceren

De regie zoeken op de balans tussen wat energie geeft en wat energie vraagt in het werk is volgens Van Jessica van Wingerden, directeur Schouten Research een belangrijk thema bij job crafting: “Vitale medewerkers die vanuit een goede balans met passie en energie werken, maken het verschil. De vitaliteit van mensen heeft immers niet alleen een directe invloed op duurzame inzetbaarheid en gezondheid maar ook op creativiteit en innovatie. Hierin is een belangrijke rol weggelegd voor organisaties en hun leidinggevenden.” Overigens is er in België al een nadeel gesignaleerd van job crafting: wie het optimale takenpakket heeft, heeft ook de neiging om te fanatiek door te gaan. Dat leidt tot (te)veel werkstress. Ook die balans moet bewaakt worden…

Meer informatie

Lees alles over taak-, relatie- cognitie- en contextcraften (en hoe je erover in gesprek komt met je medewerkers) in het volledig herschreven GROTE gesprekkenboek. Klik hier voor meer informatie en bestellen.

Tags :
Categorie : Anders werken, Nieuws
E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

15 maart 2018
HR-wetgeving actualiteitendag
Na deze dag kunt u de actuele stand van zaken direct vertalen naar uw dagelijkse praktijk. We concentreren ons op: sociale zekerheid, pensioenen, arbeidsrecht en personeel&fiscus.
Meer informatie

 

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .