Stelling
"We denken veel te optimistisch over onze eigen inzetbaarheid."
46
16
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Home Dossiers Langer doorwerken Kan iedereen dit bijbenen?
Langer doorwerken

Kan iedereen dit bijbenen?

De meeste mensen met een lagere opleiding doen niet zoveel aan hun inzetbaarheid. Dat komt vooral omdat ze leren niet zo leuk vinden. En omdat ze meerdere veranderingen kort achter elkaar niet goed kunnen ‘volgen’. Deze conclusies trekt de onderzoeker Sanders van de Universiteit Maastricht in het proefschrift ‘Drie routes onderscheiden voor verduurzaming van inzetbaarheid’. Hij hoopt er op 8 juli op te promoveren.

Sanders vroeg zich af waarom lager opgeleide werknemers relatief weinig belangstelling tonen om iets te doen aan hun eigen inzetbaarheid, ook op latere leeftijd. Het komt niet zozeer omdat ze het niet belangrijk vinden, of omdat ze vinden dat hun werkgever daar op moet letten. Negatieve ervaringen met school weerhouden veel lager opgeleiden ervan om een opleiding te volgen. Positieve ervaringen opdoen met leren zou juist deelname aan scholing en ontwikkeling kunnen vergroten, en zo bijdragen aan hun duurzame inzetbaarheid.

Verduurzamingsroutes

Positieve ervaringen opdoen met ander werk, of een andere werkgever geeft met name oudere laagopgeleide werknemers meer vertrouwen in hun eigen arbeidsmobiliteit. Dat kan onder meer door contacten met klanten te stimuleren en meer afwisseling van taken te bieden. HR en het management kunnen zo het vertrouwen in de eigen kennis en kunde van lager opgeleiden stimuleren. Deze vorm van job crafting is een van de drie ‘verduurzamingsroutes’ die Sanders beschrijft in zijn proefschrift. Het gaat er dan om taken en processen in het werk zelf te veranderen, zodat ze optimaal aansluiten bij de capaciteiten en de vaardigheden van deze medewerker.

Drie inzetbaarheids‘routes’getimg3

Behalve deze taakontwerproute noemt Sanders nog twee trajecten of routes waarmee werknemers hun inzet duurzamer kunnen maken. De ontwikkelroute verwijst naar activiteiten die erop zijn gericht om iemands vaardigheden aan te passen op de vaardigheden die het werk vereist (of zal vereisen in de toekomst). Dat kan bijvoorbeeld via training en scholing. De mobiliteitsroute verwijst naar een verplaatsing van werknemers binnen of buiten de organisatie, met als doel om werk te vinden dat beter past bij de eigen vaardigheden dan het huidige werk.

Dakpansgewijs ontwikkelen

Belangrijkste conclusie die Sanders trekt in zijn proefschrift is dat er geen nieuwe HR instrumenten nodig zijn om de persoonlijke ontwikkeling van lager opgeleiden (ook ouderen) op gang te brengen. Het gaat er volgens hem om de toegang tot, en het gebruik van het bestaande instrumentarium onder lager opgeleiden gericht te stimuleren. Leren, en persoonlijke ontwikkeling door vaker iets anders of iets nieuws te doen moet aantrekkelijker worden voor lager opgeleiden. Dat kan onder meer door het kleinschaliger te maken. Het roer moet niet helemaal om, veel beter is het om er soms iets bij te doen, of iets anders te doen, of op een andere manier, iets dat aansluit bij de kennis en ervaring die de werknemer al langer heeft. In plaats van een meerjarige bijscholing zijn korte cursussen aantrekkelijker, want overzichtelijker. Zeker als ze ook nog deels online kunnen, op momenten die jou het beste uitkomen.

Vaak veranderen werkt verwarrendBergbeklimmer

Geleidelijk veranderen is beter, stelt Sanders, en dat blijkt volgens hem ook uit het gemak waarmee lager opgeleiden een re-organisatie verwerken. In organisaties die weinig re-organiseren lukt ze dat een stuk makkelijker dan in bedrijven die vaker en korter achter elkaar de boel overhoop gooien. Hoewel dat niet altijd valt te vermijden, beseft de onderzoeker, zou HR er volgens hem goed aan doen om erop te letten dat ook laagopgeleide en oudere werknemers erin meegaan, zeker als het gaat om groepen werknemers met schaarse kennis en vaardigheden.

Tags : , ,
Categorie : Langer doorwerken, Langer werken, Nieuws
E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

15 maart 2018
HR-wetgeving actualiteitendag
Na deze dag kunt u de actuele stand van zaken direct vertalen naar uw dagelijkse praktijk. We concentreren ons op: sociale zekerheid, pensioenen, arbeidsrecht en personeel&fiscus.
Meer informatie

 

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .