Stelling

Een werkrooster is niet meer nodig. Je regelt het beter onderling

26
22
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Home Dossiers Langer doorwerken Kan ik u verleiden tot wat duurzame inzet?
Langer doorwerken

Kan ik u verleiden tot wat duurzame inzet?

“Duurzaam inzetbaar zijn, dat is in je eigen belang.” Makkelijk gezegd, maar menig werknemer haalt zijn schouders op bij die uitspraak. Wat je doet in je werkende leven is vooral in het belang van je baas, je werkgever. Want die betaalt, dus bepaalt hij ook. Het lijkt een paradox, werknemers dwingen om in hun eigen belang duurzamer inzetbaar te worden. Toch kan het niet alleen, het moet ook. Betoogt hoogleraar en consultant Tinka van Vuuren.

Veel organisaties worstelen met de vraag: hoe krijgen we onze medewerkers zover dat zij voor hun eigen duurzame inzetbaarheid hun gedrag veranderen en daarmee structureel aan de slag gaan. Het gaat om een gezamenlijke verantwoordelijkheid van werkgevers én medewerkers om de inzetbaarheid te bevorderen, en om de randvoorwaarden die nodig zijn om dit te ondersteunen en te versterken.

Drie factoren

Uit het onderzoek ‘Sturen op eigen regie van werknemers op gezondheid. Een noodzakelijke paradox’, door Tinka van Vuuren, Mathilde Lub en Frans Marcelissen komen drie factoren die het meest van belang zijn bij het nemen van eigen regie op de gezondheid, als basis voor duurzame inzetbaarheid. Het gaat om bewust zijn, willen en mogen.

Sturen op zelf doen

Tinka van Vuuren legt uit wat ze daarmee bedoelt. “In het onderzoek kwamen we tot de conclusie dat het vergroten van eigen regie door de werknemers de beste manier is om de gezondheid en vitaliteit te stimuleren. Sturen op eigen regie is ogenschijnlijk paradoxaal, maar lijkt goed mogelijk als HR-adviseurs in hun plannen en activiteiten de eigen verantwoordelijkheid van de werknemer centraal blijven stellen.”

Boze geluiden

Toch lijkt dat een stevige sprong voor veel werknemers en bedrijfsorganisaties. Alom klinken boze geluiden over werknemers die het oneerlijk vinden dat juist zij langer door moeten gaan terwijl hun voorgangers met 63 of zelfs 61 ‘eruit’ konden stappen. Bouwvakkers voeren actie samen met de FNV omdat ze vrezen straks per rollator de steiger te moeten betreden.

Veranderingen gaan snel

De roep om een flexibele AOW klinkt steeds luider, bij vakbonden en in de politiek. Tinka van Vuuren is niet zo optimistisch over de mogelijkheden. “Kijk om je heen, de wereld verandert in hoog tempo. Eerder met pensioen is voor velen onbetaalbaar. Je hebt geen automatisch en vanzelfsprekend recht op AOW of VUT. Werknemers en werkgevers zullen samen naar andere manieren moeten zoeken om langer gezond, productief en prettig door te kunnen werken.”

Eigen regie nemen

Van Vuuren heeft wel begrip voor de teleurstelling en de boosheid die dat langer moeten doorwerken veroorzaakt bij sommige groepen werknemers. “Maar daarna komt toch de vraag: Hoe kunnen mensen stuk voor stuk meer eigen regie nemen op hun werkende leven, en zo veel mogelijk obstakels en belemmerende factoren wegnemen tegen langer doorwerken. Vooral mensen met een lagere of middelbare opleiding zien erg op tegen weer iets nieuws moeten leren. Je moet als medewerker lef tonen om je over die faalervaringen uit het verleden heen te zetten.”

Verder dan het beleidsplan

Het is niet alleen aan de werknemer zelf, benadrukt Van Vuuren. “Organisaties moeten verder gaan dan de mededeling: duurzaam inzetbaar staat in ons beleidsplan. Je moet laten zien dat de mogelijkheden er zijn, dat er budget en tijd is voor opleiding en ontwikkelactiviteiten, dat dit bedrijf het zeer waardeert als je aan je eigen inzetbaarheid werkt.” Van Vuuren denkt dat dit beter kan met allerlei kleine interventies dan met grootste gebaren en centraal uitgerolde programma’s. Zoals met nudging, waarbij je de medewerkers zachtjes in de gewenste richting laat bewegen.

De kunst van het verleiden

Maar wat is dan die kunst van het verleiden, met kleine gebaren en nudging meer mensen zover krijgen dat ze de gewenste kant op gaan? En is het niet paradoxaal om als organisatie te sturen op zelfredzaamheid van je medewerkers? Tinka van Vuuren bespreekt de vele factoren die van invloed zijn op de eigen regie van de werknemers tijdens het congres Over Duurzame Inzetbaarheid op 15 juni aanstaande. Het gaat van zaken die de werknemer zelf in de hand heeft tot zaken die de werkgever kan stimuleren. Niet met harde hand, maar met zachte dwang. Bijvoorbeeld met nudging. Daarover leert u nog meer in een speciale workshop tijdens het congres door psycholoog Joost Baalbergen.Bekijk het volledige programma.

Tags : , , , ,
Categorie : Langer doorwerken, Langer werken, Nieuws

Reageer op dit artikel

*


*

Inzet Op Maat 2017

20 en 21 november 2017 | Hét vakevent over duurzame inzetbaarheid


Met ‘fitte’ medewerkers houd jij jouw organisatie ook vitaal en kun je sneller inspelen op ontwikkelingen en kansen die zich voordoen. Vanuit HR kun je aangeven wat er moet gebeuren om collega’s beter inzetbaar te maken en te houden. Er liggen nieuwe kansen, maar het vraagt om een heldere visie en een aanpassing van jouw huidige beleid. Kom langs bij Inzet op Maat en laat je inspireren en informeren!

Klik hier voor totale programma en schrijf u in>>

Congres Over Duurzame Inzetbaarheid 2017

15 juni 2017 | Spelenderwijs duurzaam inzetbaar
Om medewerkers écht duurzaam inzetbaar te maken moeten zij er zelf mee aan de slag. Tijdens het congres Over Duurzame Inzetbaarheid krijgt u hiervoor de instrumenten.

Jaarlijks onderzoek naar DI
Aukje Nauta (Factor Vijf) presenteert de belangrijkste bevindingen uit het Nationaal Onderzoek Over Duurzame Inzetbaarheid 2017.

Kijk snel voor totale programma en schrijf u in>

Congres Anders Werken

9 november |Jaarbeurs
Innovatieve organisaties delen met u hoe zij ‘anders werken’. Hoe zij conventies hebben durven loslaten. Anders werken en anders denken over:

> de inrichting van de organisatie;
> samenwerking;
> het organiseren en inrichten van HR.
Meer informatie / programma

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke twee weken het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

1 juni 2017
Veilig contracteren van ZPP’er
Wat is de actuele stand van zaken omtrent contracteren van ZZP’ers? Aan de hand van praktijk-
voorbeelden analyseert u de risico’s rondom de flexibele schil binnen uw organisatie, ziet u hoe bij u de zaken ervoor staan en krijgt u advies.
Meer informatie 

12 oktober 2017
HR-wetgeving actualiteitendag
Na deze dag kunt u de actuele stand van zaken direct vertalen naar uw dagelijkse praktijk. We concentreren ons op: sociale zekerheid, pensioenen, arbeidsrecht en personeel&fiscus.
Meer informatie

 

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .