Stelling
"Werkgevers en werknemers willen Het Nieuwe Beoordelen om verschillende motieven."
9
16
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Home Achtergrond Kan je even blijven hangen?
Achtergrond

Kan je even blijven hangen?

Nederlanders zijn kampioen stilzitten. Bijna de helft van alle Nederlanders zit minstens 7 uur per dag. Van alle Europeanen zitten wij het meest elke dag. Dus toch maar dat halve uurtje per dag bewegen? Hoeft niet. Het kan ook anders…

Simone Caljouw, bewegingswetenschapper verbonden aan het UMCG in Groningen, heeft opnieuw een sterke relatie aangetoond tussen stilzitten en overgewicht, diabetes en cardiovasculaire ziekten. Mensen die veel stil zitten, gebruiken hun beenspieren niet. Vet en suiker wordt daarom minder snel uit het bloed opgenomen in het lichaam. Volgens Caljouw helpt zo nu en dan bewegen niet tegen de negatieve effecten van dat langdurig op stoelen zitten.

Veel meer bewegen

Diverse onderzoekers uit het Verenigd Koninkrijk kwamen al eerder tot die conclusie. Mensen moeten veel meer bewegen. Volgens het tijdschrift British Journal of Sports Medicine moet u minstens 2 uur per dag van die kantoorstoel af, en licht bewegen. Dat geeft veel minder risico op hart- en vaatziekten, diabetes en sommige vormen van kanker. Nog beter zou zijn: 4 uur bewegen tijdens elke (werk)dag. Zo blijkt uit vergelijkend bevolkingsonderzoek in de Verenigde Staten en Canada met studies over gezondheidseffecten bij mensen die meer bewegen.

Vier uur is optimaal

Wie vier uur per dag van zijn werkstoel komt, verkleint de kans op allerlei ellendige ziektes het meest. U werkt dan ongeveer zoals verpleegsters, leraren en fabrieksarbeiders die deze norm makkelijk halen. Vier uur is de optimale hoeveelheid beweging per dag, stellen de onderzoekers. Meer hoeft niet. Zeker langdurig staan is niet altijd even optimaal.

Uitsloven hoeft niet

Wat al helpt, is elk uur een paar minuten lichtintensief bewegen. Deze lichte fysieke activiteit dringt de kans op vroegtijdig overlijden met maar liefst 33 procent terug, stelt dokter Beddhu, hoogleraar Inwendige geneeskunde aan de Universiteit van Utah. “De focus ligt bijna altijd op matige of krachtige fysieke activiteit. Het is fascinerend om te zien dat ook lichte fysieke activiteit een lagere mortaliteit tot gevolg heeft,” zegt Beddhu. Mensen moeten wel echt bewegen: twee minuten extra staan per uur levert geen gezondheidsvoordelen op.

Kantoor wordt hang outplek…

Dat kantoorwerk ook echt anders kan, bleek eind vorig jaar aan de Looiersgracht in Amsterdam. Onderzoeker Erik Rietveld opende het project The End of Sitting in een galerieruimte. Het is een werkomgeving met schuine blokken, waar mensen alleen tegen kunnen leunen, hangen en half op liggen. Bewegingswetenschapper Caljouw onderzocht de effecten op een groep studenten. Hun benen waren vermoeider dan tijdens een dagje normaal studeren achter een bureau, maar ze voelden zich energieker. De opstelling wordt nader uitgewerkt.

(deels gebaseerd op: Facility Management, juli 2015)

Tags : , , ,
Categorie : Achtergrond, Arbeidsomstandigheden, Gezonder werken, Nieuws

0 reacties op Kan je even blijven hangen?

Congres Anders Werken

9 november |Jaarbeurs
Innovatieve organisaties delen met u hoe zij ‘anders werken’. Hoe zij conventies hebben durven loslaten. Anders werken en anders denken over:

> de inrichting van de organisatie;
> samenwerking;
> het organiseren en inrichten van HR.
Meer informatie / programma

Inzet Op Maat 2017

20 en 21 november 2017 | Hét vakevent over duurzame inzetbaarheid


Met ‘fitte’ medewerkers houd jij jouw organisatie ook vitaal en kun je sneller inspelen op ontwikkelingen en kansen die zich voordoen. Vanuit HR kun je aangeven wat er moet gebeuren om collega’s beter inzetbaar te maken en te houden. Er liggen nieuwe kansen, maar het vraagt om een heldere visie en een aanpassing van jouw huidige beleid. Kom langs bij Inzet op Maat en laat je inspireren en informeren!

Klik hier voor totale programma en schrijf u in>>

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

1 juni 2017
Veilig contracteren van ZPP’er
Wat is de actuele stand van zaken omtrent contracteren van ZZP’ers? Aan de hand van praktijk-
voorbeelden analyseert u de risico’s rondom de flexibele schil binnen uw organisatie, ziet u hoe bij u de zaken ervoor staan en krijgt u advies.
Meer informatie 

12 oktober 2017
HR-wetgeving actualiteitendag
Na deze dag kunt u de actuele stand van zaken direct vertalen naar uw dagelijkse praktijk. We concentreren ons op: sociale zekerheid, pensioenen, arbeidsrecht en personeel&fiscus.
Meer informatie

 

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .