Stelling
"We denken veel te optimistisch over onze eigen inzetbaarheid."
46
16
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Home Dossiers Gezonder werken ‘Laat die uitdagingen maar zitten…’
Gezonder werken

‘Laat die uitdagingen maar zitten…’

bewegen

Nederlandse werknemers zijn behoorlijk ‘honkvast’. Bijna driekwart werkt liever zijn hele leven voor één werkgever dan elk jaar te wisselen van baan. Ook wordt de comfort zone niet graag verlaten voor weer een nieuwe ‘uitdaging’. Dat concludeert BDO Accountants & Adviseurs op basis van onderzoek onder 1.400 medewerkers van mkb-organisaties en familiebedrijven.

Ook vinden de meeste medewerkers ruime secundaire arbeidsvoorwaarden belangrijker dan een hoog salaris en krijgen ze liever vrijheid in hun werk dan complimenten over hun prestaties. Een meerderheid werkt liever in zijn comfort zone dan dat hij constant wordt uitgedaagd.

Verschillen hoog-laagopgeleid

Er zijn verschillende aspecten die hoog en laag opgeleide werknemers motiveren in hun werk. Een meerderheid van de lager opgeleiden (57%) hecht aan een goed pensioen. Bij hoger opgeleiden vindt maar 39 procent dat erg belangrijk. Hoger opgeleiden kiezen eerder voor een prestatiebeloning, ze wisselen tweemaal zo vaak van werkgever en bijna twee van elke drie kiest voor een hoog salaris.

Wel ontwikkelen

Toch zijn ontwikkelingsmogelijkheden wel degelijk belangrijk voor alle medewerkers: bijna tweederde (65%) van wil liever redelijk dan goed verdienen als hij in een redelijk verdienende baan meer ontwikkelingsmogelijkheden heeft. Vooral babyboomers – de oudste generatie – is deze mening toebedeeld. De jongste generatie, Generatie Y, hecht meer waarde aan betekenisvol werk en levert daar graag salaris voor in.

Demotiverende leiding

Goede, inspirerende leiding is erg belangrijk voor medewerkers van alle leeftijden in alle typen organisaties. Meer dan twee op elke drie medewerkers (71%) levert liever al zijn ontwikkelingsmogelijkheden in dan dat hij doorwerkt met een demotiverende leidinggevende. Leidinggevenden zijn vaak demotiverend omdat ze met de verkeerde ontwikkelingsmogelijkheden komen. Het zijn mogelijkheden die vooral aansluiten bij de wensen van medewerkers tussen twintig en veertig jaar oud, constateert Jochem Poelman, Senior Manager Organisatieadvies HR bij BDO.

Meer groeimiddelen

En dan nog gaat het vaak alleen over opleidingen en cursussen. “Er zijn veel meer middelen om medewerkers te laten groeien. Denk aan job rotation, arbeidscoaching, snuffelstages of zogenaamde stretch assignments. Belangrijk is dat je medewerkers uitdaagt en net iets meer van ze vraagt dan ze gewend zijn.”

Let op de cao

Daarnaast is het wettelijk niet zonder meer mogelijk om flexibele arbeidsvoorwaarden aan te bieden. “Als een medewerker bijvoorbeeld liever een opleidingsbudget wil dan een overwerktoeslag, en dit laatste is geregeld bij CAO, dan is dit wettelijk niet mogelijk en is de eventuele nieuwe afspraak ongeldig. Hetzelfde geldt voor vakantiedagen: die zijn vaak bij CAO geregeld en dus niet eenvoudig in te wisselen.”

Werkgever biedt Werknemer heeft liever
Hoog salaris en beperkte secundaire arbeidsvoorwaarden 29% 71% Ruim pakket aan secundaire arbeidsvoorwaarden en een gemiddeld salaris
Een vaste gemiddelde beloning 56% 44% Beloning op basis van prestaties die mogelijk hoger uitvalt
Werk dat er niet toe doet met een hoog salaris 23% 77% Betekenisvol werk met een redelijk salaris
Later een goed pensioen 43% 57% Nu een hoger salaris
Een hoog salaris met beperkte ontwikkelmogelijkheden 35% 65% Veel ontwikkelingsmogelijkheden met een redelijk salaris
Eén keer per jaar een beoordelingsgesprek dat weinig duidelijkheid geeft 28% 72% Een werkgever die je bij elke handeling direct van feedback voorziet
Constant uitdagingen, maar nooit echt je kwaliteiten kunnen inzetten 40% 60% Werken in je comfort zone en doen waarin je goed bent, maar nooit een uitdaging
Een hoger salaris zonder promotiemogelijkheden 76% 24% Promotie zonder salarisverhoging
Een demotiverende leidinggevende 29% 71% Geen ontwikkelingsmogelijkheden in je werk
Op latere leeftijd minder baanzekerheid maar een hoog salaris 39% 61% Op latere leeftijd baanzekerheid maar een lager salaris

(Persbericht BDO Sterk Werk)

Tags : , , ,
Categorie : Gezonder werken, Nieuws
E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

15 maart 2018
HR-wetgeving actualiteitendag
Na deze dag kunt u de actuele stand van zaken direct vertalen naar uw dagelijkse praktijk. We concentreren ons op: sociale zekerheid, pensioenen, arbeidsrecht en personeel&fiscus.
Meer informatie

 

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .