Stelling
"Geef het geld voor uitkeringen uit aan opleidingen. Dan blijven we allemaal duurzaam aan het werk."
56
24
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Langer doorwerken Langer werken? Kan alleen met een gezonde leefstijl
Langer doorwerken

Langer werken? Kan alleen met een gezonde leefstijl

Weet u het nog? Tien porties groente of fruit per dag, meer beweging, minder suiker. U leeft er langer door en u kunt dan ook langer doorwerken. Zelfs in wereldkampioen consumptie de Verenigde Staten is die boodschap aan het doordringen. Paul Ebeling van Live Trading News komt met wat opmerkelijke aanvullingen op de tips voor een gezonde leefstijl die u al langer kent.

Zelfs de notoir-ongezond levende Amerikaan weet nu dat hij 75 tot 85 jaar zal worden. Gemiddeld, dus de werkelijke leeftijd kan best veel hoger uitpakken. Minder goed nieuws is dat vrijwel niemand die leeftijd zal halen zonder tenminste een chronische aandoening of ziekte. En dat kost geld, niet alleen in de VS maar ook hier door eigen bijdragen en eigen risico’s. Een gezondere leefstijl kan u dus veel geld besparen.

Acht tips voor gezonder en langer leven en werken

Ebeling citeert acht tips van ene “Dr. Roizen”, die zeker nuttig zijn voor de wat uitbundiger levende Amerikaan. Maar een wat bescheidener Europeaan kan er wellicht ook wat aan hebben.

1} Goede gewoonten aanleren.

Ons lichaam staat van nature in de overlevings-stand. We zijn geprogrammeerd om voedsel, geld en andere spullen te verzamelen voor de slechte tijden die onvermijdelijk eens zullen komen. Daar word je dik van, want die slechte tijden komen maar niet. Beter is dus om goede, gezonde gewoonten aan te leren. Zoals elke dag hetzelfde stuk groente en fruit eten. Dat is niet saai, maar gemakkelijker om niet te vergeten. Het wordt een gewoonte, inderdaad. Een goede. Uw lichaam gaat erom vragen. De volgende stap is permanent kiezen voor het mediterrane dieet, met veel gezonde vetten, proteïne, groenten en fruit en natuurlijke granen. Zoek ook vaste plaatsen en tijden uit waarop u loopt of fietst, zoals de trap naar de uitgang van het bedrijf.

2} Meet uw leefstijl.

Een typisch Amerikaanse tip. Ga niet alleen regelmatig naar de dokter om hartslag, bloeddruk en longfunctie op te laten meten. Beter is om te letten op meer gezondheidsindicatoren, zoals uithoudingsvermogen, stress, gewicht en buikomvang. Vooral dat laatste is een belangrijke indicator van overgewicht. Vuistregel: de buikomvang (te meten op de navel) moet minder dan de helft zijn van uw lichaamslengte. Pak een meetlint, kortom. En pak dan uw joggingschoenen, of de fiets.

3} Denk aan uw financiële gezondheid.

Voldoende geld op uw bankrekening alleen is niet genoeg om gezond te blijven leven. Er moet ook regelmatig wat blijven binnenkomen, zodat u steeds een gedeelte kunt reserveren voor pensioen en medische kosten. Dr. Roizen vindt deze drie kengetallen belangrijk: inkomsten versus uitgaven, uw schulden en uw bezittingen.

4} Prioriteer, of: durf te kiezen.

U kunt niet alles volmaakt doen. Dat geldt ook voor uw leefstijl. Bepaal dus wat voor u het belangrijkste is: genoeg verdienen om er zelf redelijk goed van te leven, zo lang mogelijk zo gezond mogelijk leven, genoeg spaargeld achter de hand houden om te blijven leven zoals u dat graag doet, in staat zijn om uw vrienden en familie te ondersteunen of maatschappelijk betrokken blijven. Kies (hoogstens) drie van deze vijf persoonlijke doelen als uw prioriteiten.

5} Leef doelbewust.

Probeer om bewust toe te werken (en te leven) naar uw persoonlijke prioriteiten. Hou bij hoe het met u gaat, zowel fysiek als mentaal als financieel. Elimineer zo veel mogelijk wat toewerken naar uw prioriteiten verstoort.

6} Ont-stressen.

Volgens Dr. Roizen kunt u echt doodgaan aan teveel stress. Maar te weinig stress in uw leven is ook weer niet gezond. Wie bewust leeft, werkt beheerst aan zijn persoonlijke doelen en prioriteiten. Dat geeft een tevreden gevoel, en werkt op zichzelf al ontspannend.

7} Zoek hulp van deskundigen.

Bouw aan een netwerk(je) van experts die u kunnen helpen bij het realiseren van uw persoonlijke doelen, zowel op fysiek als financieel en mentaal gebied. Zoek de mensen waarop u kunt terugvallen, ook zonder dat het u direct geld kost.

8} Stoppen met slechte gewoonten.

Beter leven kan altijd. Zeg dus nimmer meer dat u te oud bent om nog iets te veranderen aan uw leefstijl. Het kan wel, mits u voldoende doorzettingsvermogen ontwikkelt. Sta even stil bij elke verbetering ten goede, of schrijf het op in uw agenda. Dat geeft energie voor de volgende verbetering.Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Langer doorwerken, Langer werken, Nieuws
Congres Over Duurzame Inzetbaarheid

31 mei 2017 | Congres Over Duurzame Inzetbaarheid

Ook in 2018 staat Duurzame Inzetbaarheid hoog op de HR-agenda. Uit onderzoek blijkt echter dat de implementatie van DI voor veel organisaties complex is. De 10e editie van het congres Over Duurzame Inzetbaarheid van PW. helpt HR-professionals daarom met het implementeren van een toekomstbestendig duurzaam beleid. Aan de hand van theorie, best practices en workshops door de kenners op het gebied van duurzame inzetbaarheid.

Klik hier voor complete programma en schrijf u in>>

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

15 maart 2018
HR-wetgeving actualiteitendag
Na deze dag kunt u de actuele stand van zaken direct vertalen naar uw dagelijkse praktijk. We concentreren ons op: sociale zekerheid, pensioenen, arbeidsrecht en personeel&fiscus.
Meer informatie

 

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Over Duurzame Inzetbaarheid wordt mede mogelijk gemaakt door:Bekijk meer Vakmedianet Communities:

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid