Stelling
"Werkgevers en werknemers willen Het Nieuwe Beoordelen om verschillende motieven."
9
16
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Home Anders werken Leren te blijven leren, dat is duurzaam ontwikkelen
Anders werken

Leren te blijven leren, dat is duurzaam ontwikkelen

Professor Annelies van Vianen beschrijft in haar interessante boek ‘Dynamische loopbanen’ hoe statisch onze loopbanen eigenlijk nog zijn. En hoe slecht we in staat zijn om echt dynamisch om te gaan met werk en loopbaan.

Het ‘venijn’ lijkt te zitten in de onvoorspelbaarheid van loopbanen en van inhoud van het werk. Deze onvoorspelbaarheid is drastisch toegenomen. “Of we succesvol zijn in ons werk en onze loopbanen(>>PW De Gids Vakbase) wordt tegenwoordig niet alleen meer bepaald door onze functiespecifieke kennis en ervaring, maar vooral ook door de mate waarin we over brede en flexibele competenties beschikken. We moeten bereid blijven onze kennis en vaardigheden regelmatig te verversen en steeds nieuwe dingen te leren”. Dit leidt tot een nieuwe werkelijkheid die andere competenties van werkenden en werkgevers vraagt.

Leren en ontwikkelen
Voor werkenden ligt dat op het gebied van voorbereiding, de mate waarin we blijven dromen en fantaseren over de toekomst en dat kunnen vertalen naar concrete doelen. En op het gebied van verantwoordelijkheid nemen, wat we kunnen lezen als echte betrokkenheid bij onze eigen loopbaan, doorgaan bij tegenslag, hulp zoeken waar nodig en opkomen voor onze belangen. De derde loopbaancompetentie betreft verkennen. Ofwel het nieuwsgierig blijven en zelfreflectie kunnen toepassen. De vierde noemt Van Vianen vertrouwen; een stabiel positief zelfbeeld dat positief kan worden ontwikkeld door uitdagingen aan te gaan die moeilijk, maar tegelijkertijd haalbaar zijn.

Leren te blijven leren
Dat geeft een nieuwe dimensie aan ‘werkgeven’. De kern hiervan is in mijn optiek dat we een leeroriëntatie moeten creëren. Leren en ontwikkelen is een doel en de belangrijkste prestatie van de werkende. Dus niet het resultaat, maar de inspanning en de weg ernaar toe komen centraal te staan.

En dat geeft te denken over al die recent geïmplementeerde, goed doordachte, en resultaatgerichte beoordelings- en performancemanagementsystemen waarin KPI’s, targets en resultaten over elkaar heen buitelen. Die lijken dan veel te veel kortetermijngericht en de werkende te belemmeren in duurzame inzetbaarheid. Ik vraag me dus af of we niet het uitdagen van werkenden centraal moeten stellen.

Uitdagingen blijven zoeken
Concreet betekent dat dat we niet meer moeten denken in ratings en normaalverdelingen, maar te allen tijde een benadering moeten zoeken vanuit potentieel. Wie kent niet de ‘9 boxes’ (met op de x-as de performance en op de y-as het potentieel), die we prima als leidraad kunnen nemen? Zo kunnen we voortdurend alert zijn op het opnemen van nieuwe taken en verantwoordelijkheden voor medewerkers.

We moeten daarnaast aandacht hebben voor het erkennen van inspanning, onzekerheid en uitdaging. En hoewel er in High Performing Cultures ook aandacht is voor talentontwikkeling, verandermanagement en innovatie, wordt het wellicht toch eens tijd dat we overgaan naar High Developing Cultures.

HR-base, 13 mei 2014

Tags :
Categorie : Anders werken, Arbeidsomstandigheden, Blog, Competentiemanagement, Langer doorwerken, Opleiden en ontwikkelen, Uncategorized

One reacties op Leren te blijven leren, dat is duurzaam ontwikkelen

  1. Yvon Maesbrach

    klopt, wie uitdagingen kent kent ook de toekomst

Congres Anders Werken

9 november |Jaarbeurs
Innovatieve organisaties delen met u hoe zij ‘anders werken’. Hoe zij conventies hebben durven loslaten. Anders werken en anders denken over:

> de inrichting van de organisatie;
> samenwerking;
> het organiseren en inrichten van HR.
Meer informatie / programma

Inzet Op Maat 2017

20 en 21 november 2017 | Hét vakevent over duurzame inzetbaarheid


Met ‘fitte’ medewerkers houd jij jouw organisatie ook vitaal en kun je sneller inspelen op ontwikkelingen en kansen die zich voordoen. Vanuit HR kun je aangeven wat er moet gebeuren om collega’s beter inzetbaar te maken en te houden. Er liggen nieuwe kansen, maar het vraagt om een heldere visie en een aanpassing van jouw huidige beleid. Kom langs bij Inzet op Maat en laat je inspireren en informeren!

Klik hier voor totale programma en schrijf u in>>

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

1 juni 2017
Veilig contracteren van ZPP’er
Wat is de actuele stand van zaken omtrent contracteren van ZZP’ers? Aan de hand van praktijk-
voorbeelden analyseert u de risico’s rondom de flexibele schil binnen uw organisatie, ziet u hoe bij u de zaken ervoor staan en krijgt u advies.
Meer informatie 

12 oktober 2017
HR-wetgeving actualiteitendag
Na deze dag kunt u de actuele stand van zaken direct vertalen naar uw dagelijkse praktijk. We concentreren ons op: sociale zekerheid, pensioenen, arbeidsrecht en personeel&fiscus.
Meer informatie

 

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .