Stelling
"Direct na het diploma moeten jongeren een plan maken wat ze over 20 jaar gaan doen."
9
46
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Home Dossiers Langer werken Meer passie in je werk!
Langer werken

Meer passie in je werk!

Meer passie in je werk! Wie wil dat niet? Het ligt voor de hand waarom werkgevers staan te popelen om meer bevlogen medewerkers. Maar worden die er zelf niet heel erg moe van? Michelle M. Smith noemt op TNLT vijf sleutelfactoren om meer gedreven, en gedrevener mensen te krijgen.

Het is met passie eigenlijk net zoals met elke vuurtje: als je het niet onderhoudt, gaat het uit. Een passie blijft bestaan als hij goed aansluit bij uw eigen, persoonlijke drijfveren. Of er zelfs geheel mee overeen stemt. Dan merk je amper meer dat je werkt, en hou je het vanzelf veel langer en beter vol. En om dat vuurtje gaande te houden, heb je de grootste talenten nodig voor het soort werk dat je doet. Die mensen willen elk dag samenwerken met andere bevlogen collega’s aan het best mogelijke resultaat voor de onderneming.

Vragen stellen

Wie is dan die bevlogen, gepassioneerde, hartstochtelijke collega? Volgens Smith is dat iemand die goed oplet wat de organisatie doet, en daar voortdurend vragen bij stelt. Niet alleen kritisch, ook opbouwend, en niet alleen naar de organisatie maar ook naar zijn eigen rol daarin. Op zoek naar verbetermogelijkheden. En vooral niet: omdat die houding onderdeel is van zijn functieomschrijving, maar hij of zij doet dit helemaal uit zichzelf. Ze willen bij dit bedrijf werken omdat ze ervan overtuigd zijn dat deze organisatie de wereld een stuk(je) beter gaat maken. Ze geloven hartstochtelijk in dat doel van de onderneming, ze hebben alle middelen die nodig zijn, en ze voelen zich betrokken bij het werk van de anderen om samen dat verschil te maken.

5 Aanmaakblokjes voor gepassioneerd werken

Smith noemt vijf factoren die het vuur gaande houden richting die ideale situatie. Het is een bewerking van de ideeën van Jim Whitehurst in ‘The Open Organization: Igniting Passion and Performance’, zegt ze erbij.

1. Geef en laat altijd ruimte voor emoties.

Ze hebben nog altijd een negatieve bijklank, die emoties. Zeker op het werk, dan komt een emotionele kreet of uitbarsting al snel onprofessioneel over. Maar ook inspiratie, enthousiasme, motivatie en zelfs ‘ordinaire’ opwinding zijn emoties die bevlogenheid opwekken en versterken. Zonder dat kan je amper spreken van passie voor, en in je werk.

2. Soort zoekt soort.

Wie bij vacatures het zittende personeel vraagt om mogelijke kandidaten of tips, krijgt mensen met wie de collega’s graag willen samenwerken. De mensen die de kandidaat aanbrengen die het beste past binnen de organisatiecultuur moeten de hoofdprijs krijgen in het aanwerfprogramma dat u hiervoor kunt opstarten, aldus Smith.

3. Stook het vuurtje op.

Successen vieren. Vaak nog een ondergeschoven kind in onze bedrijfscultuur, maar Smith gelooft er heilig (hartstochtelijk?) in. Leg de belangrijke vergaderingen waar knopen worden doorgehakt of goede resultaten bekend worden gemaakt vast op video, en neem ze op in het bedrijfsjournaal of op het bedrijfsvideokanaal. En goede resultaten vragen zeker om een bedrijfsfeest, eentje dat de cultuur van het bedrijf versterkt uiteraard.

4. Bied autonomie.

Laat uw sterren het werk doen dat ze echt interesseert, en geef ze daarbij zo veel mogelijk ruimte. Denk aan job carving, of het ingrijpender job crafting. Doe een paar stappen achteruit, en verbaas u over de bevlogenheid waarmee ze hun zelfgekozen werk(wijze) aanpakken!

5. Zorg voor de juiste context.

Maatschappelijk (zeer) relevante organisaties kunnen niet goed functioneren met een uitgebreide bureaucratie. Ze zijn ooit opgericht om, dwars door alle structuren en afspraken heen, recht op hun doel af te gaan. Met alle (on)mogelijke middelen, maar altijd met passie. Regelmatig regels, conventies en afspraken kappen kan enorm helpen om het verband tussen functie en doel van de onderneming weer helder te krijgen. En omgekeerd: geef bij elke regel, procedure en protocol het verband met de bedrijfsmissie aan.

Breek er doorheen!

Michelle M. Smith schrijft haar artikel zelf met de ongetwijfeld broodnodige passie bij een onderwerp als bevlogenheid. Maar haar tips moeten wij, West-Europeanen, waarschijnlijk met wat korrels zout nemen. Cao’s, sociale akkoorden, afspraken en convenanten met or en vakbonden, regels over privacy, beloningsplafonds, regels voor kostenbeheersing, tegen vriendjespolitiek en afschuifgedrag, om maar wat korrels te noemen die de praktijk bij ons veel weerbarstiger maken dan in de Verenigde Staten. Of, wacht eens, is dat nu juist niet het grootste obstakel tegen werken met meer passie? Breek er gewoon eens doorheen!

Tags :
Categorie : Langer werken, Nieuws
Congres Anders Werken

9 november |Jaarbeurs
Innovatieve organisaties delen met u hoe zij ‘anders werken’. Hoe zij conventies hebben durven loslaten. Anders werken en anders denken over:

> de inrichting van de organisatie;
> samenwerking;
> het organiseren en inrichten van HR.
Meer informatie / programma

Inzet Op Maat 2017

20 en 21 november 2017 | Hét vakevent over duurzame inzetbaarheid


Met ‘fitte’ medewerkers houd jij jouw organisatie ook vitaal en kun je sneller inspelen op ontwikkelingen en kansen die zich voordoen. Vanuit HR kun je aangeven wat er moet gebeuren om collega’s beter inzetbaar te maken en te houden. Er liggen nieuwe kansen, maar het vraagt om een heldere visie en een aanpassing van jouw huidige beleid. Kom langs bij Inzet op Maat en laat je inspireren en informeren!

Klik hier voor totale programma en schrijf u in>>

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

1 juni 2017
Veilig contracteren van ZPP’er
Wat is de actuele stand van zaken omtrent contracteren van ZZP’ers? Aan de hand van praktijk-
voorbeelden analyseert u de risico’s rondom de flexibele schil binnen uw organisatie, ziet u hoe bij u de zaken ervoor staan en krijgt u advies.
Meer informatie 

12 oktober 2017
HR-wetgeving actualiteitendag
Na deze dag kunt u de actuele stand van zaken direct vertalen naar uw dagelijkse praktijk. We concentreren ons op: sociale zekerheid, pensioenen, arbeidsrecht en personeel&fiscus.
Meer informatie

 

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .