Stelling

Een werkrooster is niet meer nodig. Je regelt het beter onderling

17
20
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Home Achtergrond Menopauze: verborgen bedreiging inzetbaarheid?
Achtergrond

Menopauze: verborgen bedreiging inzetbaarheid?

Grofweg 1,5 miljoen vrouwen naderen de menopauze, of ze zitten er al in. Veertig procent van het ziekteverzuim van vrouwen tussen 45 en 55 jaar is gerelateerd aan de overgang. Dat leidt tot veel verloren arbeidsproductiviteit. Want de generatie die nu in de overgang komt, is de eerste die hoog is opgeleid én goed is vertegenwoordigd op de arbeidsmarkt. Veel ervaring en kennis dreigt zo voor het bedrijfsleven verloren te gaan.

De overgang als levensveranderende fase is universeel. Alle vrouwen hebben er in enige mate last van. Toch weten veel vrouwen er zelf nog te weinig van. Zo denken zij bijvoorbeeld dat de overgang zo rond hun vijftigste begint, en dat opvliegers en het uitblijven van de menstruatie de eerste tekenen zijn. Maar dat ligt anders.

Vaak niet herkend

De overgang begint jaren eerder, vaak al rond het vijfenveertigste levensjaar, en duurt gemiddeld zeven jaar. Symptomen in de eerste fase van de overgang (de premenopauze) zijn bijvoorbeeld concentratieverlies, vergeetachtigheid, emotionele instabiliteit, slapeloosheid en spier- en gewrichtspijnen. Juist omdat deze klachten vaak niet als overgangsklachten worden herkend, is de impact hiervan enorm. Ook op de werkvloer.

‘Verborgen kosten’

Klachten veroorzaakt door de menopauze kan namelijk leiden tot een hoger ziekteverzuim. Zo bleek uit een scriptieonderzoek van het Universitair Medisch Centrum Groningen in 2012. Vooral hoger opgeleide vrouwen in deze levensfase neigen door hun klachten (eerder) het arbeidsproces uit te stappen.

Eerder stoppen met werken?

Bijna de helft van de vrouwen vindt het moeilijk om tijdens deze fase voluit te blijven werken. Dat laat Brits onderzoek zien onder ruim 900 vrouwelijke managers en administratieve krachten. Twee derde van hen vindt dat de overgangsklachten de kwaliteit van hun werk negatief beïnvloeden. Een grote groep heeft zoveel moeite met het managen ervan dat ze overwegen minder uren te gaan werken. Of erger – net zoals blijkt uit het Nederlandse onderzoek – helemaal te stoppen.

Prijskaartje

De onbekendheid met de overgang wordt duur betaald. Zowel door werkgevers als door werknemers. De onbekendheid heeft veel te maken met het taboe rondom de menopauze. Er is geen 45-jarige vrouw die de vlag uithangt als ze vermoedt dat ze in de overgang is. Uit verschillende onderzoeken komt duidelijk naar voren dat veel vrouwen de overgang ‘in stilte’ verwerken. Vrouwen in hogere posities willen zich er niet over uiten. Ze vrezen dat ze dan hun aanzien en positie in de organisatie kwijt zijn als ze dat wel doen.

Eigenwaarde

Vooral vrouwen met een verminderd gevoel van eigenwaarde hebben meer moeite – ook psychisch – met de symptomen. Er zijn er die het liever aan laten komen op een arbeidsconflict als gevolg van gedrag of slechte resultaten in het werk dan dat ze zullen toegeven dat ze ‘in de overgang’ zijn. Als ze hun symptomen al als zodanig herkennen.

Gebrek aan informatie

Niet alleen de vrouwelijke werknemers zelf, ook hun leidinggevenden, HR en zelfs bedrijfsartsen weten er weinig tot niets van. Dat is niet vreemd. Niet eerder in de geschiedenis waren zo veel vrouwen in deze leeftijdscategorie vertegenwoordigd op de arbeidsmarkt. Genoeg redenen om dit fenomeen in goede banen te lijden. Zo kan de arbeidsproductiviteit van deze vrouwen zo veel mogelijk behouden blijven.

Overgangsklachten zijn veel beter te dragen als er goede informatie beschikbaar is voor de dames op de werkvloer. Dat laat Brits onderzoek van de Britse Occupational Health Research Foundation zien. En daar ligt een schone taak voor HRM-ers en leidinggevenden. Enkele tips:

  • Zorg dat je goed geïnformeerd bent over de overgang en bijbehorende gezondheidsklachten. Dit zorgt ervoor dat je de klachten herkent en tijdig kunt ingrijpen.
  • Zorg voor veiligheid in de organisatie. Moedig vrouwen aan hun klachten te bespreken met collega’s en leidinggevenden. Door er over te praten ontstaat lucht bij de vrouwen. Daardoor kunnen ze zelf stappen zetten ter verbetering van hun situatie, meer begrip van collega’s en leidinggevenden. Zo kan het taboe uit de wereld worden geholpen.
  • Geef medewerksters toegang tot informatie, advies en begeleiding. Dit zorgt voor herkenning en begrip bij de medewerksters zelf, wat al enorm helpt. Advies en begeleiding in deze fase kan helpen volop actief te blijven in het werkproces.
  • Verminder stress op de werkvloer. Een teveel aan stress is voor iedereen slecht. Maar met name op vrouwen in de overgang eist het zijn tol. Stress verergert alle overgangssymptomen. (Er zijn meer dan dertig overgangssymptomen bekend.) Alle reden om alert te zijn op stress. Lees meer in het artikel Zo herkent HR werkstress bij werknemers.
  • Promoot een vitale leefstijl door gezonde opties te bieden op het gebied van eten, drinken en beweging. Onderzoek laat zien dat een gezonde leefstijl actief bijdraagt tot het verminderen van klachten. Gezonde voeding, voldoende drinken en elke dag bewegen dragen zo bij tot het voorkomen van uitval. Simpele dingen kunnen al een wereld van verschil maken. Van het aanbieden van gezonde voeding en tussendoortjes, tot een trappenloopcompetitie.
  • Bied flexibele werktijden en betaald verlof. Tijdens de overgang kan de nachtrust ernstig verstoord raken door bijvoorbeeld nachtelijke zweten en opvliegers. Nacht in nacht uit slecht slapen leidt tot uitputting, concentratieproblemen en emotionele instabiliteit. Het kan al erg helpen als vrouwen na weer een zo’n slechte nacht een uurtje later kunnen starten. Ook helpt het als vrouwen kunnen kiezen voor extra verlof. Lees meer over verlofregelingen in het artikel Modernisering verlofregelingen: de wijzigingen op een rij.
  • Zorg voor een prettig klimaat en voor ventilatie op de werkplek. Opvliegers, een van de meest op de voorgrond staande symptomen van de overgang, kunnen ingrijpend zijn. Veel vrouwen kunnen zich tijdens een opvlieger niet meer goed focussen. Een aantal van krijgt zelfs een black out. Een goed klimaatbeheersingssysteem en bijvoorbeeld een ventilator op de werkplek maken dan een wereld van verschil. Niet alleen het aantal opvliegers vermindert, alsook de kracht ervan.

Lees het hele artikel op PW De Gids.

Tags :
Categorie : Achtergrond, Arbeidsomstandigheden, Gezonder werken, Nieuws, Vitaliteit

0 reacties op Menopauze: verborgen bedreiging inzetbaarheid?

Inzet Op Maat 2017

20 en 21 november 2017 | Hét vakevent over duurzame inzetbaarheid


Met ‘fitte’ medewerkers houd jij jouw organisatie ook vitaal en kun je sneller inspelen op ontwikkelingen en kansen die zich voordoen. Vanuit HR kun je aangeven wat er moet gebeuren om collega’s beter inzetbaar te maken en te houden. Er liggen nieuwe kansen, maar het vraagt om een heldere visie en een aanpassing van jouw huidige beleid. Kom langs bij Inzet op Maat en laat je inspireren en informeren!

Klik hier voor totale programma en schrijf u in>>

Congres Over Duurzame Inzetbaarheid 2017

15 juni 2017 | Spelenderwijs duurzaam inzetbaar
Om medewerkers écht duurzaam inzetbaar te maken moeten zij er zelf mee aan de slag. Tijdens het congres Over Duurzame Inzetbaarheid krijgt u hiervoor de instrumenten.

Jaarlijks onderzoek naar DI
Aukje Nauta (Factor Vijf) presenteert de belangrijkste bevindingen uit het Nationaal Onderzoek Over Duurzame Inzetbaarheid 2017.

Kijk snel voor totale programma en schrijf u in>

Congres Anders Werken

9 november |Jaarbeurs
Innovatieve organisaties delen met u hoe zij ‘anders werken’. Hoe zij conventies hebben durven loslaten. Anders werken en anders denken over:

> de inrichting van de organisatie;
> samenwerking;
> het organiseren en inrichten van HR.
Meer informatie / programma

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke twee weken het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

1 juni 2017
Veilig contracteren van ZPP’er
Wat is de actuele stand van zaken omtrent contracteren van ZZP’ers? Aan de hand van praktijk-
voorbeelden analyseert u de risico’s rondom de flexibele schil binnen uw organisatie, ziet u hoe bij u de zaken ervoor staan en krijgt u advies.
Meer informatie 

12 oktober 2017
HR-wetgeving actualiteitendag
Na deze dag kunt u de actuele stand van zaken direct vertalen naar uw dagelijkse praktijk. We concentreren ons op: sociale zekerheid, pensioenen, arbeidsrecht en personeel&fiscus.
Meer informatie

 

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .