Stelling
"Bij zelfsturing wordt de teambuilding veel te vaak vergeten."
28
16
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Anders werken Multiteamen is schaken op meerdere borden
Anders werken

Multiteamen is schaken op meerdere borden

Multitasken, meerdere activiteiten uitvoeren in dezelfde periode, zit in het verdomhoekje. Bijna niemand kan de concentratie opbrengen om alles goed uit te voeren. De activiteiten één voor een, na elkaar doen geeft veel betere resultaten. Maar wie heeft nog de luxe om zo te kunnen werken, vragen Heidi K. Gardner en Mark Mortensen zich af op HBR. Zeker nu we steeds vaker in teamverband werken, moeten we kort achter elkaar behoorlijk verschillende dingen doen. Schaken op meerdere borden tegelijk, kan je dat leren? Zodanig dat de stress je niet nekt en je het ‘kunstje’ vaker en langer volhoudt?

In theorie lijkt werken in meerdere teams aan meerdere projecten in dezelfde periode erg aantrekkelijk. De afwisseling van taken vinden veel mensen erg stimulerend, als een team ergens mee bezig is waar jij niet zoveel inbreng in hebt kan je meer tijd besteden aan andere klussen, en in andere situaties ben jij degene die met verrassende ideeën of oplossingen komt. Tot zover de theorie over multiteamwork.

Gevraagd: bijna-kameleon

Gardner en Mortensen hebben na 15 jaar onderzoek vastgesteld dat veel mensen zich opgejaagd voelen wanneer ze gelijktijdig moeten werken aan diverse projecten in verschillende teams. Snel wisselen tussen taken en teams vreet energie en is iets dat je vaak pas na langere tijd onder de knie krijgt. Bovendien heeft elk team zijn eigen omgangsvormen en manier van werken, inclusief de verwachtingen over het resultaat en de gewenste samenwerkingsvorm. Als je dan ook nog verschillende rollen moet vervullen in diverse teams, zoals leider in het ene team en meewerker in het andere, dan moet je van goeden huize komen om overal een zinvolle bijdrage te kunnen leveren. Eentje waar je zelf ook nog wat van opsteekt, in plaats van overal hetzelfde kunstje herhalen.

3 Uitgangspunten voor multiteamen

Om de tijd in diverse teams zo goed mogelijk te besteden, de stress te minimaliseren en bij te dragen aan je persoonlijke ontwikkeling noemen Gardner en Mortensen drie uitgangspunten die gelijktijdig werken aan verschillende projecten in diverse teams makkelijker maken.

1} Zoek naar de optimale tijdsindeling.

Bekijk de projecten regelmatig opnieuw in onderlinge samenhang. Wat zijn de kritische momenten bij het tot stand komen van elk teamresultaat of deelresultaat? Hierop zou een multiteamlid zijn week- of zelfs maandagenda regelmatig moeten bijstellen. Dan herken je eerder wanneer er (te)veel piekperioden tegelijk zijn, en kan je proberen om wat pieken op- of uit te schuiven.
Hierbij hoort ook: regelmatig opnieuw de taken prioriteren. Wat zijn de belangrijkste resultaten in elk project, voor elk team? Wat zijn de belangrijkste doelen waar jij aan kunt bijdragen? Het beste kan een multiteamlid daar stuk voor stuk, dus achtereen, aan werken. Wie (te) vaak switcht tussen taken en teams, heeft steeds opnieuw insteltijd nodig om de informatie van de andere taken naar de achtergrond te laten zakken. Het gevolg is concentratieverlies en slechter resultaat dan wanneer je de taken achter elkaar uitvoert. En als je weet dat je vaak onderbroken gaat worden tijdens een taak: probeer om dan een taak uit te voeren waarbij je de draad makkelijk weer kunt oppakken.

2} Doe aan verwachtingsmanagement.

Wie bezig is met een concentratietaak, doet er goed aan om een bordje ‘niet storen’ op te hangen. Dat geldt ook in het digitale tijdperk: zet zo veel mogelijk stoorzenders uit. Zet mail en berichtendiensten uit tijdens dat werk, met een automatische verwijzing naar de tijd waarop je klaar zult zijn.
Laat ook regelmatig weten hoe ver je bent met die ingewikkelde taak. Zeker als de taak lang duurt. Dat geeft vooral managers het prettige gevoel dat ze het project beheersen. Duiken er toch stoorzenders op tijdens het werk, bevestig dan kort en krachtig dat je hun input hebt begrepen, bijvoorbeeld met een kort ‘weet ik’ of een knikje ter bevestiging. Mensen weten dan dat je erop terug komt als je hiermee klaar bent.

3} Denk (ook) aan jezelf.

Hier noemen Gardner en Mortensen een belangrijk aspect van multiteamwork dat makkelijk wordt vergeten. Werken aan meerdere projecten tegelijk betekent vaak dat de multiteamer sommige kennis en ervaring opgedaan door een team en ontwikkeld in dat team niet goed begrijpt, of niet volledig ‘meekrijgt’. De multiklusser is er minder vaak bij, en hij maakt ook niet alle ontwikkelstappen volledig mee. Zo kan ook de meerwaarde die een multiklusser of teamhopper zelf levert aan elk project tegenvallen, omdat hij niet veel meer doet dan hetzelfde trucje in verschillende omgevingen.
De multiklusser doet er dus goed aan om proactief, en van tevoren te bepalen welke kennis hij wil opdoen in elk team, welke doelen hij wil bereiken en wat hij van zijn deelname wil opsteken. Hierbij kan ook horen: bepaal vooraf met welke mensen je per se wilt samenwerken. En wat er volgens Gardner en Mortensen zeker bij hoort is regelmatig kort de tijd nemen om je persoonlijke doelen na te lopen. Welke informatie, welke ervaringen opgedaan tijdens dit project hebben me wijzer gemaakt op weg daarheen? Heb ik er al wat van geleerd, en wat zou ik van elke activiteit nog moeten opsteken?

Een goede Karpov

Vooral met deze zelfreflectie noemen Gardner en Mortensen een belangrijke meerwaarde van multiteamwork voor de teamworker zelf. Zeker als simultaan werken aan meerdere projecten en meerdere teams min of meer de norm wordt voor werk in de nabije toekomst, zoals zij verwachten. Het komt, kort samengevat, neer op goed zelfmanagement, waarbij uitstekende zelfkennis de belangrijkste eigenschap is om gelijktijdig goed te kunnen schaken op meerdere borden. Bij die zelfkennis hoort wat ons betreft ook weten welke dag- en weekindeling het beste past bij je persoonlijke leefstijl. Wanneer kom je tot je beste prestaties, en wanneer is de beste tijd voor routine, reflectie en ontspanning? Wie dat toepast op de eerste twee punten heeft de beste kans om een goede Karpov (of zelfs Gareyev) te worden…Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Anders werken, Nieuws, Tools
Hét event Duurzame Inzetbaarheid

Hét event Duurzame Inzetbaarheid (voorheen Inzet op Maat), is hét vakevent waar u letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat u moet doen om er binnen uw organisatie mee aan de slag te gaan.

Het is het enige event in Nederland over Duurzame Inzetbaarheid waarbij een beursvloer, congres, interactieve sessies en het netwerken wordt gecombineerd. Hierdoor stelt u zelf uw eigen programma samen, afhankelijk van de vragen waar u een antwoord op wilt hebben.

Kom ook en verrijk uw kennis, wissel ervaringen uit en netwerk met elkaar!

Klik hier voor meer informatie & inschrijven

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

11 oktober en 8 november 2018
HR-wetgeving actualiteitendag
Na deze dag kunt u de actuele stand van zaken direct vertalen naar uw dagelijkse praktijk. We concentreren ons op: sociale zekerheid, pensioenen, arbeidsrecht en personeel&fiscus.
Meer informatie

 

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Over Duurzame Inzetbaarheid wordt mede mogelijk gemaakt door:Bekijk meer Vakmedianet Communities:

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid