Stelling
"Geef het geld voor uitkeringen uit aan opleidingen. Dan blijven we allemaal duurzaam aan het werk."
56
24
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Anders werken Nieuw plan voor een persoonlijke leerrekening
Anders werken

Nieuw plan voor een persoonlijke leerrekening

Iedere volwassen Nederlander moet een persoonlijke leerrekening krijgen. Met het geld van die rekening kan hij zich zijn leven lang bijscholen. Dat vindt de Commissie Sap, die door minister Bussemaker was gevraagd advies uit te brengen over een leven lang leren.

De commissie, onder leiding van voormalig GroenLinks-leider Sap, wijst erop dat de vaste baan voor het leven nauwelijks meer voorkomt. Omdat de arbeidsmarkt door flexibilisering en de opkomst van robots snel verandert, dreigen mensen die niet verder leren buiten de boot te vallen, waarschuwt zij. Daarom is een persoonlijke of individuele leerrekening nodig, vindt de commissie. Dat is vooral voordelig voor mensen met een lagere of middelbare scholing, tot mbo-4 schat de commissie in. Maar de overheid zou voor iedereen een geblokkeerde leerrekening moeten openen.

Geblokkeerde rekening

Het scholingsbudget op de individuele leerrekening moet komen van de overheid, werkgevers en van de budgethouder zelf. Wie een opleiding wil volgen, betaalt dat zelf met geld van de geblokkeerde rekening. De overheid moet tijdens de looptijd van 45 jaar €17.000 per persoon bijdragen en werkgevers €20.500. De werknemer moet zelf de rest aanvullen. De overheid kan geld vinden voor de leerrekeningen door de bestaande scholingsbudgetten die nu te vinden zijn bij de ministeries van Onderwijs, Sociale Zaken en Economische Zaken te bundelen.

Digitaal cv

Behalve een leerrekening moet er een digitaal cv komen waarin alle kennis én ervaring van de eigenaar wordt vastgelegd. Bijscholing zou ook beter moeten aansluiten op de behoeften van werkenden en op de regio waarin zij werken. De commissie Sap adviseert om een deltacommissaris te benoemen die samen met werknemers, werkgevers, onderwijsinstellingen en de overheid concrete afspraken maakt over een leven lang leren.

SER-plan

Het plan van de commissie-Sap doet sterk denken aan de persoonlijke ontwikkelrekening die de Sociaal Economische Raad (SER) een week eerder voorstelde. Dat plan behelst een Periodieke Arbeidsmarktscan (PAS) voor de gehele beroepsbevolking. Met de scan kan iedereen een actueel beeld krijgen van zijn inzetbaarheid op de arbeidsmarkt. Nieuw in te richten ‘loopbaanwinkels’ moeten deze PAS aanbieden, en werkenden en werkzoekenden ondersteunen bij verbetering van hun arbeidsmarktpositie. Dat kunnen ze onder andere door met een Persoonlijke Ontwikkelrekening zelf opleiding en ontwikkeling bekostigen. Zowel de SER als de commissie Sap hopen dat de onderhandelaars over een nieuwe regering hun plannen in een regeerakkoord opnemen.

(ANP)Print Friendly, PDF & Email
Tags : , ,
Categorie : Anders werken, Nieuws, Politieke besluitvorming
Congres Over Duurzame Inzetbaarheid

31 mei 2017 | Congres Over Duurzame Inzetbaarheid

Ook in 2018 staat Duurzame Inzetbaarheid hoog op de HR-agenda. Uit onderzoek blijkt echter dat de implementatie van DI voor veel organisaties complex is. De 10e editie van het congres Over Duurzame Inzetbaarheid van PW. helpt HR-professionals daarom met het implementeren van een toekomstbestendig duurzaam beleid. Aan de hand van theorie, best practices en workshops door de kenners op het gebied van duurzame inzetbaarheid.

Klik hier voor complete programma en schrijf u in>>

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

15 maart 2018
HR-wetgeving actualiteitendag
Na deze dag kunt u de actuele stand van zaken direct vertalen naar uw dagelijkse praktijk. We concentreren ons op: sociale zekerheid, pensioenen, arbeidsrecht en personeel&fiscus.
Meer informatie

 

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Over Duurzame Inzetbaarheid wordt mede mogelijk gemaakt door:Bekijk meer Vakmedianet Communities:

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid