Stelling
"Werkgevers en werknemers willen Het Nieuwe Beoordelen om verschillende motieven."
9
16
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Home Dossiers Langer doorwerken Nieuwe instrumenten voor langer doorwerken
Langer doorwerken

Nieuwe instrumenten voor langer doorwerken

De brancheorganisaties ABU, Cedris, NRTO en OVAL hebben een plan gelanceerd om een leven lang leren en ontwikkelen voor iedereen mogelijk te maken. Mariëtte Hamer, voorzitter van de SER, nam het aanbod in ontvangst.

Het gaat om een Periodieke Arbeidsmarktscan (PAS) voor werkenden en werkzoekenden. Met de scan kan iedereen een actueel beeld krijgen van zijn inzetbaarheid op de arbeidsmarkt. Nieuw in te richten ‘loopbaanwinkels’ moeten deze PAS aanbieden, en werkenden en werkzoekenden ondersteunen bij verbetering van hun arbeidsmarktpositie. Dat kunnen ze onder andere door met een Persoonlijke Ontwikkelrekening zelf opleiding en ontwikkeling bekostigen. Zo kan de beroepsbevolking zelf, onafhankelijk van contract, werkgever of overheidsregeling de regie voeren over zijn loopbaan. Ook dat komt de inzetbaarheid van veel mensen ten goede.

Blijven ontwikkelen essentieel

En dat is volgens de brancheorganisaties hard nodig. Kennis veroudert steeds sneller en toch moet iedereen langer doorwerken. Mensen moeten zich dus blijven ontwikkelen om op de steeds veranderende arbeidsmarkt een plek te kunnen krijgen of te houden. De koepels vinden dat er tot nu toe te weinig impulsen zijn om dit mogelijk te maken. Dit aanbod moet het tij keren en leiden tot een cultuuromslag.

Persoonlijke ontwikkelrekening

Met een persoonlijke ontwikkelrekening kunnen werkenden en werkzoekenden fiscaal aantrekkelijk sparen voor opleiding en ontwikkeling. Werkgevers, sociale partners en de overheid kunnen geld of europunten hierop storten. De eigenaar van de persoonlijke ontwikkelrekening heeft zelf de regie over deze rekening.

Tegoed overheid

Lager- en middelbaar opgeleiden kunnen met een Persoonlijke Ontwikkelrekening rekenen op extra financiële ondersteuning door de overheid tot een maximum van 5.000 europunten. Deze worden omgezet in euro’s als ze daadwerkelijk worden besteed. De koepels sluiten niet uit dat op termijn een extra bijdrage van de overheid ook naar andere groepen moet gaan.

Investeringsagenda

Het aanbod van de koepels past bij de investeringsagenda die nodig is voor Nederland. Het faciliteert burgers en bedrijven en biedt de overheid de kans om collectieve middelen gericht in te zetten. Het moet leiden tot meer samenhangend beleid én uitvoering in de praktijk. ABU, Cedris, NRTO en OVAL bieden daarvoor hun expertise en ervaring aan. Het aanbod is een nadere uitwerking van het statement ‘Iedereen aan de slag’ dat de koepels vorig jaar juni lanceerden.

Werknemer heeft zelf regie

Het CNV kan zich goed vinden in het plan, omdat werknemers zelf de regie houden over hun scholing en daarbij financiële steun krijgen. Het CNV ijvert al jaren voor een persoonlijk ontwikkelbudget en biedt zelf al een  leerrekening aan. Ook de Vakcentrale voor Professionals (VCP) juicht het toe dat de werknemer zelf het heft in hand kan nemen met een eigen budget.

Neemt de werknemer die regie ook?

Om medewerkers écht duurzaam inzetbaar te maken moeten zij er zelf mee aan de slag. Uit diverse onderzoeken, waaronder de Nationale Onderzoeken duurzame inzetbaarheid van dit en vorig jaar, blijkt dat er nog niet veel medewerkers zijn die hun inzetbaarheid zelf (mee) vorm geven. Men is nog vrij passief en kijkt vooral ‘naar boven’, naar de wensen van het management en naar de voortschrijdende klok. Maar steeds minder mensen kunnen ‘hun tijd uitzitten.’ Tijdens het congres Over Duurzame Inzetbaarheid op 15 juni aanstaande krijgt u alle instrumenten om een programma en een aanpak te maken op de maat van de medewerkers zelf. Klik hier voor het volledige programma

Tags : , ,
Categorie : Langer doorwerken, Langer werken, Nieuws
Congres Anders Werken

9 november |Jaarbeurs
Innovatieve organisaties delen met u hoe zij ‘anders werken’. Hoe zij conventies hebben durven loslaten. Anders werken en anders denken over:

> de inrichting van de organisatie;
> samenwerking;
> het organiseren en inrichten van HR.
Meer informatie / programma

Inzet Op Maat 2017

20 en 21 november 2017 | Hét vakevent over duurzame inzetbaarheid


Met ‘fitte’ medewerkers houd jij jouw organisatie ook vitaal en kun je sneller inspelen op ontwikkelingen en kansen die zich voordoen. Vanuit HR kun je aangeven wat er moet gebeuren om collega’s beter inzetbaar te maken en te houden. Er liggen nieuwe kansen, maar het vraagt om een heldere visie en een aanpassing van jouw huidige beleid. Kom langs bij Inzet op Maat en laat je inspireren en informeren!

Klik hier voor totale programma en schrijf u in>>

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

1 juni 2017
Veilig contracteren van ZPP’er
Wat is de actuele stand van zaken omtrent contracteren van ZZP’ers? Aan de hand van praktijk-
voorbeelden analyseert u de risico’s rondom de flexibele schil binnen uw organisatie, ziet u hoe bij u de zaken ervoor staan en krijgt u advies.
Meer informatie 

12 oktober 2017
HR-wetgeving actualiteitendag
Na deze dag kunt u de actuele stand van zaken direct vertalen naar uw dagelijkse praktijk. We concentreren ons op: sociale zekerheid, pensioenen, arbeidsrecht en personeel&fiscus.
Meer informatie

 

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .