Stelling
"We denken veel te optimistisch over onze eigen inzetbaarheid."
40
15
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Home Achtergrond Ook het hoofd is nodig voor duurzame inzet …
Achtergrond

Ook het hoofd is nodig voor duurzame inzet …

De bouwsector ziet een groot tekort aan kennis opkomen. Het is een groter probleem dan het groeiend tekort aan handen. Dit blijkt uit onderzoek van USP Marketing Consultancy onder 700 bedrijven uit de bouw- en installatiesector. Het is niet de enige sector met een groeiend kennistekort.

De juiste competenties op de juiste plek: werkgevers in de bouw stoeien ermee. In de bouwsector heeft veertig procent van de werkgevers nu al moeite om de juiste medewerkers met de juiste kennis binnen te halen. Vooral installateurs en aannemers zeggen voor deze uitdaging te staan. En het aantal werkgevers met een kennistekort neemt alleen nog maar toe: van de werkgevers met meer dan twintig man in dienst verwacht nog eens 20 procent de komende twee jaar hiermee te moeten dealen.

Vooral kennis

Ook het tekort aan ‘handjes’ speelt een rol in de sector, zo laat het onderzoek zien. Maar in vergelijking met het tekort aan de juiste competenties is dat minder urgent. Daar waar zo’n zestig procent van de bedrijven een kwalitatief tekort (kennis) ervaart of op korte termijn verwacht, is een kwantitatief tekort (handen) bij ´slechts´ vijf op de tien bedrijven aan de orde. Het tekort aan personeel geldt, evenals bij het kennistekort, voornamelijk bij installateurs, aannemers en de grotere bedrijven.

Vergrijzing

De bouwsector heeft al jaren te maken met een grotere uitstroom van personeel dan nieuwe instroom, onder meer door de vergrijzing. Daarnaast wordt het bouwproces steeds complexer, waardoor het gevraagde kennisniveau steeds hoger komt te liggen. Strategische personeelsplanning was vijf jaar geleden al belangrijk, maar is nu absolute noodzaak, stelt USP. Werkgevers in de bouw moeten bijvoorbeeld flink werken aan hun retentiestrategieen om hun huidige talent aan zich te binden.

Kennis en techniek

De sector is geen uitzondering: steeds meer sectoren hebben de afgelopen jaren een mismatch zien ontstaan tussen de aanwezige competenties en de benodigde competenties. Zelfs in de grafimediabranche, waar de werkloosheid al jaren hoog is, verwachten werkgevers een tekort aan vakmensen. Veranderingen in technologie en kennis gaan razendsnel en veel organisaties slagen er niet in de opleiding van hun medewerkers bij te houden op het benodigde peil. Hoewel talentmanagement een van de topprioriteiten is van HR, schiet de opleiding van personeel bij veel werkgevers tekort.

(Platform Over Personeelsplanning)

Tags :
Categorie : Achtergrond, Langer werken, Nieuws
E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

15 maart 2018
HR-wetgeving actualiteitendag
Na deze dag kunt u de actuele stand van zaken direct vertalen naar uw dagelijkse praktijk. We concentreren ons op: sociale zekerheid, pensioenen, arbeidsrecht en personeel&fiscus.
Meer informatie

 

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .