Stelling
"Maak geen opleidingsplan, maar een inzetbaarheidsplan."
0
0
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Home Achtergrond Pareer de robot met duurzamer inzet
Achtergrond

Pareer de robot met duurzamer inzet

De baanloze economie lijkt in aantocht. Robotisering, onder andere aangekondigd door onze minister van Sociale Zaken, zorgt ervoor dat de droomvakantie in drie muisklikken is betaald en dat de muziek waar u nu voor in de mood bent direct tot u komt via Spotify. Apps op uw mobile device bewijzen u aan de lopende band 24 uur per dag diensten, van wegwijs zijn in een kris-kras jaren ’90 woonwijk tot loopbaanadvies en secretariaatsdiensten on the fly om 3 uur ‘s nachts. Winkels zijn vervangen door rijen bestelbusjes die aan huis afleveren. Wat is nog duurzaam in deze techno ‘maelström’?

Veel banen die twintig jaar geleden nog floreerden, bestaan nu amper meer. En wie twintig jaar vooruit durft te kijken, krijgt het benauwd als hij denkt aan de banen die we nu nog hebben. Frey en Osborn, twee futuristen aan de Universiteit van Oxford voorspelden vorig jaar al dat over twintig jaar tot de helft van de banen in de middenklasse is verdwenen door de huidige technologische ontwikkelingen. Vervangen door mechanische collega’s, denkt men in de VS, door wezens die niet hoeven te lunchen, nooit staken en nimmer ziek of op vakantie zijn.

Werk wordt weer gevonden
Hoe heerlijk, denkt u als consument en werkgever en hoe vreselijk als het uw huidige baan betreft. Wordt het stempelen met miljoenen conculega’s? “Voorlopig lijkt het verdwijnen van banen door technologie geen reden tot paniek, al zijn er wel redenen je zorgen te maken”, aldus Mark Dijkstra, promovendus economie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij stelt dat het einde van werkgelegenheid al vaker is aangekondigd en vraagt zich af waarom nu wel ineens alle banen zouden verdwijnen. Het is nog steeds zo dat na een periode van werkloosheid de meeste ‘stempelaars’ weer werk vinden, ondanks een voortdenderende technologie en uitdijende bevolking.

Duurzame inzet als constante

Het werk blijft dus, maar het wordt (alweer) anders. Verandering als enige constante betekent voortdurende aanpassing. Duurzame inzetbaarheid blijft als thema dus nog lange tijd relevant. Om jobfixatie te voorkomen is permanente educatie meer dan ooit noodzakelijk. Dit betekent onder meer meer functieroulatie, detachering bij andere organisatieonderdelen, wisselende opdrachten, blijven bijscholen, trainen on the job en on the fly (waar en wanneer maar nodig, door wie het maar kan). Een breed scala aan gelegenheidsinstrumenten die de duurzame inzetbaarheid bevorderen en de weer- en wendbaarheid bij de mensen zelf vergroten. De voorzichtige initiatieven om medewerkers die in deze ontwikkeling niet meekomen (lees: onvoldoende toegevoegde waarde bieden) minder te belonen, zet zich door.

Meer informatie
Jacco van den Berg is spreker op het  Congres Over Personeelsplanning op 25 november. Hij vertelt dan hoe u met deze en met vele andere toekomstvraagstukken rekening kunt houden als u aan de slag gaat met uw strategische personeelsplanning. Klik hier voor meer informatie en inschrijven.

Tags :
Categorie : Achtergrond, Anders werken, Arbeidsmarkt, Opleiden en ontwikkelen
Congres Over Duurzame Inzetbaarheid 2017

15 juni 2017 | Spelenderwijs duurzaam inzetbaar
Om medewerkers écht duurzaam inzetbaar te maken moeten zij er zelf mee aan de slag. Tijdens het congres Over Duurzame Inzetbaarheid krijgt u hiervoor de instrumenten.

Jaarlijks onderzoek naar DI
Aukje Nauta (Factor Vijf) presenteert de belangrijkste bevindingen uit het Nationaal Onderzoek Over Duurzame Inzetbaarheid 2017.

Kijk snel voor totale programma en schrijf u in>

Congres Anders Werken

20 april 2017 | Breukelen
In een wereld die continu verandert en waar ontwikkelingen elkaar in rap tempo opvolgen is HR de enige constante. Of toch niet? Blijf vernieuwen als HR. Ontdek hoe u zelf richting geeft aan een wendbare, toekomstbestendige organisatie, met tevreden medewerkers die samenwerken voor het beste resultaat.
Meer informatie / programma

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke twee weken het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

16 maart 2017
HR-wetgeving actualiteitendag
Na deze dag kunt u de actuele stand van zaken direct vertalen naar uw dagelijkse praktijk. We concentreren ons op: sociale zekerheid, pensioenen, arbeidsrecht en personeel&fiscus.
Meer informatie

28 maart 2017
Praktijkdag Strategische Personeelsplanning
Stuurt uw organisatie nog niet optimaal op de strategische inzet van personeel? Strategische personeelsplanning (SPP) is een goed hulpmiddel om dit te verbeteren. Kom thuis met een implementatieplan op maat. Meer informatie

 

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .