Stelling
"Duurzaam inzetbaar is geregeld als we beter zouden inwerken."
25
30
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Home Dossiers Langer doorwerken Recht op onbereikbaarheid. Hebben we dat nodig?
Langer doorwerken

Recht op onbereikbaarheid. Hebben we dat nodig?

Werknemers moeten het recht krijgen om onbereikbaar te zijn buiten werktijd. Dit antwoord geeft een ruime meerderheid van de HR professionals op een poll op XpertHR Actueel. Toch levert het onderwerp nog veel discussie op. Misschien wel omdat werken buiten kantooruren nog altijd toeneemt.

“Mailtjes, sms’jes of appen met collega’s tot laat in de avond of in het weekend leiden tot een steeds vagere grens tussen werk en privésfeer. Dit kan uiteindelijk resulteren in een te grote werklast, burn-out en verstoorde relaties in het gezin”, stelde PvdA-lijsttrekker Asscher onlangs in de media. Asscher wil dat bedrijven met vijftig mensen of meer hierover gaan overleggen met vakbonden en ondernemingsraden. Hij wil geen verbod op ‘s avonds of in het weekend werken, maar de keuze laten aan de werknemer.

Onbereikbaar zijn

Met een poll vroeg XpertHR Actueel aan de HR professionals hoe zij er over denken. Moeten werknemers het wettelijk recht krijgen om onbereikbaar te zijn buiten werktijd? 83 procent van de 142 stemmers is het eens met deze stelling. 17% is het oneens.

Discussie

In de LinkedIn groep van XpertHR Actueel roept de vraag of onbereikbaarheid bij wet moet worden vastgelegd de nodige discussie op. “Zijn werknemers die een telefoon van de zaak hebben automatisch verplicht deze 24/7 aan te laten staan en bereikbaar te blijven? Of heeft men zelf deze conclusie hieraan verbonden”, vraagt John Hinten zich af. “Dit is een keuze waar je met je omgeving – privé en zakelijk – prima afspraken over kan maken en waar de bemoeienis van regelgerichte politici niet nodig is.”

Nergens staat ‘24/7 bereikbaar’

Ook Monique Kooij-Alphenaar is van mening dat iedereen het gewoon zelf kan regelen. “Volgens mij staat in je arbeidscontract hoeveel uur je werkt. En er staat bij niemand 24/7.” Lonneke Rentinck besluit: “Samen afspraken maken over wat past binnen de privé- en werksituatie van de werknemer en de werkgever. Het juiste antwoord hangt sterk af van de functie, werkzaamheden, gewenste resultaten, tijdelijk extra bereikbaar moeten zijn vanwege bedrijfsbelang of structureel.”

Maatwerk

En ook de werkgeversverenigingen VNO-NCW en MKB-Nederland zien meer in goede persoonlijke afspraken dan een generieke wet. “De ene werknemer kan het prettig vinden om met regelmaat buiten werktijden mail te checken, bijvoorbeeld omdat dat de volgende dag weer scheelt. Maar een andere werknemer kan dat juist als belastend ervaren.” De werkgevers vinden voorzitter Fortuin van CNV Bondgenoten aan hun zijde. “Dit is nou precies zo’n voorbeeld van zelfroosteren en de eigen keuze in verdeling werk/privé waarvoor wij als vakbond al lang pleiten.”

Eén ziekmelding op drie

VNO-NCW en MKB-Nederland onderstrepen wel het belang van aandacht voor werkstress en burnout, omdat het de oorzaak is van een op elke drie ziekmeldingen. Die komt volgens de werkgevers niet door het werk alleen, maar vaak door een opeenstapeling van problemen. Toch is het in het belang van werkgevers om dit via arbobeleid en preventie te voorkomen, omdat zij uiteindelijk verantwoordelijk zijn voor loondoorbetaling en re-integratie. Maar werknemers en werkgevers kunnen daar het beste per bedrijf afspraken over maken, stellen zij.

Wij werken vaker buiten kantoortijden

Die aandacht is niet onterecht, want werken in de avond, nacht en weekends komt steeds vaker voor. Vorig jaar was vier op de tien werkenden regelmatig in de avond of zelfs in de nacht aan het werk. Ook in het weekend wordt veelal gewerkt. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Volgens het statistiekbureau werken in Nederland 3,6 miljoen mensen met enige regelmaat buiten de gangbare kantooruren van negen tot vijf. Nog eens 1,9 miljoen mensen doen dit af en toe. Met een totaal van 65 procent van de beroepsbevolking betekent dit een lichte stijging ten opzichte van een paar jaar geleden.

Flexwerkers

Bijna de helft van de werkenden klapt ‘s avonds regelmatig zijn laptop open. Bijna net zo veel mensen gaan op zaterdag vaak beroepsmatig aan de slag. Op zondag geldt dit voor een derde van de werkenden. Eén op de zeven werkt wel eens in de nachtelijke uren. Ondernemers werken het vaakst buiten kantooruren. Ruim negen op de tien zelfstandigen met personeel werkt buiten de gangbare kantoortijd. Bij zzp’ers is dat 84 procent. Ook mensen met een flexibele arbeidsrelatie zijn vrij vaak buiten kantooruren aan de slag. Wij werken vaker buiten kantoortijden dan gemiddeld in de Europese Unie. Hierbij speelt volgens het CBS mee dat Nederland relatief meer zelfstandigen telt.

(Xperthractueel, ANP, CBS)

Tags : , , ,
Categorie : Langer doorwerken, Langer werken, Nieuws

Reageer op dit artikel

*


*

Congres Over Duurzame Inzetbaarheid 2017

15 juni 2017 | Spelenderwijs duurzaam inzetbaar
Om medewerkers écht duurzaam inzetbaar te maken moeten zij er zelf mee aan de slag. Tijdens het congres Over Duurzame Inzetbaarheid krijgt u hiervoor de instrumenten.

Jaarlijks onderzoek naar DI
Aukje Nauta (Factor Vijf) presenteert de belangrijkste bevindingen uit het Nationaal Onderzoek Over Duurzame Inzetbaarheid 2017.

Kijk snel voor totale programma en schrijf u in>

Congres Anders Werken

20 april 2017 | Breukelen
In een wereld die continu verandert en waar ontwikkelingen elkaar in rap tempo opvolgen is HR de enige constante. Of toch niet? Blijf vernieuwen als HR. Ontdek hoe u zelf richting geeft aan een wendbare, toekomstbestendige organisatie, met tevreden medewerkers die samenwerken voor het beste resultaat.
Meer informatie / programma

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke twee weken het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

16 maart 2017
HR-wetgeving actualiteitendag
Na deze dag kunt u de actuele stand van zaken direct vertalen naar uw dagelijkse praktijk. We concentreren ons op: sociale zekerheid, pensioenen, arbeidsrecht en personeel&fiscus.
Meer informatie

28 maart 2017
Praktijkdag Strategische Personeelsplanning
Stuurt uw organisatie nog niet optimaal op de strategische inzet van personeel? Strategische personeelsplanning (SPP) is een goed hulpmiddel om dit te verbeteren. Kom thuis met een implementatieplan op maat. Meer informatie

 

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .