Stelling
"Gezond personeel is belangrijker dan goed opgeleid personeel."
106
24
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Langer doorwerken Regeling vroegpensioen ING België afgeschoten
Langer doorwerken

Regeling vroegpensioen ING België afgeschoten

Bedrijven in België die 50-plussers vervroegd laten vertrekken met doorbetaling van een deel van hun loon (waaronder ING) krijgen boetes. De Belgische regering heeft dit besloten omdat steeds meer Belgische ondernemingen hun oudere werknemers aanmoedigen op deze manier vrijwillig op te stappen. De regering heeft daar bezwaar tegen, omdat ze verwacht dat iedereen langer doorwerkt. Bovendien zou de overheid grotendeels opdraaien voor de kosten. Dat blijkt uit berichtgeving in de zakenkrant De Tijd.

De regeling van ING bestaat uit een uitkering van 60 tot 80 procent van het loon bij ontslag, tot aan de wettelijke pensioenleeftijd. Wie een nieuwe baan vindt, houdt de uitkering. ING kondigde in oktober 2016 een grote reorganisatie aan, waarbij in België ruim drieduizend banen worden geschrapt in de periode tot 2021. De Belgische tak van het financiële concern bedacht de constructie voor 1500 werknemers die minstens tien jaar in dienst zijn. De Nationale Bank en andere bedrijven volgden.

Premie betalen

Bedrijven die de regeling toch toepassen, moeten een ‘premie’ betalen op het maandloon van elke werknemer die de uitkering krijgt. De premie bedraagt 20 procent van de uitkering voor werknemers tot 55 jaar, en wordt hierna elk jaar minder tot aan de wettelijke pensioenleeftijd. “De regering is van mening dat het ongepast is oudere werknemers aan de kant te zetten, terwijl we van alle werknemers juist verwachten dat ze langer werken”, zo licht minister Peeters (Werkgelegenheid) het besluit in de krant toe.

Overheid betaalt grotendeels

Veel oudere werknemers van ING Nederland hoopten hier op een soortgelijke regeling. Velen van hen benaderden daarvoor vakbond FNV, die hen moest teleurstellen. “Het is vooral de Belgische overheid die een groot deel van die kosten van de vertrekregeling ophoest en niet zozeer ING”, legde Gerard van Hees, bestuurder bij FNV uit. “In Nederland is de VUT al jaren geleden afgeschaft. Een regeling als in België zou niet eens mogen vanwege leeftijdsdiscriminatie. Het is appels met peren vergelijken.”

Overleg nieuw sociaal plan

Toch is FNV met ING in overleg over een nieuw sociaal plan, omdat het huidige plan dit jaar afloopt. Daarbij wordt volgens FNV vooral ingezet op scholing en minder externe inhuur. In de huidige regeling krijgen ING-werknemers die boventallig worden verklaard naast de WW-uitkering en de gangbare ontslagvergoeding, hulp bij het vinden van een nieuwe baan onder meer door coaching en scholing. Daarbij mag van het netwerk van de bank gebruik worden gemaakt, zo meldde ING desgevraagd.Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Langer doorwerken, Langer werken, Nieuws
Hét event Duurzame Inzetbaarheid

Hét event Duurzame Inzetbaarheid (voorheen Inzet op Maat), is hét vakevent waar u letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat u moet doen om er binnen uw organisatie mee aan de slag te gaan.

Het is het enige event in Nederland over Duurzame Inzetbaarheid waarbij een beursvloer, congres, interactieve sessies en het netwerken wordt gecombineerd. Hierdoor stelt u zelf uw eigen programma samen, afhankelijk van de vragen waar u een antwoord op wilt hebben.

Kom ook en verrijk uw kennis, wissel ervaringen uit en netwerk met elkaar!

Klik hier voor meer informatie & inschrijven

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

11 oktober en 8 november 2018
HR-wetgeving actualiteitendag
Na deze dag kunt u de actuele stand van zaken direct vertalen naar uw dagelijkse praktijk. We concentreren ons op: sociale zekerheid, pensioenen, arbeidsrecht en personeel&fiscus.
Meer informatie

 

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Over Duurzame Inzetbaarheid wordt mede mogelijk gemaakt door:Bekijk meer Vakmedianet Communities:

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid