Stelling
"Werkgevers en werknemers willen Het Nieuwe Beoordelen om verschillende motieven."
8
16
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Home Anders werken Samen doen we minder?
Anders werken

Samen doen we minder?

Uit onderzoek blijkt dat mensen minder productief zijn als ze in grotere groepen werken. Hoe dat kan, en wat u kunt doen om de grootste valkuilen te vermijden vertelt Else de Boer op HR-Base.

Max Ringelmann (1913) was een van de eersten die de relatie tussen procesverlies en groepsproductiviteit bestudeerde. Hij nam groepen van verschillende groottes en kenmerken en liet ze werkzaamheden verrichten. Hij kwam tot de ontdekking dat hoe groter de groep is, hoe minder productief de groep werd. Ringelmann bedoelde hier niet mee dat één persoon meer produceert dan tien personen. Hij doelde op het effect dat de output van alle teamleden bij elkaar minder is dan de optelsom van alle individuele prestaties.

Twee oorzaken

Een oorzaak van verminderde effectiviteit of efficiëntie van een prestatie kan bijvoorbeeld een ineffectieve leider zijn, een verminderde inspanning of een gebrek aan coördinatie. Ringelmann denkt dat er twee soorten oorzaken zijn, namelijk coördinatieverlies en motivatieverlies.

Coördinatieverlies

Coördinatieproblemen (problemen in het overeenstemmen van taken of doelen) hangen af van de taak of het doel dat de medewerkers hebben. Sommige taken of doelen vereisen een hoog niveau van coördinatie, waarbij het belangrijk is dat de groepsleden goed op elkaar zijn ingespeeld.

Wat er in ieder geval moet gebeuren om zo min mogelijk coördinatieverlies te hebben is dat een groep goed in kaart brengt wat het doel of de taak is, de regels die hieraan verbonden zijn goed in acht neemt en dit goed naar elkaar blijft communiceren in de groep (Donelson R. Forsyth, 2010).

Motivatieverlies

De kans op motivatieverlies in een groep neemt toe als niet kan worden nagegaan wat de mate van de individuele inspanning is geweest, omdat de taak of het doel een collectief resultaat oplevert. Omdat de eigen prestatie niet identificeerbaar is en medewerkers dus niet het gevoel hebben dat zij een ‘toegevoegde waarde’ aan het doel of de taak hebben geleverd, is er geen motivatie.

Zorg er daarom altijd voor dat ondanks de taak of het doel een groepsprestatie is, er individuele doelstellingen aan gekoppeld zijn om het collectieve resultaat te kunnen behalen. Ook is het belangrijk dat deze individuele doelstellingen vast staan en besproken kunnen worden tussen medewerker en leidinggevende. Zo kan een medewerker ook individueel groeien en het gevoel hebben dat diegene van toegevoegde waarde is.

Bronnen

  • Donelson R. Forsyth, J. (2010). Group Dynamics (5th edition). Belmont, CA: Wadsworth/Cengage.
  • Ringelmann, M. (1913). Research of animate sources of power: The work of man. Annales de l’institute National Agronomique, 2e serié-tome XII, 1-40.

HR-Base, Else de Boer (bewerkt)

Tags : ,
Categorie : Anders werken, Blog, Rendement op arbeid

0 reacties op Samen doen we minder?

Congres Anders Werken

9 november |Jaarbeurs
Innovatieve organisaties delen met u hoe zij ‘anders werken’. Hoe zij conventies hebben durven loslaten. Anders werken en anders denken over:

> de inrichting van de organisatie;
> samenwerking;
> het organiseren en inrichten van HR.
Meer informatie / programma

Inzet Op Maat 2017

20 en 21 november 2017 | Hét vakevent over duurzame inzetbaarheid


Met ‘fitte’ medewerkers houd jij jouw organisatie ook vitaal en kun je sneller inspelen op ontwikkelingen en kansen die zich voordoen. Vanuit HR kun je aangeven wat er moet gebeuren om collega’s beter inzetbaar te maken en te houden. Er liggen nieuwe kansen, maar het vraagt om een heldere visie en een aanpassing van jouw huidige beleid. Kom langs bij Inzet op Maat en laat je inspireren en informeren!

Klik hier voor totale programma en schrijf u in>>

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

1 juni 2017
Veilig contracteren van ZPP’er
Wat is de actuele stand van zaken omtrent contracteren van ZZP’ers? Aan de hand van praktijk-
voorbeelden analyseert u de risico’s rondom de flexibele schil binnen uw organisatie, ziet u hoe bij u de zaken ervoor staan en krijgt u advies.
Meer informatie 

12 oktober 2017
HR-wetgeving actualiteitendag
Na deze dag kunt u de actuele stand van zaken direct vertalen naar uw dagelijkse praktijk. We concentreren ons op: sociale zekerheid, pensioenen, arbeidsrecht en personeel&fiscus.
Meer informatie

 

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Over Duurzame Inzetbaarheid wordt mede mogelijk gemaakt door: